444 3 703

Ventilasyon Tüpü Uygulaması Nedir? Kimlere Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

 

Kulak Tüpü uygulaması olarak da adlandırılan ventilasyon tüpü uygulaması genellikle orta kulakta sıvı birikmesi tanısı alan hastalara uygulanan bir tedavi şeklidir. Orta kulakta gelişen sıvı birikimi ile birlikte genellikle geniz eti durumu da yaşanır. Bu durum 3 ile 10 yaş arası çocuklarda daha sık rastlanır. Tedavi edilmemesi halinde kalıcı işitme kaybına, kulakta zar yırtılmasına sebebiyet verebilir.

Kulak Tüpü Nedir?

“Ventilasyon tüpü nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Kulak zarına uygulanan çizik ile oluşan deliğin kapanmaması ve kulak zarının iyileşmesinin engellenmesi adına araya kanal yerleştirilmesidir.

Kulak Tüpü Kimlere Uygulanır?

Ventilasyon tüpü uygulaması, kulak zarının arkasında sıvı birikmesi tanısı alan ve uygulanan tedaviye rağmen iyileşmeyen hastalar için uygulanır.

Kulak Tüpü Nasıl Uygulanır?

Kulak tüpü ameliyatı, kulak zarına yerleştirilerek tedavi uygulanan bir yöntemdir. Peki kulak tüpü nasıl takılır? İşlem genel anestezi altında mikroskop ile kulak deliğinden yapılır. İşlem sırasında kesi atılmaz ve işlem sonrasında dikiş uygulanmaz. Genellikle kulak zarının arkasında sıvı birikmesi tanısı alan çocuklar için kulak tüpü ve geniz eti ameliyatı birlikte uygulanır.

Kulak Tüpü Nasıl Çıkarılır?

Kulak tüpü çıkarılması kontrol muayenesinde gerçekleşir ve doktor tarafından tüp alınır. Tüpün kendi kendine atılmaması ve 1 yıl boyunca beklemesi durumunda cerrahi işlem uygulanabilir.

Kulak Tüpü Ne Zaman Düşer?

Kulak tüpü çeşitli maddelerle ve farklı tiplerde üretilir. Bu nedenle kulakta kalma süreleri farklıdır. Sıklıkla kullanılan grommet tüplerin kulakta kalma süresi 1 ile 15 ay arasıdır. Tüp işlevini tamamladığında kulak kiri ile kendiliğinden kulaktan atılır.

Kulak Ventilasyon Tüpünün Faydaları Nelerdir?

Tüp, orta kulak iltihabı geçiren hastaların tekrardan enfeksiyona yakalanma riskini düşürür.

Kulak Ventilasyon Tüpü Taktırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kulak tüpleri tekrarlayan orta kulak iltihaplarına karşı koruma sağlamak amacıyla kullanılır. Bununla birlikte bu tüplerin silindirik yapısı nedeniyle sıvı akışına izin verirken dışarıdan gelen sıvının da orta kulağa geçişine yol açabilir. Bu da orta kulakta yeniden enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Dolayısıyla kulak tüpü takıldıktan sonra bir süre duş alma, yüzme gibi kulaklarınıza su girebilecek etkinliklerden kaçınmanız uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Eğer yüzme ya da duş almayı düşünüyorsanız kulak tıkacı kullanmanız gereklidir aksi halde daha önce belirtildiği gibi kulağınız yeniden enfekte olabilir. Doktorunuz sizlere uygun olan kulak tıkacı hakkında bilgi verecektir. Kulak tıkacı kullanmak enfeksiyon riskini tamamen ortadan kaldırmasa bile en aza indirgeme konusunda etkilidir. Yani kulak tıkacı kullanılmasına rağmen hala enfeksiyon kapma ihtimali bulunur. Eğer tekrar enfeksiyon meydana gelirse bu durum gözle görülür bir akıntının oluşmasıyla kolaylıkla fark edilebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurarak bilgi vermeniz önemlidir.

Kulak Ventilasyon Tüpü Takılması Sonrası Oluşabilen Yan Etkiler Nelerdir?

Ventilasyon tüpü takılması operasyonunun yan etkilerine neden olan faktörler anestezi sırasında kullanılan ilaçlar ve ameliyat veya doğrudan anestezi sırasında ortaya çıkabilecek durumları içerir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Anestezi süreci nedeniyle akciğer enfeksiyonu kapma ihtimaliniz bulunur. Bu durumu ele almak için antibiyotik kullanımına ya da fizyoterapi uygulamalarına başvurulabilir.
  • Kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riski meydana gelebilir.
  • Anestezik maddeler nedeniyle felç olma durumu söz konusu olabilir.
  • Sigara kullanan hastalarda pıhtılaşma ya da kalp ve akciğer komplikasyonları görülebilir.
  • Narkoz sonrası ameliyat sırasındaki pozisyondan kaynaklı el veya ayaklarda hissizlik meydana gelebilme ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca yine narkoz sonrasında huzursuzluk ya da uyuyamama gibi sorunlar yaşanabilir.
  • Operasyon sonucunda kulağınızda hafif ağrı ve sızlama yaşanması mümkündür.
  • Kulağa dışarıdan su girmesi, kulak tüpünün yapısı sayesinde orta kulağı zararlı bakterilere maruz bırakarak enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu durum tekrar orta kulak iltihabının başlamasına yol açabilir.
  • Kulak tüpü yerleştirmek için yapılan kulak zarı kesiminin iyileşmeyerek açık kalması durumu oluşabilir. Bu oldukça nadir bir durumdur, ancak görülme ihtimali de bulunmaktadır. Böyle bir durumda doktorunuza başvurarak yaranın kapatılması sağlanabilir.

Kulak Tüpü Fiyatları

Tedavi edilmemesi halinde kalıcı işitme kaybı ve kulakta zar yırtılmasına sebebiyet verebilen orta kulakta sıvı birikmesi tanısı alan hastalara uygulanan kulak tüpü fiyatları da merak edilen konular arasında. Kulak tüpü ameliyatı fiyatı hastanın ihtiyacı olan işleme göre farklılık gösterir. 

Bilgi talep formunu doldurarak ventilasyon ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Kulak tüpü orta kulakta meydana gelen sıvı birikimini tedavi etmek için takılır. Bu durum genellikle çocuklarda görülür ve kulak enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. Tüp sıvının boşaltılmasına yardımcı olur ve hava geçişini sağlar. Böylelikle orta kulak basıncı dengelenir ve işitme kaybı sorunu çözüme kavuşur.

Kulak tüpü ameliyatı genellikle 10-15 dakika sürer. Ancak hasta ve ameliyathanedeki faktörlere bağlı olarak süre değişebilir. Ameliyat sonrasında hastanın dinlenmesi ve iyileşmesi için birkaç saat gözlem altında kalması gerekebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 12.05.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 12.05.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!