444 3 703

Göz Seğirmesi Neden Olur? Göz Seğirmesi Ne Anlama Gelir?

 

Göz seğirmesi hayatın bir döneminde herkesin karşılaştığı gizemli bir durumdur. O anlarda göz kapağının istemsizce kasılmasıyla başlayan bu olay bazen saniyeler içinde sona ererken bazen uzun süreli bir seğirme durumunda gerçekleşebilir. Peki göz seğirmesi neden olur? İşte konu hakkında bilinmesi gerekenler:

Göz Seğirmesi Nedir?

“Göz seğirmesi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Halk arasında göz seğirmesi ancak tıp literatüründe miyokimi olarak da bilinen bu durum göz kapağındaki kasların istemsiz, ani ve tekrarlayıcı bir şekilde kasılmasıdır. Bu kasılmalar genellikle üst göz kapağında görülür. Ancak bazı durumlarda her iki göz kapağında birden ya da yalnızca alt göz kapağında da gerçekleşebilir. Göz kapağı ya da kapaklarında yaşanan bu spazm durumu genellikle hafiftir, göz kapağının yumuşak şekilde çekilmesi olarak hissedilir. Göz seğirmeleri bazı zamanlarda gün içinde sık yaşanırken bazı durumlarda da hafta ve aylar boyunca yaşanmayabilir. Başlayan kasılmalar da birkaç saniyede bir şekilde yaşanır. Ancak nadir olarak da bazı kişilerde her iki göz kapağının da şiddetli kasılması ile gözün kapanması yaşanabilir. Bu durum blefarospazm olarak isimlendirilir ve göz seğirmesinin ciddi boyutlu olanıdır.

Göz Seğirmesi Nedenleri Nelerdir?

“Göz seğirmesi neden olur sağ ve sol için etkenler nelerdir?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Bu spazm durumunun kesin nedeni tam olarak bilinmemekte. Bunların yanı sıra yapılan araştırmalara göre “Göz seğirmesi neden olur sol ve sağ için etkenler nelerdir?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:

  • Kullanılan bazı ilaçların yarattığı yan etki,
  • Gözde tahriş meydana gelmesi,
  • Stres,
  • Güneş, rüzgâr,
  • Parlak ışıklı ortamda zaman geçirmek,
  • Gözde enfeksiyon,
  • Gözde kuruluk, alerji,
  • Kafein, tütün ve alkolün aşırı tüketimi,
  • Göze alınan fiziksel darbe, gözün aşırı ovuşturulması,
  • Yorgunluk, uykusuzluk.

Bu nedenler dışında göz seğirmesi nadir olarak beyin tümörlerine işaret edebilir. Bu sebeple uzun süren göz seğirmelerine dikkat edilmelidir.

Göz Seğirmesinde Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Göz seğirmesi nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız doktora görünmeniz gereken zamanı iyi belirlemelisiniz. Bu seğirme durumu birkaç gün ya da birkaç hafta içinde kendi kendine geçer. Ancak birkaç haftadan uzun sürmesi durumunda göz kontrolüne gidilmelidir. Seğirme ile birlikte göz kapağında sarkma, gözlerin aşırı çapaklanması, gözlerde kızarma, göz kapaklarının tamamen kapanması durumlarını yaşıyorsanız mutlaka tıbbi yardım almalısınız.

Göz Seğirmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Sol ve sağ göz seğirmesi sık tekrarlasa bile kişide rahatsızlık yaratmadığından ve genellikle acı vermediğinden tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Hastaneye başvuran kişilerde durumun tespitinde kullanılan özel bir test bulunmaz. Şikâyet durumunda hastadan detaylı öykü alınır ve altta yatan hastalık olup olmadığı araştırılır. Bu amaçla da beynin manyetik rezonans görüntülemesi (MR) yapılır. Ardından tedavi süreci planlanır.

Göz Seğirmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Göz seğirmesi genellikle stres, yorgunluk, kafein tüketimi veya alkol gibi faktörlerden kaynaklanan yaygın ve genellikle zararsız bir durumdur. Ancak sürekli hale gelirse veya diğer semptomlarla birlikte görülürse mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır. Göz seğirmesinin tedavisi genellikle altta yatan nedenin belirlenmesini ve giderilmesini içerir. İşte “Göz seğirmesine ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı:

  • Stresi Azaltın: Meditasyon, yoga ve derin nefes teknikleri gibi rahatlama yöntemleri kullanabilirsiniz.
  • Uyku Düzeninizi Gözden Geçirin: Yeterince uyumadıysanız, göz seğirmesine neden olabilir. Daha fazla dinlenmeye çalışın.
  • Kafein ve Alkol Tüketimini Azaltın: Bu maddeler sinir sisteminizi uyarır ve göz seğirmesine neden olabilir. Limitlerinizi belirlemekte fayda vardır.
  • Göz Kuruluğunu Giderin: Göz kuruluğu da göz seğirmesine neden olabilir. Eğer bu sizin için bir sorunsa doktorunuz tarafından önerilen yapay gözyaşı damlalarını deneyebilirsiniz.
  • Bilgisayar Ekranından Uzak Durun: Uzun süre ekran karşısında kalmak göz yorgunluğuna ve dolayısıyla göz seğirmesine yol açabilir. Ara sıra mola vermek önemlidir.

Göz seğirmesi devam ederse veya diğer semptomlarla birlikte görülürse (örneğin göz kapağı düşüklüğü veya yüz kaslarında zayıflık) ve göz seğirmesi geçmiyor durumdaysa bir göz doktoruna başvurmanız gerekebilir. Doktorunuz sizin için en uygun tedavi planını belirleyecektir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 25.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER