Özellikle kadınlar arasında giderek popülerlik kazanan uygulamalardan biri: Dudak dolgusu. Kimi zaman ince dudaklara sahip olmanın getirdiği rahatsızlıktan kimi zaman ise daha dolgun ve belirgin dudaklara sahip olma arzusundan kaynaklanan bu trend gün geçtikçe daha fazla kişi tarafından tercih edilmekte. İşte dudak dolgusuna hakkında bilinmesi gerekenler:
“Dudak dolgusu nedir?” sorusu sık merak edilen konular arasında. Dudak dolgusu çeşitli maddelerin dudaklara enjekte edilerek dudakların daha dolgun ve belirgin hale getirildiği bir estetik işlemdir. Genellikle hyalüronik asit gibi doğal olarak vücutta bulunan maddeler kullanılır. Bu işlem dudakların hacmini artırmak dudak çizgisini şekillendirmek ve ince çizgileri azaltmak amacıyla yapılır.
Peki dudak dolgusu nasıl yapılır? İşlem öncesinde dudağa en uygun form belirlenir ardından lokal anestezik krem uygulanır. Çok nadir olarak da lokal anestezi işlemi uygulanabilir. Bu işlemlerle dudağın uyuşması sağlanır. Dudağın uyuşması için bir süre beklendikten sonra kişiye özel kullanılan ince uçlu iğne ile dudakta işlem yapılacak bölgelere dolgu maddesi enjekte edilir. Doktor bu aşamada dudak dolgusu sonrası morarma veya şişmeyi en aza indirmek adına işlem boyunca ara ara dudaklara soğuk uygulama yapar. Uygulama tamamlandığında dudağa antibiyotik içeren krem sürülür.
Dudaklara yapılan dolgu uygulaması hacimsiz, ince, belirginliğini kaybetmiş dudak çizgilerini daha estetik kılmak adına uygulanır. Böylelikle dudak şeklinde bozukluk olan kişilere daha estetik bir görünüm kazandırılır.
18 yaşından itibaren kadın ve erkeklere uygulanabilen bu işlem aşağıdaki kişiler için uygun değildir:
Dudak dolgusu işleminin sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:
Dudak dolgusu için farklı teknikler kullanılır. Bu teknikler aşağıdaki gibidir:
Fransız dudağı tekniğinde üstle alt dudak altın oranı korunur. Bu teknikte dudakların hat şekline kavuşması sağlanır. Bu teknikte daha doğal sonuçlar elde etmek adına dolgunun dudak kasına ve bıyık bölgesinin içine enjekte edilmesinden kaçınılır.
Bu teknikte dolgu maddesi ince başlıklı iğnelerle dikey şekilde verilir. Böylelikle üst ve alt dudak hatlarının bir miktar dışa doğru kıvrılması sağlanır.
Dudak dolgusu yaptıranlar tarafından işlemden önce bazı önlemler alınır. Siz de dudak dolgusu öncesinde bu önlemleri almalısınız: İşlemden önce kullandığınız ilaçlarla ilgili olarak doktorunuza mutlaka bilgi vermelisiniz. Ağrı kesici, kan sulandırıcı ve aspirin gibi ilaçların kullanımını da 2 hafta öncesinden kesmelisiniz. Yine bu süreçte alkol, sarımsak, yeşil çay, ginseng, balık yağı ve E vitamini gibi kan sulandırıcı etkiye sahip olan faktörlerden uzak durmalısınız. İşlem uygulanacak bölgede aktif uçuk varsa işlemi iptal etmelisiniz. Bu türden uçuk durumunu sık yaşıyorsanız işlemden 2-3 gün önce ağızdan antiviral tabletlere başlamalısınız.
Dudak dolgusu fiyat aralıkları işlem yapılacak dolgu miktarına, dudağa ve dolgunun kalıcılığına göre farklılık gösterir. Kalıcı dudak dolgusu fiyat aralıkları da farklıdır. 1 ml dolgu yaptırmak istiyor ve “Dudak dolgusu ücreti ne kadar?” diye merak ediyorsanız işlemden önce mutlaka 1 ml dudak dolgusu fiyatı hakkında bilgi almalısınız.
Dolgu işlemi doğru bir merkezde, doğru dolgu maddesiyle ve uzman kişilerce uygulandığından ağrısız, etkisiz bir işlemdir. Ancak en doğru uygulamada bile vücutta hassas bölgelerden biri olan dudaklara iğne batırılması nedeniyle bir miktar morarma ve kızarıklık oluşabilir. Bu etkiler normaldir ve kendiliğinden geçer.
Dudak dolgusundan sonra doktor tarafından verilen tavsiyelere uyulması işlemden elde edilecek etkinin uzun sürmesi adına önemlidir. İşlemden sonra dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:
Bilgi talep formunu doldurarak dudak dolgusu işlemi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Dudak dolgusu sonrası şişlik ve morluk beklenen bir durumdur. Bu durum genellikle 3.günden itibaren azalır. 1 hafta sonra da şişlikler tam anlamıyla iner.
Dudak dolgusu sonrası topaklanma çoğu zaman dolgunun yüzeye yakın enjekte edilmesi nedeniyle oluşur ve genellikle de kendiliğinden geçer. Ancak 2 hafta sonra da devam eden topaklanma durumunda doktora başvurulmalıdır.
İşlem 12 ay boyunca kalıcıdır. Ancak bu süre kişi özelinde farklılık gösterir. Dolgu işleminden uygulanan hyalüronik asit tamamen emildiğinde dudak eski formuna döner.
İşlem sonrasında etki hemen fark edilir. Ancak dudak dolgusu sonrası ödem ve şişlik 2-3 gün kadar sürer. Dudağının şeklinin oturması da 7-10 gün kadar sürer.
Dolgunun etkisinin geçmesi sonrasında dudak eski formuna kavuşur ancak işlem nedeniyle sarkma ya da deforme olma gibi bir durum yaşanmaz. Üstelik dudak dolgusu işlemi doktorun önerdiği aralıklarla birden çok kez uygulandığında kalıcı hacim kazandırır.
İşlemden sonra ilk 24 saat öpüşme gibi dudağı zorlayan hareketlerden kaçınılmalıdır.
İşlem ilk kez uygulanacaksa 1 ml yeterlidir.
Dudak ısırma nedeniyle dudakta kistler oluşabilir. Bu nedenle kaçınılmalıdır.
İşlemden önce lokal anestezi kremi uygulanır. Bu nedenle çoğu zaman acı hissedilmez ve dudak dolgusu sonrası ağrı yaşanmaz. Ancak bir hassasiyet söz konucu olabilir.
İşlem ortalama 30 dakika sürer.
İşlemin ardından etkiler hemen görülür. Dudak bölgesinde kısmı şişlikler ve morluklar yaşanabilir. Bu şişlikler ve morluklar genellikle birkaç gün içinde geçer. İşlemden 1-2 hafta sonra da kontrol seansı uygulanır. Bu seansta gerektiğinden rötuş işlemi yapılır.
İşlemden memnun kalmayan hastalara enzim uygulaması yapılır ve dudak dolgusu maddeleri yok edilerek dudak formu eski haline döndürülür.
Kalıcılık dudak dolgusu markaları ve maddeleri özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle işlemden önce bilgi alınmalıdır.
İşlem doğru uygulandığında genellikle his kaybı yaratmaz.
İşlemden sonra çok dikkatli bir şekilde diş fırçalanabilir.
Dudak dolgusu sonrası dudak kuruluğu oldukça yaygın bir durumdur ve genellikle geçici bir yan etkidir. Bunu gidermek adına bol su tüketilmeli, dudak balmı kullanılmalıdır.