Doğum kontrol hapı günümüzde kadınların yaygın olarak tercih ettiği bir doğum kontrol yöntemidir. İçerdiği hormonlar sayesinde yumurtlamayı önleyerek gebelik oluşma ihtimalini azaltan bu haplar düzenli olarak alındığında etki sağlar. Ancak doğum kontrol hapının aşırı ve yanlış kullanımı bazı yan etkileri de beraberinde getirebilir. Bu nedenle doğru kullanımını bilmek önemlidir. İşte doğum kontrol hapları hakkında bilmeniz gerekenler:
“Doğum kontrol hapı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmasını yüksek oranda önleyebilme özelliğine sahip olan ve yalnızca kadınlar tarafından kullanılan doğum kontrol yöntemidir. Bu hapların içeriğinde sentetik hormonlar bulunur ve bu hormonlar kadınların vücudunda üreyen hormonları doğal hali ile aynı etkiyi yaratır. Aynı zamanda bazı hormonal dengesizliklerin düzenlenerek regl döneminde yaşanan birtakım sağlık problemlerinin de önüne geçilmesine yardımcı olur.
Doğum kontrol hapı isimleri ve türleri kullanılan amaca, içeriğe ve kullanım şekline göre farklılık gösterir. Başlıca doğum kontrol hapı çeşitleri aşağıdaki gibidir:
Peki doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? İşte kullanım detayları:
Yeni başlayanlar için doğum kontrol hapı etkisinin ne zaman başlayacak merak konusudur. Bu haplar regl döneminin başlamasıyla kullanıldığında hemen etki gösterir. Hapların kullanımı bırakıldığında da normale dönülür.
Bu haplar yalnızca doğum kontrolü sağlamak adına kullanılmaz. Regl nedeniyle yaşanan krampların şiddetinin daha az olmasında, rahimdeki miyomlar ya da diğer nedenlerle yaşanan regl kanamalarında, polikistik over sendromu sebebiyle yaşanan androjen üretimi azalmasında, perimenopoz dönemindeki kadınların aylık döngünün kontrolünde de kullanılır.
Doğumun hemen sonrası olan ilk 6 haftada, hipertansiyon rahatsızlığında, 35 yaş üstü ve sigara kullanan kişilerde, inme öyküsü bulunanlarda, damar tıkanıklığı yaşayanlarda, iskemik kalp hastalığında, meme kanserinde, diyabet rahatsızlığı durumunda, karaciğerde tümör olması halinde kullanılmamalıdır.
Peki doğum kontrol hapı ne zaman kullanılır? Doğum kontrol hapının kullanımı genellikle regl döngüsünün ilk gününde başlar. Hapı her gün aynı saatte almak önemlidir. Reglin ilk günü 1 hafta boyunca ek koruma olmadan cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak hapın etkinliği tam olarak sağlanabilmesi için 1 hafta boyunca ek koruma yöntemlerinin (örneğin kondom) kullanılması önerilir. Bu süre zarfında doğum kontrol hapının düzenli olarak kullanılması gerekir. Eğer regl döngüsünün ilk gününde başlanmazsa doğum kontrol hapını kullanmaya başlamadan önce 7 günlük beklemeye ihtiyaç vardır. Bu durumda 7 günlük süre boyunca ek bir koruma yöntemi kullanmak gereklidir. Unutulan dozlar da doğum kontrol hapının etkinliğinin azalmasına neden olabilir. Eğer bir doz unutulmuşsa en kısa zamanda alınmalı ve sonraki dozlar normal programına göre devam edilmelidir.
En etkili doğum kontrol hapı kullanımı için ne kadar süreyle kullanılacağına dikkat edilmelidir. Genellikle doğum kontrol hapı kullanımlarında vücudu dinlendirmek adına ilaç kullanımına belirli aralar verilir. Ancak bunun sağlığa herhangi bir olumlu katkısı bulunmaz. Bu hapların kullanımı kişinin hamilelikten korunmayı planladığı süreç boyunca olmalıdır. 21 tabletten oluşan hapları 1 ay içinde her gün içmek önemlidir.
Doğum kontrol hapı fiyat aralıkları birçok faktöre bağlı olarak geniş bir aralıkta değişiklik gösterebilir. Marka, içerdiği aktif bileşenlerin türü ve dozu gibi etkenler fiyatları etkileyebilir. Ayrıca hapların paket içeriği ve satış noktasına bağlı olarak da fiyatlar farklılık gösterebilir.
Doğum kontrol hapı yan etkileri aşağıdaki gibidir:
Doğum kontrol hapları tüylenme yapmaz.
Doğum kontrol hapları hormonal dengeleri değiştirerek bazı kadınlarda kilo artışına neden olabilir. Ancak bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve herkes için geçerli değildir. Hapların neden olduğu kilo artışının birkaç olası nedeni vardır. Östrojen hormonu sıvı tutulumunu teşvik eder bu da hafif bir kilo artışına yol açabilir. Progesteron hormonu iştahın artmasına neden olabilir.
Doğum kontrol hapları genellikle kadınların hamileliği önlemek için kullandığı güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Bu haplar yumurtlamanın engellenmesi ve sperm hücrelerinin yumurta hücresine ulaşmasının zorlaştırılması yoluyla çalışır. Ancak doğru kullanıldığında, doğum kontrol haplarının kısırlığa yol açtığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Birçok kadın doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra normal ovulasyon döngülerine döner ve hamile kalabilir.
Doğum kontrol haplarının diğer ilaçlarla birlikte kullanımı etkileşimlere bağlı olarak sakıncalı olabilir. Bazı ilaçlar doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltabilir veya yan etkilerini artırabilir.