444 3 703

Yazın Kabusu: Enfeksiyon ve İshal

 

Özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları ve enfeksiyonlar yaz aylarında sıklıkla görülen sorunlardan. Şaşırtıcı olabilir ama bu mevsimde ishal vakalarının sayısı artar. Yaz aylarında sıcak havalar nedeniyle su ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar artış gösterir. Bu nedenle sağlığı en çok etkileyen sağlık problemlerinden biri de ishaldir. İshal vücudun sıvı ve elektrolit dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Enfeksiyon ve ishali önlemek için bazı önlemler almak elzemdir. İşte bilmeniz gerekenler:

Yaz İshallerinin En Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Yazın dışarıda geçirilen zamanın artması özellikle gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırır. Bu enfeksiyonlar mide ve bağırsak sistemini etkileyerek bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilere neden olur, bulaşıcı özellik taşır. Bulaşma yolları ise besinler ve sudur. Bu enfeksiyonları artıran diğer nedenler ise doğru koşullarda saklanmayan hazır gıdalar, açık büfe yemekler.

Yaz ishalleri her yaştan insanı etkiler ancak en ciddi belirtileri 5 yaş altındaki çocuklarda yaratır. İshalden kaynaklı sıvı kaybı özellikle 2 yaştan küçük çocuklar için tehlikelidir. Bu nedenle hazır satılan gıdaların tüketim tarihlerine ve saklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Hastalık için sıvı takviyesi önemlidir. Sıvı takviyesi ile 3-7 gün gibi bir sürede geçer.

Yaz İshalleri Karşısında Neler Yapılabilir?

İshal olan kişilerin özellikle çocukların beslenmesi önemlidir. Beslenmede pirinç, patates ve tam buğdaya yer verilmelidir. İshal sürecinde sebze tüketmek ya da ishal çocuğa sebze vermek sebzedeki yüksek posa içeriği nedeniyle doğru değildir. İshal dönemi menüsünde yağsız et, peynir, makarna, yoğurt gibi besinler ve salçasız yemekler olmalıdır. Bu dönemde süt tüketimine ara verilmelidir. Kişinin aldığı sıvı miktarı da artırılmalıdır. İshal 6 aydan küçük bebeklerde görüldüğünde de emzirme sıklığı artırılmalıdır. Bu aşamada bebeğe su verilmeye başlanabilir.

Havuz Enfeksiyonları Çocuklarda Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Yazın hijyeni tam sağlanamamış havuzların kullanımı mantar ve idrar yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarır. İdrar yolu enfeksiyonları özellikle çocukları etkileyerek karın ağrısı, yüksek ateş, bulantı, sık idrara gitme ve kusma gibi belirtilere sebebiyet verebilir. Bazı durumlarda kanlı idrar da görülebilir. Uzun süre ıslak mayo ile kalmak da bu duruma neden olabilir. Bu enfeksiyon durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır ve yalnızca doktor önerisiyle ilaç kullanılmalıdır. Tam tanı için idrar kültürü, idrar tahlili kullanılırken tedavide antibiyotikten yardım alınır. Bu durumunda kaçınmak adına temiz havuzlar tercih edilmeli, havlu ve mayo gibi eşyalar ortak kullanılmamalıdır.

İç Kulak İltihabı

İç kulak iltihabı iç kulağın viral veya bakteriyel bir enfeksiyon sonucu iltihaplanması durumudur. Bu durum genellikle şiddetli baş dönmesi, işitme kaybı, kulakta çınlama ve denge sorunlarına neden olur. İç kulak iltihabı ciddi bir sağlık sorunu olabilir ve hızlı tedavi gerektirir. Tedavi edilmezse kalıcı işitme kaybına veya denge problemlerine yol açabilir.

Dış Kulak İltihabı

Dış kulak iltihabı dış kulak kanalının (kulağınızın dış kısmı ve orta kulağınız arasındaki tüp şeklindeki bölüm) iltihaplanması durumudur. Bu durum genellikle yüzme veya su sporları sonucunda ortaya çıkabilir. Bu nedenle "yüzücü kulağı" olarak da bilinir. İltihaplı bir dış kulak kanalı sıklıkla ağrıya, kaşıntıya, dolgunluk hissine ve hatta işitme kaybına neden olabilir. Dış kulak iltihabı tedavi edilmediği takdirde daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle belirtileri fark ettiğiniz takdirde en kısa sürede bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önerilir. Daha detaylı bilgi için “Dış Kulak İltihabı Nedir? Dış Kulak İltihabı Nedenleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 12.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 12.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER