Boyun fıtığı pek çok insanın hayatını olumsuz yönde etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Ancak ne yazık ki boyun fıtığı belirtileri belirtileri çoğu zaman göz ardı edilir. Bunun nedeni belirtilerin genellikle hafif ve yanıltıcı olmasıdır. Ancak boyun fıtığının belirtilerini erken dönemde fark etmek ve doğru tedaviye başlamak durumun kronikleşmesini önleyebilir ve yaşam kalitesini artırabilir. İşte boyun fıtığına işaret eden belirtilerle ilgili bilmeniz gerekenler:
“Boyun fıtığı neden olur?” sorusu merak edilen konular arasındadır. Siz de boyun fıtığına neyin sebep olduğunu bilmiyorsanız bu durumun birçok farklı nedenden kaynaklandığını bilmelisiniz. Bu nedenlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Bu durumun yaşanma riski kişinin fiziksel yapısı ile yakından ilgilidir. Özellikle de zayıf yapıda ve uzun boylu olan kişilerde yaygın bir şekilde görülür. Bu gruptaki kişilerin boyun fıtığı konusunda dikkatli olması gerekir ve yaşamlarına egzersizi katmaları önemlidir. Toplumda yaygın görülen bu durumun yaşanma riski bankacılık, şoförlük, öğretmenlik, yazılım uzmanlığı, metin yazarlığı gibi bazı mesleklerde daha yüksektir.
“Boyun fıtığı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Boyun fıtığı boyunda bulunan omurlar arasında yer alan ve disk adı verilen yapıların çeşitli sebeplerle zayıflayarak omurilik kanalına veya sinirlere doğru taşmasına denir. Disklerin bu şekilde taşması özellikle boyun bölgesinde ağrı, uyuşma, kuvvet kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum genellikle yaşlanma süreciyle birlikte gelişen dejenerasyon sonucu oluşur. Ancak travma, aşırı yüklenme veya genetik faktörler de rol oynayabilir. Boyun fıtığının tedavisi kişinin yaşadığı semptomlara ve fıtığın derecesine bağlıdır. Fiziksel terapi ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gibi çeşitli yöntemler uygulanabilir. Ancak her zaman için koruyucu önlemler almak ve düzenli egzersiz yapmak en etkili yol olarak kabul edilir.
Boyun fıtığı genel olarak iki grupta ele almak mümkün. İlk henüz ilerlememiş ve şiddetlenmemiş olan, ameliyat gerektirmeden tedaviyle iyileşmesi mümkün olandır. Diğeri de ilerlemiş olan ve yalnızca ameliyat ile tedavi edilebilecek olandır. “Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtları aşağıdaki gibidir:
Yukarıda verdiğimiz belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Böylelikle durumu erken evrede teşhis edebilir ve ihtiyacınız olan tedaviyi görebilirsiniz.
Boyun fıtığı tedavisi her zaman cerrahi yöntemle gerçekleşmez. Durum ilk aşamada yaşanıyorsa yalnızca doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici kullanımı yeterli olacaktır. Bunun yanında oluşan ödem ve kas spazmların azalması adına farklı ilaç tedavileri de uygulanabilir. Tedavi sürecinde hastanın boyun hareketlerini sınırlamak adına boyunluk kullanımı da yapılabilir. Boyunluk yaşanan ağrıların azalmasına yardımcı olur. Ek olarak ortopedik boyun fıtığı yastık kullanımı da verilir. Ancak kişinin ağrılarının artması ve uygulanan tedavinin sonuç vermemesi durumunda tek tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale tercih edilir.
Boyun fıtığı belirtileri genellikle ağrı, güçsüzlük, his kaybı ve el veya kolda uyuşma şeklinde ortaya çıkar. Ancak, bazı durumlarda boyun fıtığı belirtileri mide bulantısı ve baş dönmesi yaratabilir. Bu belirtiler genellikle boyun hareketlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir ve istirahat ile hafifleyebilir. Peki boyun fıtığına ne iyi gelir? Bu sorunun yanıtı aşağıdaki gibidir:
Boyun fıtığı tanısı alıp uygulanan tüm tedavi yöntemlerine rağmen iyileşemediyseniz ve boyun fıtığı ameliyatı olmanız gerekiyor olabilir. “Boyun fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız ameliyat ve fiyatları hakkında bilgi almak için “Boyun Fıtığı Ameliyatı Fiyatları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Fizik tedavi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümü başvurabileceğiniz bölümlerdir.
Boyun fıtığı genellikle boyun, omuzlar ve kollarda ağrı oluşturur. Ayrıca bu durum bazen baş ağrısına veya uyuşmaya da sebep olabilir. Fıtığın olan bölgedeki sinirlerin sıkışması sonucunda ağrı kol ve el parmaklarına kadar yayılabilir.
Boyun fıtığı olan kişilerin yaşam kalitelerini artırmak ve rahatsızlıklarını kontrol altına almak için egzersiz yapmaya, duruşa, ağır kaldırmaktan kaçınmaya, sigara kullanmamaya ve düzenli kontrollere gitmeye dikkat etmesi önemlidir.
Boyun fıtığı ağrısı kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir. Ancak ağrının süresi ve şiddeti hastanın genel sağlık durumu, yaşam tarzı ve tedaviye olan yanıtına bağlıdır. İlgili belirti ve semptomlar ortaya çıktığında profesyonel tıbbi yardım almak önemlidir.
Boyun fıtığı çoğunlukla yaşlanma, genetik faktörler veya travma gibi nedenlerle diskin bozulması sonucu oluşan bir durumdur. Her ne kadar belirtiler bazen hafifleyebilse de boyun fıtığının kendi kendine tamamen geçmesi pek mümkün değildir.