444 3 703

Miyomlar Nedir? Miyomların Belirtileri ve Vücuda Etkileri

 

Miyomlar kadınların üreme sisteminde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Bu benign tümörler rahim duvarında oluşur ve genellikle hormonların etkisiyle büyüme eğilimi gösterir. Miyomların vücuda etkisi oldukça çeşitlidir ve bireyden bireye farklılık gösterebilir. Bazı kadınlar hiçbir semptom yaşamazken diğerleri ağrı, kanama problemleri veya hatta infertilite gibi ciddi sorunlarla karşılaşabilir. Peki miyomlar nedir? Miyomlar rahim ve rahim çevresindeki bulunan, düz kas dokusundan gelen iyi huylu tümörlerdir. Bu iyi huylu yapıdaki tümörlerin boyutları 1 ile 15 cm arasında değişebilir. 35-40’lı yaşlarında olan kadınları neredeyse %30 ya da %40’ında görülebilir. Tedavi edilmediğinde çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet veren miyomlar ve vücuda etkilerini sizler için derledik.

Östrojen ve Miyomların Büyümesi

“Miyomlar neden olur?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri östrojenin miyomların büyümesine yol açtığını gösteren çalışmalar ve sonuçlarıdır. Miyomların kesin nedenleri bilinmemekte ancak bu alanda yapılan bazı çalışmalara göre östrojen miyomların büyümesinde etkili. Vücutta bulunan östrojen düzeyinin artması ya da azalması vücudun doğal seyrine bağlıdır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse gebelik döneminde östrojen seviyesinde artış görülür ancak menopoz döneminde ise östrojen seviyesi azalır. Östrojen düzeylerinin değişiminde bazı ilaçlar da etkilidir.

Miyomun Vücuda Etkileri Nelerdir?

Miyomun vücuda etkileri yarattığı sağlık problemleri özelinde değerlendirildiğinde aşağıdaki problemleri yarattığı görülür:

  • Aşırı miktarda olan ve uzun süre regl kanamaları,
  • Gün boyunca sık idrara çıkma,
  • Kabızlık,
  • Karın bölgesinde ele gelen kitleler,
  • Karında büyüme ya da şişkinlik,
  • Kısırlık,
  • Tekrarlayan düşük öyküsü,
  • Yoğun ve uzun süre yaşanan kanama nedeniyle kolay yorulma, kansızlık, halsizlik.

Miyomlar ve Kanser İlişkisi

Miyom görülen hastalarda kanser gelişimi riski nadir olsa da görülebilir. Özellikle de menopoz dönemi sonrasında miyomlarda hızlı ve ani bir büyüme tespit edildiğinde kanser şüphesi oluşur.

Miyomlarda Düzenli Muayenenin Önemi

Miyomların belirtileri ve vücutta yarattığı etkiler düzenli olarak takip edilmelidir. Ancak miyomlar genellikle herhangi bir belirti yaratmaz. Genellikle de muayenede tesadüfen tespit edilir. Ancak hastalığın ilerlediği durumlarda kişide aşırı miktarda kanamalar, karında büyüme, karında şişlik, sık idrara çıkma, regl dönemlerinde kuyruk sokumunda rahatsız edici ağrılar şeklinde belirtiler görülür. Bu sebepler kadınların 35 yaş sonrasında her yıl jinekolojik muayeneye gitmesi gerekir.

Kapalı Ameliyat ile Kesin Tedavi Mümkün mü?

Miyomların belirtileri nelerdir? İlerleyen süreçte kesin tedavi mümkün mü?” diye merak ediyorsanız miyomektomi ile kesin ve kalıcı tedavinin mümkün olduğunu bilmelisiniz. Miyomektomi miyomun rahim duvarından çıkarıldığı bir cerrahi işlemdir. Bu işlem çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda rahmin korunmasını da içerir. Daha detaylı bilgi için “Myomektomi Nedir? Miyom Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

 

KAYNAK:

https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/

Miyomlar genellikle belirti göstermez ve rahatsızlık vermez. Ancak büyüklükleri ve yerleşim yerleri nedeniyle bazı durumlarda ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı genellikle regl dönemlerinde daha yoğun hissedilir.

Miyomlar doğurganlık sürecini etkileyebilen bir durumdur. Ancak hamile kalmaya engel olup olmadıkları kişinin durumuna bağlıdır. Miyomların boyutu, konumu ve sayısı gibi faktörler, hamilelik şansını etkileyebilir.

Miyomlar genellikle rahim duvarında oluşan iyi huylu tümörlerdir. Genellikle kadınlarda görülen bu durum çoğunlukla herhangi bir semptoma neden olmadan varlığını sürdürebilir. Miyomların potansiyel tehlikesi, büyüklüklerine, sayılarına ve yerlerine bağlı olarak değişebilir. Özellikle hızla büyüyen veya rahim içine doğru yayılan miyomlar ciddi sorunlara neden olabilir.

Miyomlar alınmazsa büyümeye devam edebilir. Büyüdükçe daha fazla semptomlara yol açabileceği gibi rahmin şeklini ve boyutunu da etkileyebilir. Büyük miyomlar ayrıca idrar yolu veya bağırsakları sıkıştırarak sorunlara neden olabilir. Ayrıca miyomlar gebelik üzerinde de olumsuz etkilere sahip olabilir. Hamilelik sırasında büyük miyomlar rahme baskı yapabilir ve bebeğin normal bir şekilde gelişmesini engelleyebilir. Aynı zamanda düşük yapma riskini de artırabilir.

Miyomlar rahimde bulunan düz kas hücrelerinden oluşan iyi huylu tümörlerdir. Rahmin iç tabakasında yani endometriumda veya rahmin dış tabakasında yer alabilir. Miyomlar genellikle rahim duvarında veya rahimin içinde büyür ancak bazen de rahim boynunda veya pelvis bölgesinde bulunabilir.

Evet miyomlar zaman zaman küçülebilir. Miyomlar bazen belirli dönemlerde büyüme gösterebilirken bazen de küçülme eğilimi gösterebilir. Küçülme genellikle hormonal değişikliklere bağlı olabilir.

Evet miyomlar karın ağrısına neden olabilir.

Birçok faktör miyomların büyümesine katkıda bulunabilir. Bunlar arasında hormonal dengesizlikler, genetik yatkınlık, obezite ve yüksek östrojen seviyeleri yer alır. Özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında daha yaygındır.

Miyomları küçültmek için ilaç tedavisi, minimally invaziv prosedürler, cerrahi işlem gibi yöntemler sadece hasta özelinde belirlenerek uygulanır.

Evet miyomlar ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak bu tedavi yöntemi genellikle miyomların boyutuna ve semptomlara bağlı olarak kullanılır.

Evet miyomlar bazen vajinal akıntıya neden olabilir. Vajinal akıntı miyomların büyümesiyle birlikte oluşan basınca bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak her vajinal akıntının miyoma bağlı olduğunu söylemek doğru değildir.

Evet miyomlar kansızlık yapabilir. Miyomlar bazen kanama sorunlarına neden olabilirler. Miyomların büyüklüğü ve konumu kanamalara bağlı olarak kansızlık gelişmesine yol açabilir. Miyomlar genellikle aşırı regl kanamasına veya uzun süren adet dönemlerine neden olur bu da vücutta demir eksikliği anemisine yol açabilir.

Rahimdeki miyom patladığında bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyomlar rahmin kas tabakasında oluşan tümörlerdir ve genellikle iyi huyludur. Ancak patlama durumunda aşırı kanama, şiddetli karın ağrısı ve enfeksiyon riski gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.08.2023 12:42Yayınlanma Tarihi: 02.08.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER