444 3 703

Zihne İyi Gelen 10 Besin

 

Beyin sadece düşünsel işlemleri denetlemekten daha fazlasını yapar. Aynı zamanda bedensel sağlığın yönetimini de üstlenir. Sağlıklı bir beyin kalbin kan dolaşımını ve ciğerlerin oksijen almasını sağlar. Bunun yanında sağlıklı bir vücut da etkin şekilde kontrol edilen düşünsel işlemleri ifade eder. Bu ilişkiyi anlamak için en iyi yöntemlerden biri beyin ile bağırsak arasındaki bağlantıyı incelemektir. Sağlıklı bağırsaklar iltihaplanmayı dengeye alır ve hormonların uygun şekilde salgılanmasına destek olur. İstikrarlı hormonlar depresyon ve kaygı bozukluğu gibi ruhsal hastalıkları önlerken beynin düşünsel kabiliyetlerini geliştirir, hafızayı güçlendirir ve belirli bir göreve odaklanmayı kolaylaştırır. Tüm bu faktörler doğru beslenme ile zihinsel sağlık arasındaki bağlantıyı açıkça gösterir. Zihni canlandıran, odaklanma yeteneğini arttıran gıdalar antioksidan bakımından yüksek, sağlıklı yağlar barındıran ve bol miktarda vitamin ve mineral içeren besinlerdir. Beyni hastalıklardan koruyan ve enerji veren, zihne iyi gelen 10 besin aşağıdaki gibidir:

Avokado

Sağlıklı yağlar bakımından oldukça zengin olan avokado bireylerin işlerine daha rahat odaklanmalarına yardımcı olur. Avokadonun içerdiği antioksidanlar kan dolaşımını dengeleyerek beyindeki kan akışının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini destekler. Sabahları bir avokadonun üçte birini tüketmek zihnin gün boyu daha enerjik kalmasına katkıda bulunur.

Badem

Bademin içinde bol miktarda E vitamini bulunur. Bu vitamin zihinsel gerilemeyi yavaşlatarak beyin canlılığını artırır. Yapılan bir araştırmaya göre bol E vitamini tüketimi Alzheimer hastalığının bilişsel etkilerini yavaşlatmaktadır. Bir avuç badem günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılar.

Brokoli

Brokoli K vitamini bakımından çok zengindir. Yaklaşık 91 gram brokoli günlük K vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. Yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışma K vitamini yoğun bir diyet uygulayan kişilerin daha iyi bir hafızaya sahip olduğunu göstermiştir.

Ceviz

Her gün birkaç ceviz tüketmek beyin sağlığı üzerinde çok pozitif etkilere sahiptir. Cevizin içerdiği yüksek antioksidan seviyesi ile vitaminler ve mineraller zihinsel canlılığı artırır. Ek olarak cevizde bulunan E vitamini Alzheimer gibi bilişsel gerileme hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşır.

Pancar

Pancarda bulunan yüksek orandaki antioksidanlar vücutta iltihabı azaltır ve toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur. Pancardaki doğal nitratlar ise beyne giden kan akışını artırarak zihinsel performansın artmasına yardımcı olur.

Portakal

Orta boy bir portakal günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilir. C vitamini zihinsel sağlığı korumanın en önemli faktörlerinden biridir. Bu vitamin beyin hücrelerine zarar verme potansiyeli olan serbest radikallere karşı savaşır.

Yaban Mersini

Yaban mersininin içerisinde bol miktarda antioksidan bulunur. Bu beyindeki oksidatif stresle savaşarak zihinsel yaşlanmayı ve nörodejeneratif hastalıkların oluşmasını engeller. Yaban mersininde yer alan belirli antioksidanlar, beyin hücreleri arasındaki iletişimi güçlendirir.

Yağlı Balıklar

Ton balığı, sardalye ve somon gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri beyindeki sinir hücrelerinin yapısını oluştururken aynı zamanda öğrenme ve hafıza gelişiminde de kritik bir rol oynar.

Yumurta

Yumurta hem kolayca bulunabilen hem de son derece besleyici bir gıdadır. İçerisindeki kolin bileşeni beyin fonksiyonlarını geliştirir ve problem çözme yeteneğini, hafızayı ve sosyal becerileri artırır. Araştırmalar yüksek kolin içeriği olan bir diyetin sınavlarda daha az hata yapılmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Yumurtanın tamamen faydasını alabilmek için sarısının tüketilmesi önemlidir.

Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan antioksidan ve iltihap önleyici bileşenlerin hafızayı güçlendirdiği, depresyon semptomlarını azalttığı ve yeni beyin hücreleri oluşturmada yardımcı olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Zerdeçaldaki curcumin adlı etken madde kan-beyin bariyerini geçerek beyin hücrelerine doğrudan fayda sağlar.

 

KAYNAK:

https://www.health.harvard.edu/healthbeat/foods-linked-to-better-brainpower

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.08.2023 11:45Yayınlanma Tarihi: 08.08.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER