444 3 703

Tüp Bağlama Yöntemi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

 

Tüp ligasyonu aile planlaması yöntemlerinden biridir. Tıp literatüründe tüp ligasyonu olarak da adlandırılır. Bu yöntemle rahimle yumurtalıklar arasında bulunan fallop tüpleri cerrahi olarak bağlanarak yumurtanın rahme inmesi engellenir. Doğum kontrolünde başarı bir yöntem olan tüp bağlama, sezaryen doğumda yapılabileceği gibi ayrı bir işlem olarak da uygulanabilir. Doğumda %99 oranında korunma sağlayan bu yöntemle fallop tüpleri bükülerek bağlanır. Böylelikle sperm hücresi rahme ve fallop tüplerine ulaşsa bile döllenme gerçekleştirecek yumurta bulamaz. Tüp bağlama yöntemi üreme döneminde olan her yaştan kadına uygulanabilir ve kalıcı bir aile planlaması yöntemidir.

Tüp Ligasyonu Nedir?

Tüp ligasyonu nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Tüp sterilizasyonu ve tüp bağlama olarak da adlandırılan tüp ligasyonu; döllenmenin yaşandığı fallop tüplerinin bağlanmasıdır. Beyindeki hipofiz bezinin uyarılması sonucu FSH ve LH hormonlarının salgılanması ile başlayan kadın üreme sistemi, bu hormonların kan dolaşımı ile yumurtalık rezervine ulaşmasıyla devam eder. Yumurtalık rezervine ulaşan hormonlar yumurtalardan bazılarının olgunlaşmasını sağlar. Bu yumurtalar arasında da en sağlıklı olanı fallop tüplerine atılır. Yumurtaların burada sperm ile karşılaşması sonucunda da döllenme gerçekleşir. Döllenen yumurta rahime doğru ilerler ve embriyo burada gelişimini sürdürür. Tüp bağlama ile fallop tüpleri cerrahi olarak bağlanır ve rahimle yumurtalık arasındaki bağlantı kesilir. Bunun sonucunda da spermle yumurta bir araya gelemediğinden gebelik önlenir.

Tüp Bağlama Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp ligasyonu ameliyatı uygulaması öncesinde hastaya damar yolu açılır. Ardından kişiye en doğru anestezi türü uygulanır. Kapalı uygulanan bu ameliyatta göbek deliğine yakın bir alana küçük kesiler açılır. Cerrahi işlemin uygulanmasını sağlayan el aletleri ve optik görüntüleyiciler bu keşiden sokulur. İşlem gerçekleştirilirken görüş alanını netleştirmek ve işlemi uygularken gerekli olan hareket alanını genişletmek adına karın bölgesine karbondioksit gazı uygulanır. Sonrasında da fallop tüpleri bağlanır. Bağlama işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinde cilt yüzeyindeki kesiler kapatılarak operasyon tamamlanır, hasta uyandırılır. İlk saatlerde tüp ligasyonu sonrası ağrı görülebilir ve ağrının şiddetine göre hastaya damar yolundan ağrı kesici uygulanır. İlk saatlerde anestezi nedeniyle bulantı hissi yaşanabilir. Bu kritik ilk birkaç saatin ardından hasta beslenmeye başlayabilir. Hastanın taburcu edilmesi hastanın genel durumuna göre aynı gün ya da ertesi gündür.

Tüp Bağlama Yöntemi Sonrasında Yeniden Hamile Kalınabilir mi?

Etkili sonuç elde edilmesini sağlayan tüp bağlama öncesinde kişinin gebelik yaşamak isteyip istemediğinden emin olması önemlidir. Eğer kişi gebeliği sonraki süreç için düşünüyorsa tüp bağlama yöntemi yerine farklı doğum kontrol yöntemi demesi daha doğru olur. Bu işlemde gerçekleştirilen uygulama mikrocerrahi yöntemleri ile geri döndürülebilir ancak kişinin doğal süreçte gebe kalma ihtimalini büyük oranda azaltır. Oluşan gebeliğin de tüp ligasyonu sonrası dış gebelik şeklinde yaşanma ihtimali yüksek olur.

Tüp Bağlama Yöntemi Kimler İçin Uygundur?

Tüp ligasyonu yaptıranlar, ömür boyu gebe kalmaktan korunmak isteyenler için uygulanan bir yöntemdir. Kişinin yeniden gebe kalmayı istemesi durumunda yapılan uygulama mikrocerrahi yöntemiyle geri döndürülebilir ancak bu durumda kişinin doğal yollardan gebe kalması mümkün olmayabilir.

Tüp Bağlama Yöntemi Adet Düzensizliğine Neden Olur mu?

tüp ligasyonu yönteminde kişinin yalnızca rahmi ile yumurtalıkları arasında bulunan bağ kesilir. Yani kişinin endokrin ya da üreme sistemine müdahalede bulunulmaz. Bu nedenle de kişinin hormon düzeninde herhangi bir değişim yaşanmaz. Kişinin sağlıklı üreme sürecinin bir parçası olan FSH ve LH hormonları salgılanmaya devam eder. Hormon salınımı devam ettiğinden yumurtalar da olgunlaşma ve çatlama süreçlerini sürdürür. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda da incelme sürer yani tüp ligasyonu sonrası adet düzensizliği yaşanmaz. Adet düzensizliği farklı nedenlerle yaşanır. "Adet düzensizliği neden olur? Nasıl tedavi edilir?" başlıklı yazımızdan ayrıntılı bilgiyi edinebilirsiniz.

Tüp Bağlama Yöntemi Sonrası Nasıldır?

İşlemin ardından kanamayı kontrol etmek adına aspirin kullanımından kaçınılmalıdır. İşlem sonrasında hassas noktalar korunmalıdır. Bu nedenle ilk 2 gün yıkanılmamalıdır. Duş yapıldığında da bölge dikkatlice kurulanmalıdır. Cinsel birliktelik için de 2 hafta beklenilmelidir. Tüp ligasyonu yöntemleri sonrasında spor yapma ve ağrı kaldırma gibi aktivitelere de 1 hafta ara verilmelidir. Bunun yanında işlem sonrasında atılan dikişlerin alınması için ek işlem uygulanmaz, dikişler süreç içinde kendiliğinden erir. Tüp ligasyonu sonrası gebelik ise çok nadir olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu duruma vücuttaki tüplerin bütün hasarlara rağmen kanalı yeniden kurması neden olur. İşlemin ardından dış gebelik saptanması durumunda da anında tedavi uygulanır.

Tüp Ligasyonu Fiyat Aralığı Nedir?

Tüp ligasyonu fiyat işlem yapılacak merkez özelinde farklılık gösterir. Bilgi talep formunu doldurarak tüp ligasyonu fiyat aralığı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.02.2024 10:02Yayınlanma Tarihi: 27.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!