444 3 703

Büyük Etkileri Olan Küçük Kesiler: Mikro El Cerrahisi

Bilgi Talep Formu

 

Mikro el cerrahisi günümüzün tıbbi dünyasında adeta bir devrim niteliği taşıyan, inanılmaz başarılara imza atan ve insan yaşam kalitesini büyük ölçüde artıran benzersiz bir alan. İnce parmak hareketleri ve hassasiyet gerektiren bu sofistike yöntem sayesinde daha önce hayal edilmesi bile güç olan geri dönüşler mümkün. Geleneksel cerrahi tekniklerin sınırlarını zorlayarak mikro düzeyde yapılan çalışmalarla insan vücudunun en karmaşık ve kırılgan bölgelerine ulaşabilen uzmanlar sağlık sektöründeki başarılarını her geçen gün katlamakta ve yeni ufuklar açmakta.

El Cerrahisi Nedir?

El cerrahisi el ve bilek rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen tıbbi bir uzmanlık alanıdır. Bu alandaki doktorlar hastaların fonksiyonel yeteneklerini yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için karmaşık ameliyatlar ve diğer tıbbi prosedürler gerçekleştirir. El cerrahisi doktorları pek çok farklı el ve bilek problemleriyle karşılaşır. Bunlar arasında doğumsal anomaliler, travma sonucu ortaya çıkan hasarlar, enfeksiyonlar ve dejeneratif durumlar bulunmaktadır. Ayrıca sinir sıkışması sendromları gibi nörolojik sorunların tedavisinde de önemli rol oynar.

El cerrahları gerekli olan durumlarda konservatif tedavi yöntemleri uygular ancak bazı durumlarda daha invaziv prosedürlere başvurulması gerekebilir. Örneğin tendon onarımı veya eklem replasmanı gibi ameliyatlar bu tür durumlara örnek olarak gösterilebilir. Mikrocerrahi tekniklerinin kullanılması da el cerrahisinin önemli bir yönüdür. Mikrocerrahi sayesinde doktorlar küçük damar ve sinirleri onarmak için ince aletler ve mikroskop altında çalışabilir. Bu teknoloji sayesinde hastaların iyileşme süreci daha hızlı ve başarılı olmaktadır. El cerrahisi alanında çalışan doktorlar genellikle plastik cerrahi, ortopedi ve nöroşirurji gibi diğer uzmanlık alanlarıyla da yakından ilgilidir. Bu disiplinler arası yaklaşım hastaların en uygun tedavi planının belirlenmesine ve uygulanmasına olanak sağlar.

 

Peki el cerrahisi neye bakar?

  • Doğuştan el şekil bozuklukları,
  • El bileği artroskopisi,
  • El ve el bileği eklemleri ağrıları,
  • El, el bileği ve kolda kitle,
  • El, parmak, el bileği kırıkları,
  • Elde uyuşma,
  • Elin damarsal sorunları,
  • Kol, ön kol ve el yaralanma ve kesileri,
  • Parmakta takılma şikayetleri,
  • Romatizmal el ve ayak hastalıkları,
  • Üst ekstremitedeki doku eksikliklerinin giderilmesi.

El Cerrahisi Bölümü Tanı Tedavi Hizmetleri

El cerrahisi nedir? El cerrahisi bölümü tanı ve tedavi hizmetleri nelerdir?” sorusu aşağıdaki gibi yanıtlanabilir:

Mikro el cerrahisi alanında sunulan tanı ve tedavi hizmetleri günümüzde birçok hasta için umut ışığı olmakta. Bu alandaki uzmanlar el ve üst ekstremite sorunlarına yönelik en etkili çözümleri sunarak hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçlamakta. El cerrahisi bölümünde başlıca tanı konulan durumlar arasında karpal tünel sendromu, tetik parmak, dejeneratif eklem hastalıkları ve sinir yaralanmaları bulunur. Uzman doktorlar bu tip rahatsızlıkların teşhisinde detaylı fizik muayene, gerekli olduğunda ultrason ve MR gibi ileri görüntüleme tekniklerinden yararlanır. Teşhis sürecinin ardından uygun olan tedavi seçenekleri belirlenir ve hasta ile paylaşılır.

Mikro el cerrahisi bölümünde yapılan ameliyatlar arasında tendon onarımları, mikrovasküler onarımlar, sinir greftleri ve kemik greftleri gibi çeşitli işlemler yer alır. Ameliyatların başarı oranının yüksek olması için öncelikle doğru tanının konulması büyük önem taşır. Hastaların ameliyattan sonra fonksiyonel açıdan iyileşme sağlaması için özellikle rehabilitasyon süreçlerine büyük önem verilir ve hastaların ihtiyaçlarına uygun egzersiz programları uygulanır. Kısacası mikro el cerrahisi bölümünde sunulan tanı ve tedavi hizmetleri sayesinde çeşitli el ve üst ekstremite rahatsızlıkları yaşayan hastalar için umut dolu bir süreç başlar. Bu alandaki uzman doktorlar doğru teşhis ve etkili tedavi yöntemleriyle yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayarak hastaların sağlıklarına kavuşmalarını sağlar. En sık meydana gelen yaralanmalar ise şöyledir:

  • Elin ve ön kolun yanıkları,
  • Enfeksiyonlar,
  • Hayvan ısırıkları,
  • Kesici-delici yaralanmalar,
  • Kırıklar,
  • Yumuşak doku yaralanmaları ve kopmalar,
  • Yüksek enerjili yaralanmalar,
  • Yüzülme tarzı yaralanmalar.

Replantasyon Nedir?

Replantasyon işlemi kesilmiş veya kopmuş bir vücut parçasının özellikle el ve parmak gibi hassas bölgelerin mikrocerrahi yöntemlerle başarılı bir şekilde yerine dikilmesi ve tekrar işlevsel hale getirilmesidir. Bu süreçte kan damarları, sinirler ve diğer dokuların doğru bir şekilde bağlanması büyük önem taşır. Replantasyon işleminde başarı için zaman faktörü kritiktir. Genel olarak bir ekstremitenin kesildiği andan itibaren en fazla 6 saat içinde replantasyon gerçekleştirilmelidir. Bu süre zarfında soğutma uygulanarak doku hasarı en aza indirilebilir ve fonksiyon kaybı azaltılabilir. Eğer mümkünse ameliyat öncesi tetkiklerinin tamamlanması ve uygun cerrahi planlamanın yapılması da büyük önem taşır.

Mikrocerrahi teknikleri kullanarak yapılan replantasyon işlemi sırasında etkilenen bölgenin kan damarları ve sinirleri mikroskop altında incelenerek yeniden bağlanır. Bu sayede kopan parça kan dolaşımına tekrar katılır ve sinir iletimi sağlanır. Başarılı bir replantasyon sonucunda hastaların çoğu zaman içerisinde normal yaşam aktivitelerine geri dönebilir. Ancak her durumda replantasyon mümkün olmayabilir. Özellikle ezilmiş, parçalanmış veya çok fazla doku kaybının olduğu durumlarda başarı şansı azalır. Ayrıca hastanın genel sağlık durumu, yaralanmanın şiddeti ve etkilenen bölgenin özellikleri de replantasyonun başarısını etkileyebilir. Replantasyon işlemi sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci de büyük önem taşır. Bu süreçte hastaların düzenli olarak egzersiz yapmaları, doktorların tavsiyelerine uymaları ve uygun destek sistemlerini kullanmaları, daha hızlı bir iyileşme ve fonksiyonel düzelme sağlar.

Bilgi talep formunu doldurarak mikro el cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.04.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 13.04.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!