Kadınların üreme sisteminde farklı özelliklerde doku ve organlar birlikte çalışarak fizyolojik bir yapı oluşturur. Farklı olan bu doku ve organlarda çeşitli bazı sorunlar yaşanabilir. Bu yaşanan sorunlardan biri olan bartholin kisti vajina girişinde ağrı, şişlik ve kızarıklık şikayetlerine sebep olurken tedavi edilmediği durumlarda yaşam kalitesini oldukça düşüren bir durumdur.
“Bartholin kisti nedir”?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Vajina bölgesinin her iki yanında yer alan bartholin salgı bezleri vardır. Ergenlik döneminden sonra cinsel gelişimin olması ile bu salgı bezleri çalışmaya başlar. Bartholin bezlerinin görevi vajina ıslaklık ve kayganlık kazandırılması için sıvı salgılamaktır. Bartholin bezleri normalde fark edilmeyecek kadar küçüktür cinsel uyarılma ile aktif hale gelerek çalışmaya başlar. Bartholin kisti ise bezlerde salgının birikip vajinaya ıslaklığı iletemediği durumlarda oluşur. Bartholin kisti çoğunlukla tek tarafta meydana gelir. Bu kistte zamanla enfeksiyon oluşarak apse oluşabilir. Enfeksiyon oluştuğu durumlarda enfeksiyonun ilerlemesi ve şikayetlerin azalması için en erken dönemde tedaviye başlamak önemlidir.
Peki bartholin kisti neden olur? İşte yanıtı:
Bartholin kistinde enfeksiyon oluşmadığı durumlarda belirti oluşturmayabilir. Ancak bu kist büyüdüğünde vajinada kitle ve sertlik hissedilir. Kist büyüdükten sonra genellikle ağrılı olur ve kişiyi oldukça rahatsız eder. Bartholin kisti belirtileri aşağıdaki gibidir:
Bartholin kisti görüntüsü ve durumun teşhisinde doktor hastadan detaylı hastalık öyküsü alır ve fiziksel pelvik muayene gerçekleştirir. Fiziksel muayene sonrasında bartholin kisti teşhisi konulabilir. Ancak kistin oluşma nedenini ve tam anlamıyla boyutunu öğrenebilmek için bazı kan tahlilleri istenir. Kan tahlillerinin yanı sıra vajinadan sıvı alınarak kültür testi yapılabilir. Kültür testi sonucunda bakteri varlığı veya cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığa bağlı olup olmadığı anlaşılır. 40 yaş üzeri hastalarda kanser riski de göz önünde bulundurularak gerekli tüm kanser tarama testleri ve biyopsi yapılabilir. Bu tahlil ve taramaların yapılması doğru tedavinin uygulanması için önemlidir.
Bartholin kisti tedavisi kistin durumuna ve boyutuna göre farklılık gösterir. Kistte enfeksiyon oluşmadığı durumlarda şikâyet oluşturmaz ve tedaviye gerek olmayabilir. Evde yapılabilecek bazı uygulamalar ile kistin küçülmesi sağlanabilir. Ancak kistin büyüdüğü şikayetlere yol açtığı ve iltihaplandığı durumlarda ilaç tedavisi, bartholin kisti için krem veya cerrahi müdahale gerekebilir. Bartholin kistinde tedavi yöntemleri aşağıdaki şekilde açıklanabilir:
Bartholin kisti, Bartholin bezlerindeki kanalların tıkanması sonucu oluşan bir kisttir. Bu durum kadınlar için rahatsız edicidir ve tedavi gerektirebilir. Ancak, bu kistten korunmak mümkündür. İşte Bartholin kistinden korunma yolları:
Yukarıdaki yöntemlerle Bartholin kisti oluşumunu önleyebilirsiniz. Ancak herhangi bir belirti durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmayın.
“Bartholin kisti nasıl geçer? Bartholin kisti kendiliğinden geçer mi?” sorusu da konu hakkında sıklıkla dile getirilir. Bartholin kisti evde yapılan ılık su banyoları sonucu veya kendiliğinden patlayarak kistin boşalmasıyla geçebilir. Bunun dışında ağrı kesici ilaçlarla geçici rahatlamalar sağlanabilir. Ancak kistin büyüdüğü ve enfekte olduğu durumlarda kendiliğinden geçmesi mümkün olmaz.
Bartholin kisti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
Bartholin kisti ameliyatı sonrasında bu önlemlere uyarak, sağlıklı bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz. Ancak herhangi bir sorunla karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
Bartholin kisti cinsel ilişki için engel oluşturmaz. Ancak ilerleyen bartholin kistlerinde ağrı ve kuruluktan kaynaklı acı oluşabilir. Bu durum kişileri cinsel ilişkiden uzaklaştırabilir.
Bartholin kisti doğru şekilde tedavi edilmediğinde tekrarlayabilir. Tedaviye aksatmadan sonuçlanana kadar devam edilmelidir.
Vajinal bölge hassas bir alan olduğu için doktorunuzun önerdiği tedavi dışında herhangi bir tedavi kesinlikle uygulanmamalıdır. Uygulanacak bitkisel tedaviler fayda sağlamak yerine dahada zarar vererek başka sorunların oluşmasına neden olabilir.
Hayır bartholin kisti kısırlık yapmaz.