444 3 703

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

 

Bel boyun rahatsızlıkları söz konusu olduğunda sıkça merak edilen sorulardan biri de "Boyun tutulmasına ne iyi gelir?" sorusudur. Boyun tutulması, boyun hareketlerinin kısıtlanmasına yol açarak rahatsızlık verici ağrı ve acı duyumlarına neden olan yaygın bir sağlık sorunudur. Her yaşta ve cinsiyetteki kişilerin karşılaşabileceği bir problem olan boyun tutulması, yanlış duruş pozisyonları sonucu ortaya çıkar ve günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Boyun hareketlerini kısıtlayarak ağrı ve acı hissi oluşturur. Neyse ki genellikle kendiliğinden bir hafta içinde geçer. Ancak ağrıların azalması için yapabilecekleriniz hakkında bilgi sahibi olmak faydalıdır. Eğer boyun tutulması sürekli hale gelirse veya ciddi ağrılara neden olursa bir uzmana başvurmak tavsiye edilir.

Boyun Tutulması Nedir?

Boyun tutulması, boyun bölgesindeki kasların ani ve istemsiz şekilde kasılması sonucu oluşan ağrılı ve rahatsız edici bir durumdur. Bu durum genellikle uyku sırasında yanlış bir pozisyonda kalma, uzun süreli hareketsizlik veya düzensiz yapılan spor aktiviteleri gibi etkenlerden kaynaklanabilir. Boyun bölgesi kemik, kas, tendon, ligament gibi yapılardan oluşur. Bu yapıların çalışmasıyla boyun hareketleri gerçekleşir. Bu kaslar aşırı kullanıldığında veya hasar gördüğünde kasların aşırı gerginleşmesi ile boyun tutulması yaşanır. Boyun tutulması ile birlikte boyun döndürme hareketleri kısıtlanır ve bu hareketlere bağlı olarak şiddetli ağrı hissedilir. 

Boyun Tutulması Neden Olur?

“Boyun tutulması neden olur?” sorusu konu hakkında en çok merak edilenler arasında yer alır. Yaşanan bu boyun tutulmaları çoğunlukla tehlikesiz ve geçici sorunlardır. Nadiren de olsa ciddi, tedavi gerektiren boyun tutulması da oluşabilir. Geçici ve tehlikesiz olan boyun tutulması nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Boğaz enfeksiyonları gibi üst solu yolu hastalıkları,
  • Boynun uzun süre anormal bir pozisyonda kalması,
  • Fiziki işlerde boyun bölgesine fazla yük binmesi,
  • Özellikle masa başı çalışanlarda, yanlış masa veya sandalye seçimi ile uzun süre monitöre veya cep telefonuna yanlış bir pozisyonda bakmak,
  • Spor yaparken boyun bölgesinde bulunan kasların zorlanması veya darbe alınması,
  • Terleme sonrası ani soğuğa çıkma veya klimaya maruziyet,
  • Uyku sırasında uzun süre ters bir pozisyonda kalmak,
  • Uzun süre araç kullanmak,
  • Yoğun stres ve kaygı sonrasında boyun bölgesindeki kasların gerginleşmesi,
  • Yüzme.

 

Bunlar dışında daha ciddi olabilecek boyun bölgesi omurlarını ilgilendiren çeşitli durumlarda boyun tutulmasına neden olabilir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Travmalar: Özellikle araç kazalarında meydana gelen bu durumda kişinin ani fren yapması ile birlikte boyun ileri ve geri doğru kontrolsüz bir salınım hareketi yapar. Boyuna ani ve sert yük binmesine bağlı olarak bu bölgede bulunan yapılar zarar görerek boyun tutulması yaşanabilir. 
  • Artritler (Eklem İltihapları): Bu durum çoğunlukla boyun eklemleri iltihabı ile birlikte seyreden bir durumdur.  Omuz düzleşmesi, omurga eğrilikleri ve romatizmal hastalıklar neden olabilir. Boyun iltihabı yaşayan hastalarda uzun süre masa başında çalışma ve araba kullanmaya bağlı olarak şikayetler dahada artar.
  • Menenjit: Menenjit hastalığında ciddi bir iltihaplanma yaşanır. Çeşitli virüs ve bakteriler menenjit etken olarak boyun tutulması belirtileri yaşanabilir. Menenjit belirtileri arasında; bulantı, kusma kafa karışıklığı, huzursuzluk, ışığa karşı hassasiyet, ani başlayan boyun tutulmaları ve ateş yer alabilir. İltihaplanmanın daha çok beyinde ve omurilikte yaşanmasında dolayı tanı konulması çok önemlidir.
  • Boyun fıtıkları: Boyun fıtığı olan hastalarda ters hareketler sonucu kas spazmlarına bağlı boyun tutulması yaşanabilir.

Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Boyun tutulması sonucu kişi başını çevirirken hareketleri kısıtlanır ve acı hisseder. Diğer belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

Boyunda Ağrı: En belirgin boyun tutulma şikâyeti ağrıdır. Ağrı keskin bir şekilde bıçak batırılıyormuş hissi şeklinde de olabilir veya boyunda, boyun bölgesinde, omuzlarda ve kollara doğru yayılan bir ağrı olabilir. 

Uyuşma: Tutulmanın olduğu bölgede çoğunlukla boyunda, omuzda, kol ve parmaklarda karıncalanma, uyuşukluk veya güçsüzlük hissedilebilir.

Baş Ağrısı: Boyun bölgesinde oluşan tahriş ile enseden başa doğru yayılan gerginlik tipi baş ağrıları görülebilir.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun tutulması nasıl geçer?” sorusu da merak edilen konular arasında. Boyun tutulmasının nedeninin kasların zedelenmesi olmasından dolayı kasları rahatlatmaya yönelik tedaviler uygulanır. Boyun tutulması çoğunlukla bir hafta içerisinde geçer geçmediği veya günlük yaşamı fazla kısıtladığı durumlarda doktora başvurulmalıdır. 

  • İlaç Tedavisi: Boyun ağrısının giderilmesi için kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler kullanılabilir. Reçetesiz satılan ilaçları kullanmak yerine yan etkilerinin oluşmaması için uzmana başvurarak doğru ilaçların kullanımı önemlidir.  
  • Kas Gevşetici Kremler: Boyun tutulmasına iyi gelen krem çoğunlukla kas gevşetici ve ağrı kesici kremlerdir. Boyun tutulması krem reçete ile veya eczacınıza danışarak alınabilir. 
  • Fizik Tedavi: Fizik tedavi uzmanı eşliğinde boyunda bulunan kasları güçlendirici ve ağrıları hafifletecek egzersizler uygulanır.
  • Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı: Bu yöntemi ağrıyı hafifletmek amacıyla ağrılı bölgenin yakınına elektrik sinyalleri yollanır.  
  • Kısa Süreli İmmobilizasyon: 2-3 saatlik süreyle kısa olmak kaydıyla yumuşak boyunluk kullanılabilir.
  • Steroid Enjeksiyonlar: Doktorlar tarafından uygulanan bu yöntem ile kasları uyuşturan ilaçlar enjekte edilir.
  • Cerrahi Operasyon: Çok nadiren de olsa boyun tutulmasında cerrahi operasyonlara başvurulabilir. Özellikle omurilik sıkışmalarında tercih edilebilir.

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir Evde Neler Yapılabilir? 

Boyun tutulmasına ne iyi gelir evde neler yapılabilir?” diye merak ediyorsanız aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

  • İstirahat Edilmeli: Kas dokusunun iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. Hasar gören dokuların onarılması için istirahat edilmesi gerekir. En az 2 gün araba sürmekten kaçınılmalı, boyun kullanılan fizik işlerden ve aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulamak: Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres yapmak faydalı olur. Sıcak kompres kan akışını desteklerken soğuk uygulama kaslardaki enflamasyonu azaltır. İki kompres yöntemini de deneyerek size iyi gelen yöntemi ilk 24-48 saat arasında ağrının en şiddetli olduğu dönemde kullanılması rahatlatıcı olabilir. 
  • Egzersiz Yapmak: Hafif tempolu egzersizler ve hafif esneme hareketleri yapmak boyunda hareket kısıtlılığını azaltabilir. Bu dönemde ağır tempolu ve boyun gücü gerektirecek egzersizlerden kaçınılmalıdır. 

Boyun Tutulmaları Nasıl Önlenebilir?

“Boyun tutulması en hızlı nasıl geçer?” sorusu da aşağıdaki gibi yanıtlanabilir:

Doğru Pozisyonda Uyuyun: Boyun tutulmasının başlıca nedenleri uyku pozisyonlarından kaynaklanır. Boyun tutulmasının sık tekrarladığı durumlarda doktorunuzun tavsiye edeceği yastık seçimi ile boyun tutulmaları önlenebilir. 

Doğru Duruş Pozisyonlarını Uygulayın: Dik oturmayı alışkanlık haline getirerek omuzlarınız, sırtınız ve boynunuzun düz olmasına dikkat edilmesi boyunda yaşanan tutulmaları azaltabilir.

Stresten Kaçının: stresli bir yaşam tarzı boyun tutulmasını tetikleyebilir. Stresten kaçınmaya özen gösterilmesi önemlidir. Fakat bu her zaman kolay olmayacağı için bir uzmandan yardım alarak stresin üzerinizde ki yarattığı etkilere azaltarak rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Ağır Çanta ve Eşya Taşımayın: Boyun bölgenize yükleyeceğiniz fazla yük boyun ağrılarına ve boyun tutulmasına neden olabilir. Çantaları omuzda değil de daha sırtta taşıyarak veya sık sık omuz değiştirerek kullanmak faydalı olabilir. 

Soğuk Almaktan Kaçının: Rüzgârın çok estiği bölgelerde boynunuzu bir şal veya fular yardımıyla koruyabilirsiniz. İki taraflı rüzgârın estiği alanlarda cereyanda kalmaktan kaçının

Terli Kalmayın: Özellikle spor veya aktiviteler sonrası terleyip soğuğa çıkıldığında boyun tutulması yaşanabilir. Ter soğumadan dışarı çıkılmamalı ve duştan sonra saçlar mutlaka kurulmalı.

Egzersizleri Günlük Rutin Haline Getirin: Düzenli yapacağınız egzersizler ile vücudunuzdaki kasların güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum kasların hasar görme olasılığını azaltabilir. 

Boyun Tutulmasında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Boyun tutulması neden olur?” sorusunun yanıtını almak ve en doğru tedaviyi görmek için doktora ne zaman başvurmanız gerektiğini düşünüyorsanız sık sık tekrarlayan ve geçmeyen boyun tutulmalarında uzmana başvurmalısınız. Peki boyun tutulması hangi bölüm uzmanlığına girer? Özellikle boyun ağrılarına ek olarak kusma ve ateş gibi belirtiler yaşanıyorsa ortopedi uzmanına başvurulmalı. Hastalar muayene sonucunda fizik tedavi bölümüne yönlendirilebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.04.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 10.04.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER