444 3 703

Karpuzun Faydaları Nelerdir? Karpuz Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

 

Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Serinletici ve ferahlatıcı özelliği sayesinde sıcak havalarda insanların ilk tercihleri arasında yer alır. Ancak karpuzun faydaları sadece bu kadarla sınırlı değildir. İnanılmaz bir besin deposu olan karpuz, sağlık açısından da pek çok avantaj sunar. İşte bilmeniz gerekenler:

Karpuzun Besin Değerleri Nelerdir?

%92’si sudan oluşan bir meyve olan karpuzun enerji miktarı düşüktür. 100 gramlık karpuzda 30 kalori, 8 gram karbonhidrat, 0.6 gram protein, 0.2 gram yağ bulunur. Bu besin değerlerine sahip olan 100 gram karpuz günlük A vitamini ihtiyacının %12’sini, B1, B5, B6 vitaminleri ihtiyacının %2'sini, C vitamini ihtiyacının %14'ünü, magnezyum gereksiniminin %2’sini ve potasyum minerali ihtiyacının %3'ünü karşılar.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından zengin olan karpuz mutlaka tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Karpuzun faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Sıvı kaybını önler: %92 oranında sudan oluşan karpuz hem vücut ısısının hem de kandaki basıncın azaltılmasında etkilidir. Ayrıca diüretik etkiye de sahiptir. Yani sık sık idrara çıkmayı sağlayarak ödem problemine iyi gelir.
  • Cilt sağlığı için önemlidir: Karpuzun faydaları ve vitaminleri cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. A ve C vitaminleri bakımından zengin olan karpuz cildin esnekliğini destekler ve sağların güçlü olmasını sağlar. Ayrıca kolajen üretiminin artmasında da etkilidir.
  • Kanserden korunmada yardımcıdır: Likopen içeriği yüksek olan karpuz faydaları ile kanser karşısında korunmayı destekler. Likopen içeriği ile toksinlerin vücuttan atılmasında yardımcıdır. Ayrıca zararlı serbest radikallerin etkisiz kılınmasını sağlayarak kanser başta olmak üzere kalp rahatsızlıkları ve diyabetten korunmayı sağlar.
  • Kan basıncını düzenler: Karpuzdaki magnezyum ve potasyum miktarı tansiyonu düşürür. Ayrıca kalp krizi, felç, kan pıhtılaşması, damar tıkanıklığı gibi risklerin azaltılmasında da yardımcıdır.
  • Kabızlığa iyi gelir: Zengin su ve lif içeriğiyle kabızlığın önlenmesinde yardımcıdır. Ayrıca yüksek lif içeriği ile aşırı kalori almadan tok kalmayı da sağlar.
  • Uyku kalitesini destekler: Zengin magnezyum içeriği ile uyku kalitesini artırır.
  • Kas ağrısını azaltmaya yardımcıdır: Zorlayıcı sporlardan sonra içilen karpuz suyu kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Kasları destekleyen karpuz ve suyu egzersiz sonrasında toparlanmayı hızlandırır. Kas toparlanmasını desteklemek adına egzersizlerden sonra 1 bardak karpuz suyu tüketilebilir.

Karpuz Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Karpuz çekirdeği faydaları çekirdeğin içindeki maddeden kaynaklıdır. Bu madde kan basıncının düşmesini, böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesini destekler. Aynı zamansa tekli ve çoklu yağ asitleri bakımından zengin olan bu meyve kandaki kötü kolesterolün düşmesini sağlayarak kalp sağlını destekler. Bu nedenle her gün 1 avuç kadar karpuz çekirdeği tüketilebilir.

Gebelikte Karpuz Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Karpuz hamilelik döneminde güvenle tüketilebilecek bir meyvedir. Karpuzda vücudu hasar ve hastalıklardan koruyan likopen ve lutein bulunur. Yapılan bazı araştırmalara göre bu antioksidanlar hamilelik döneminde yaşanan komplikasyon riskini azaltmaya yardımcıdır. Hamilelikte karpuz ve karpuzun suyunun faydaları bununla sınırlı değildir. Karpuz yemek borusu ve midenin rahatlamasını da sağlar. Hamilelik döneminde yaşanan mide ekşimeleri düşünüldüğünde faydalıdır.

Karpuzun zararları düşünüldüğünde böbrek hastaları yüksek potasyum içeriği nedeniyle karpuzu tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Bunun yanında diyabet, insülin direnci ve hipoglisemisi bulunan kişiler de porsiyon kontrolü sağlayarak tüketmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 24.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER