444 3 703

Vitreoretinal Cerrahi (Retina Cerrahisi) Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

 

Vitreoretinal cerrahi göz boşluğunu dolduran vitreus jelinin retinaya daha kolay erişim sağlamak adına çıkarılmasıdır. Böylelikle gerekli onarımlar göz üzerinde gerçekleştirilebilir. Bu ameliyat genel veya lokal anestezi altında uygulanabilir. Ortalama 90 ile 120 dakika arasında sürer.

Retina Nedir?

Göz küresinin arka duvarını kaplayan ve görmeyi sağlayan bir ağ tabakasıdır. 10 katmana sahiptir. Retina gözdeki en karmaşık ve hassas yapıdır. Işığın görüntü şeklinde beyine iletilmesini mümkün kılar. Ancak retina bazı nedenlerden kaynaklı hasar görebilir.

Retina Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Vitreoretinal cerrahi yapan doktorlar bu işlemi lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirir. Göz duvarına üç adet kesi uygulanır ve gözün arka duvarına ulaşılır. Gözde bulunan jel temizlenerek retinaya gerekli işlem uygulanır.

Retina Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Vitreoretinal cerrahi nedir? Hangi durumlarda uygulanır?” sorusu merak edilen konulardan biridir. Retina hastalıkları, gözün arka boşluğunda yaşanan kanamanın temizlenmesi, retina yırtılması, retinada gelişen zarın temizlenmesi, gözdeki yabancı cismin çıkarılması, sarı nokta hastalığı gibi durumlarda uygulanır.

Retina Ameliyatı Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Vitrektomi ameliyatı öncesinde kişiye detaylı muayene uygulanır ve genel sağlık değerlendirmesi yapılır. Bu süreçte kişiye yarık lamba muayenesi, floresan anjiografisi, OCT, retina fotoğrafı ve/veya ultrason da yapılır. Retina ameliyatına karar vermeden önce, bu prosedürün ne olduğunu ve ne bekleyebileceğinizi tam olarak anlamanız önemlidir. Retina ameliyatı genellikle ciddi göz hastalıkları veya yaralanmaları sonucu oluşan problemleri tedavi etmek için gerçekleştirilir. Retina ameliyatından sonra iyileşme süreci bireysel farklılıklara bağlı olarak değişir ve genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürer. Bu süre zarfında doktorunuzun talimatlarına dikkatlice uymanız gerekir.

Retina Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Vitreoretinal cerrahi tüm işlemler tamamlandığında iyileşme süreci başlar. Ameliyat sonrası araç kullanmanın güvenli olmayacağı genel kabul görür. Bu yüzden sizin adınıza aracı sürebilecek bir sürücü bulmanız gerekecektir. Ameliyattan bir gün sonra yapılan kontrol muayenesine giderken de sürücü eşliğinde gitmeniz önerilir. Gaz kabarcığı veya silikon yağ içerikli bir vitrektomi işleminden sonra başınızın ve gözünüzün pozisyonunu korumanız ameliyatın başarı oranını arttırır. Yolculuk esnasında belirtildiği gibi başınızı veya gözünüzü döndürmelisiniz. Emniyet kemerinizi her zaman takmalısınız. İlk kontrol muayenenizde doktorunuz ve ekibi ilaçlarınızla ilgili talimatları, damlalarınızı, duruşunuzu, göz bandajını ve genel aktivitelerle ilgili yönergeleri tekrar hatırlatacaktır. Ayrıca bir sonraki kontrol randevunuzu da ayarlayacaklardır. Kendinizi tamamen güvende ve ehil hissedene kadar direksiyon başına geçmekten kaçınmalısınız. Bu süreç ameliyattan sonraki birkaç günden birkaç haftaya kadar uzayabilir.

 

Bilgi talep formunu doldurarak vitreoretinal cerrahi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!