444 3 703

Adenoidektomi Nedir? Adenoidektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

 

Adenoidektomi geniz eti ameliyatı olarak da bilinen bir prosedürdür. Adenoidler, burnun arkasında bulunan ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ilk savunma hattını oluşturan lenf dokusundan oluşur. Çocuklarda daha büyük olan doku yaşla birlikte küçülür. Adenoidektomi genellikle adenoidler büyüdüğünde ve nefes almayı zorlaştırdığında veya sık tekrarlayan enfeksiyonlara yol açtığında gereklidir. Bu durumlar uyku apnesi, kulak iltihaplanmaları ve sinüzit gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Adenoidektomi Nedir?

Peki adenoidektomi nedir? Aynı zamanda geniz eti ameliyatı olarak da adlandırılan bu operasyon adenoid bezlerini çıkarmak adına uygulanır. Vücudu bakteri ve virüslerden korumaya yardım eden adenoidler bazı durumlarda şişerek büyüyebilir, kronik enfekte olabilir. Küçük yaştaki çocuğun adenoidlerinde büyüme yaşandığı hava yolu kısmen tıkanır ve bu durum kulak enfeksiyonlarına, solunum problemlerine, geceleri uyku apnesi yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu ameliyat genellikle 1 ile 7 yaş arasındaki çocuklara uygulanır.

Adenoidektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

“Adenoidektomi ameliyatı nasıl yapılır?” sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Adenoidektomi ameliyatı ağız içerisinde genel anestezi ile uygulanır. Küçük dilin arkasındaki bölgeden geniz etine ulaşılarak kazınır ve alınır. Bu ameliyat genellikle 45-90 dakika arası sürer.

Ne Zaman Bir Doktora Görülmeli?

Adenoidektomi komplikasyonları yaşandığında doktora görünmek önemlidir. Çocuğunuzun kulak ve solunumla ilgili problemleri, tekrar eden enfeksiyonu varsa doktorunuza görüşmelisiniz.

Adenoidektomi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Adenoidektomi sonrası bakım süreci ile ilgili beslenme en merak edilen konulardan biridir. Adenoidektomi sonrası beslenme sürecinde aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:

  • Adenoidektomi sonrası çocuğunuzun beslenmesi iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. İlk 24 saat içinde genellikle yumuşak ve kolay yutulabilir gıdalar tercih edilmelidir. Örnek olarak püre haline getirilmiş meyveler, yoğurt, çorba veya makarna gibi yiyecekler uygun olacaktır.
  • İkinci gün ve sonrasında ise çocuğunuz normal diyetine geri dönebilir ancak sert ve çıtır gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu tür gıdalar boğazda tahrişe sebep olabilir.
  • Sıcak içeceklerden ve asidik içeceklerden de uzak durulmalıdır. Sıcak içecekler özellikle hemen ameliyat sonrasında ağız ve boğaz dokusunu tahriş edebilirken asidik içecekler (örneğin portakal suyu) benzer şekilde rahatsızlık verebilir.
  • Çocuğunuzun bol miktarda su içmesi önemlidir. 

Bilgi talep formunu doldurarak adenoidektomi ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.02.2024 09:55Yayınlanma Tarihi: 20.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!