Alerji çoÄŸumuzun sıkça duyduÄŸu, belki de bir kısmımızın doÄŸrudan yaÅŸadığı ve alerji ilaçları kullandığı bir durum. Vücudun belirli maddelere karşı aşırı tepki gösterdiÄŸi alerji durumunda kiÅŸilerde bağışıklık sistemi bu maddeleri tehdit olarak algılar ve koruma amaçlı bir yanıt verir. Bu yanıt sırasında histamin ve diÄŸer kimyasallar salınır ki bu da alerjik reaksiyonlara yol açar. Alerjik reaksiyonlar göz kaşıntısı, hapşırma, astım, egzama veya daha ciddi durumlarda anafilaksi gibi çeÅŸitli biçimlerde ortaya çıkabilir. “Alerji nedir? Vücudumuzu nasıl etkiler? Hangi tür alerjiler vardır ve en önemlisi bu rahatsızlıkla nasıl baÅŸ edilir?” gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
“Alerji nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Alerji pek çok insanda görülen bağışıklık sisteminin yabancı olarak algıladığı herhangi bir maddeye reaksiyon göstermesi durumudur. Bağışıklık sisteminin normal koÅŸullarda zararlı gördüÄŸü maddeleri uzak tutmak için savunma mekanizmalarını ortaya çıkarır ve antikorlar üretir. Alerjisi olan kiÅŸilerde ise maddeler zararlı olmasa da bağışıklık sistemi bunu tehdit olarak algılayarak bu maddeler içinde antikor üretmeye baÅŸlar.
Peki alerji belirtileri nelerdir? Alerji belirtileri her bireyde farklılık gösterebilir. Bu durum daha çok alerjen maddenin ne olduÄŸuna baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸir. Alerjik yapıya sahip bireylerde çoÄŸunlukla maruz kaldığı alerjen sonucu kiÅŸilerde ciltte kızarıklık, ÅŸiÅŸlik, hapşırma, burun tıkanıklığı veya akıntısı, nefes alamama, mide bulantısı, midede ÅŸiÅŸlik, kusma, gözlerde yanma, cilt dökülmeleri, kaşıntı gibi belirtiler görülür. Alerjiden etkilenen bölgeler ve belirtileri aÅŸağıdaki gibi özetlenebilir:
“Alerji nedir en çok görülen türleri nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Alerjiler mevsimsel veya kısa süreli olabileceÄŸi gibi ömür boyu süren alerjiler de vardır. Alerjen maddenin tespit edilip ona uygun bir tedavi programı ile günlük hayata devam edilmesi gerekir. BaÅŸlıca alerji çeÅŸitleri aÅŸağıdaki gibidir:
“Alerji neden olur?” diye merak ediyorsanız alerjilerin bağışıklık sisteminin zararsız maddeleri zararlı olarak görüp antikor üretmesi sonucu oluÅŸtuÄŸunu bilmelisiniz. KiÅŸi alerjen maddelere maruz kaldığı sürece bu iÅŸlem tekrarlanarak hayat boyu sorunlara yol açabilir. Alerjileri tetikleyen nedenler aÅŸağıdaki ÅŸekilde sıralanabilir:
“Alerji kimlerde daha sık görülür?” sorusunun cevabı tam olarak cevaplanamaz. Ancak çevresel ve genetik faktörlerin etki ettiÄŸi kabul edilir. Alerji belirtileri her yaÅŸta ve cinsiyette kiÅŸilerde ortaya çıkabilir. KiÅŸilerin kendi yaÅŸadıkları belirtileri fark ederek tekrarlanması sonucu uzmana baÅŸvurması önemlidir. Alerjiler tedaviye baÅŸlanmadığı ve alerjenden uzak durulmadığı sürece artarak devam edebilir.
En sık görülen alerjik deri hastalıkları ürtiker (kurdeÅŸen) ve egzamadır. Cilt alerjisi hastalıkları aÅŸağıdaki gibidir:
Egzama: Ciltte kızarıklığa, kaşıntıya pullanmaya ve döküntüye neden olur. Egzama genellikle çocukluk çağında baÅŸlayan kiÅŸiyi oldukça rahatsız eden ancak tedavisi olan bir hastalıktır. Alerjik sebeplere baÄŸlı egzamalarda alerjenden uzak durulması ve gerekli tedavinin uygulanması gerekir.
Ürtiker: Ürtikerler ise ciltte aşırı kaşıntım oluÅŸturulan kızarıklıklar ile görülür. Tüm vücutta oluÅŸabileceÄŸi gibi belli bir alanda da oluÅŸabilir. Ürtikerlerde egzama gibi alerjik veya strese baÄŸlı olarak oluÅŸabilir.
Ä°rritan kontakt dermatit: Cilde temas eden maddelerin oluÅŸturduÄŸu alerjidir. Derinin pH dengesini deÄŸiÅŸtiren, deterjanlar, sabun, alkol gibi tahriÅŸ edici malzemeler bu alerjiye yol açabilir.
Alerjik kontakt dermatit: Vücudun bazı bölgelerinde özellikle boyun, el bileÄŸi koltuk altı, elin dışı gibi bölgelerde daha sık görülür. Önceden duyarlı olan cildin alerjen madde ile teması sonrası yaÅŸanır. ÖrneÄŸin kolda saat kayışı, bileklik yüzük gibi takıların kullanımı sonrası ortaya çıkabilir.
Alerjinin en sık görüldüÄŸü dönem bahar mevsimleridir. Bu dönemde polenler, otlar çiçekler sıkça yer deÄŸiÅŸtirdiÄŸinden alerjilerin yoÄŸun yaÅŸandığı dönemlerdir. Her çeÅŸit alerjide alerjen maddelerin farklı olmasından dolayı her kiÅŸide aynı dönemlerde ortaya çıkmaz. KiÅŸilerin bu durumu fark edip teÅŸhisi için doktora baÅŸvurulması önemlidir.
Alerjik belirtiler ortaya çıkan kiÅŸilere uygulanabilecek 3 farklı alerji testi vardır. Bu testler ile geniÅŸ çaplı alerjik nedenler belirlenebilir. “Alerji testi nasıl yapılır?” sorusu aÅŸağıdaki gibi yanıtlanabilir:
Deri Testi (Prick Testi): Bu yöntemle deriye uygulanan küçük iÄŸneler ile alerjen maddeler enjekte edilir. Ortalama 10 ile 20 dakika sonrasında sıvıların temas ettiÄŸi bölgede oluÅŸan alerjik reaksiyon gözlemlenerek deÄŸerlendirme yapılır.
Yama Testi: Bu yöntem takı, dövme, saç boyası, inÅŸaat malzemeleri gibi kimyasallar kaynaklı oluÅŸabilen alerjilerin tespitinde kullanılır. Bu uygulamada alerjen olabilecek maddeler deriye temas ettirilerek üzeri kapatılır. Bu maddeler ortalama 24 ile 72 arası bekletilerek oluÅŸan reaksiyonlara karşı uzmanlar deÄŸerlendirme yapabilir.
Kan Testi: Kan testi, deri testi ile birlikte deÄŸerlendirilerek verimli sonuçlar elde edilebilir. ÇoÄŸunlukla gıda alerjenleri bu ÅŸekilde belirlenir. Kan testi özellikle deri testine uygun olmayan ağır deri hastalıkları yaÅŸanan kiÅŸilerde ve çocuklarda tercih edilebilir.
Peki alerjiye ne iyi gelir? Alerji belirtilerini hafifletmek ve kontrol altına almak için çeÅŸitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Ä°lk olarak alerjenlerden kaçınma önemlidir. EÄŸer ev tozu, polen veya hayvan tüyüne karşı alerjiniz varsa bu maddelerle teması en aza indirmek faydalı olacaktır. Ayrıca reçeteli ya da reçetesiz alabileceÄŸiniz bir dizi ilaç bulunur. Bu ilaçlar yalnızca doktor tarafından reçete edildiÄŸinden kullanılabilir. Bazı durumlarda doktorunuz size immün terapiyi önerebilir. Bu tedavi genellikle haftalık veya iki haftada bir uygulanan alerjen enjeksiyonları ÅŸeklinde yapılır.
“Alerji nedir alerjide bağışıklık sisteminin rolü nedir?” diye merak ediyorsanız alerji tedavisinde bağışıklık sisteminin de önemli olduÄŸunu bilmelisiniz. Alerji tedavisinin en önemli unsuru sakınma denilen alerjen maddeler uzak durulmasıdır. Ancak bu durum yeterli olmayarak ilaç tedavisi de uygulanmalıdır. Ä°laç tedavisinin de yeterli olmadığı durumlarda alerjen immünoterapi uygulaması ile alerjen özütü enjeksiyonu yapılabilir. Bunun dışında bir baÅŸka yöntem ise dilin altına yerleÅŸtirilen dil altı tabletler ile gerçekleÅŸtirilen immünoterapi seçeneÄŸi olabilir. Ancak doÄŸru tedaviye sadece doktorunuz karar verebilir. Doktor kontrolü dışında herhangi bir alerji kremi, sprey, ilaç veya iÄŸne kullanımı daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Bahar alerjisinin nedeni bahar mevsimin gelmesi ile aÄŸaçlarlar ve çiçeklerden yayılan polenlerdir. Bağışıklık sisteminin bu maddeleri zararlı olarak görmesi ile o maddelere antikor üreterek karşı vücudu korumaya çalışır.
Bağışıklık sisteminin bebeklerde henüz yabancı maddeleri tanıyamaması nedeniyle çok sık rastlanan bir durumdur. Bebekte yaÅŸanan solunum, sindirim ve cilt sorunları gözlemlenerek alerji fark edilip uzmana baÅŸvurulması gerekir.
Polen, toz ve hayvan tüyü gibi maddeler sonucu oluÅŸan alerjilerdir. Mevsimsel alerji olarak bilinen alerjik rinite halk arasında saman nezlesi denir.
Alerjik astım astımın belli alerjenler ile tetiklenmesi durumudur. Dünyada çok sık görülebilen ve günlük yaÅŸamı oldukça etkileyen bir problemdir.
Alerji testleri alerji belirtileri gösteren her kiÅŸiye uygulanabilir. Alerjen maddelerden uzak durulması ve korunulması için tedavinin ilk aÅŸaması alerji testinin yapılmasıdır.
Alerji için reçete edilen veya reçetesizde satılan haplar, sıvılar, burun spreyleri, göz damlaları, kremler ve iÄŸneler bulunur. Ancak doÄŸru tedavinin uygulanabilmesi için alerji testi yapılarak duruma uygun ilaçların doktor kontrolünde kullanılması önemlidir.