Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Serinletici ve ferahlatıcı özelliği sayesinde sıcak havalarda insanların ilk tercihleri arasında yer alır. Ancak karpuzun faydaları sadece bu kadarla sınırlı değildir. İnanılmaz bir besin deposu olan karpuz, sağlık açısından da pek çok avantaj sunar. İşte bilmeniz gerekenler:
%92’si sudan oluşan bir meyve olan karpuzun enerji miktarı düşüktür. 100 gramlık karpuzda 30 kalori, 8 gram karbonhidrat, 0.6 gram protein, 0.2 gram yağ bulunur. Bu besin değerlerine sahip olan 100 gram karpuz günlük A vitamini ihtiyacının %12’sini, B1, B5, B6 vitaminleri ihtiyacının %2'sini, C vitamini ihtiyacının %14'ünü, magnezyum gereksiniminin %2’sini ve potasyum minerali ihtiyacının %3'ünü karşılar.
Antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından zengin olan karpuz mutlaka tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Karpuzun faydaları aşağıdaki gibidir:
Karpuz çekirdeği faydaları çekirdeğin içindeki maddeden kaynaklıdır. Bu madde kan basıncının düşmesini, böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesini destekler. Aynı zamansa tekli ve çoklu yağ asitleri bakımından zengin olan bu meyve kandaki kötü kolesterolün düşmesini sağlayarak kalp sağlını destekler. Bu nedenle her gün 1 avuç kadar karpuz çekirdeği tüketilebilir.
Karpuz hamilelik döneminde güvenle tüketilebilecek bir meyvedir. Karpuzda vücudu hasar ve hastalıklardan koruyan likopen ve lutein bulunur. Yapılan bazı araştırmalara göre bu antioksidanlar hamilelik döneminde yaşanan komplikasyon riskini azaltmaya yardımcıdır. Hamilelikte karpuz ve karpuzun suyunun faydaları bununla sınırlı değildir. Karpuz yemek borusu ve midenin rahatlamasını da sağlar. Hamilelik döneminde yaşanan mide ekşimeleri düşünüldüğünde faydalıdır.
Karpuzun zararları düşünüldüğünde böbrek hastaları yüksek potasyum içeriği nedeniyle karpuzu tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Bunun yanında diyabet, insülin direnci ve hipoglisemisi bulunan kişiler de porsiyon kontrolü sağlayarak tüketmelidir.