Adenoidektomi geniz eti ameliyatı olarak da bilinen bir prosedürdür. Adenoidler, burnun arkasında bulunan ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ilk savunma hattını oluşturan lenf dokusundan oluşur. Çocuklarda daha büyük olan doku yaşla birlikte küçülür. Adenoidektomi genellikle adenoidler büyüdüğünde ve nefes almayı zorlaştırdığında veya sık tekrarlayan enfeksiyonlara yol açtığında gereklidir. Bu durumlar uyku apnesi, kulak iltihaplanmaları ve sinüzit gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Peki adenoidektomi nedir? Aynı zamanda geniz eti ameliyatı olarak da adlandırılan bu operasyon adenoid bezlerini çıkarmak adına uygulanır. Vücudu bakteri ve virüslerden korumaya yardım eden adenoidler bazı durumlarda şişerek büyüyebilir, kronik enfekte olabilir. Küçük yaştaki çocuğun adenoidlerinde büyüme yaşandığı hava yolu kısmen tıkanır ve bu durum kulak enfeksiyonlarına, solunum problemlerine, geceleri uyku apnesi yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu ameliyat genellikle 1 ile 7 yaş arasındaki çocuklara uygulanır.
“Adenoidektomi ameliyatı nasıl yapılır?” sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Adenoidektomi ameliyatı ağız içerisinde genel anestezi ile uygulanır. Küçük dilin arkasındaki bölgeden geniz etine ulaşılarak kazınır ve alınır. Bu ameliyat genellikle 45-90 dakika arası sürer.
Adenoidektomi komplikasyonları yaşandığında doktora görünmek önemlidir. Çocuğunuzun kulak ve solunumla ilgili problemleri, tekrar eden enfeksiyonu varsa doktorunuza görüşmelisiniz.
Adenoidektomi sonrası bakım süreci ile ilgili beslenme en merak edilen konulardan biridir. Adenoidektomi sonrası beslenme sürecinde aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
Bilgi talep formunu doldurarak adenoidektomi ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.