444 3 703

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Yumurta çatlatma iğnesi tüp bebek tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Belirli bir olgunluğa gelmiş olan yumurtalarına çatlatılmasını sağlar. Her rutininde regl döngüsü yaşayan kadınların her ay yumurtalarından biri yavaş yavaş büyür, yeterli olgunluğa geldiğinde 14 gün sonra çatlar. Böylelikle yumurtadaki oosatin adlı hücre dışarı atılır. Ancak bazı kadınlarda bu süreçte bazı problemler yaşanabilir ve çatlatma iğnesi uygulanabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

“Yumurta çatlatma iğnesi nedir?” diye merak ediyorsanız normal süreçte kendiliğinden büyüyen ancak çatlamayan yumurta hücresini çatlatmak adına uygulanan hormon içerikli iğne olduğunu bilmelisiniz. Bu iğnenin uygulanmasından sonra yaşanacak cinsel ilişki 36-48 saat sonrası için önerilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Peki yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır? İçerisinde insan koryonik gonadotropin hormonu bulunan bu ilaç, kadın doğum uzmanınca belirlenmiş takvime göre uygulanır. Kadın doğum uzmanı yumurtanın gelişimini takip eder ve belirli bir olgunluk gözlemlediğinde hastaya uygulama için tarihle saat verir. Bu işlemle yumurtaların çatlatılması için beklenen olgunluk ortalama 16-20 milimetre civarıdır. Bazı durumlarda kişiye yumurta geliştirici ilaçlar verilebilir. Böylelikle yumurtanın olması gereken olgunluğa erişmesi sağlanır. Yumurtanın çatlatma işlemine hazır olup olmadığı ultrason ile yapılan muayenelerle tespit edilir. Böylelikle uygun zamanda ve uygun dozda iğne yapılır.

Çatlatma İğnesi ile Hamile Kalma Oranı

Yumurta çatlatma iğnesi ile hamile kalanlar doğal yolla bebek sahibi olamayan kişilerdir. Bu iğne LH hormonun tetikleyicisini içerir. Böylelikle de kişide doğal hamile kalmaya benzer bir süreç yaşanır. Uygulama ile çatlayan yumurtalar 2-3 gün içinde fallop tüplerine geçiş yaparak rahim yatağında gelişmeye başlar. Ancak bazı durumlarda çatlatma işlemine rağmen yumurtaya sperm temas etmez ve bu yumurta regl döneminde döllenme yaşamadan dışarı atılır. Peki yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonra ne zaman hamile kalınır? Yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonraki 24-36 saat içinde ovülasyon (yumurtlama) gerçekleşir. Bu süre zarfı kadının hamile kalabilmesi için en uygun zaman dilimidir. Ancak bu durum her zaman garantili bir gebelik anlamına gelmez. Yine de çiftlerin bu dönemde düzenli olarak cinsel ilişkide bulunmaları önerilir. Çünkü sperm hücreleri kadın vücudunda genellikle 3 ile 5 gün kadar yaşayabilir ve yumurtanın döllenme şansını artırabilir.

Çatlatma İğnesi Sonra Kasık Ağrısı ve Gebelik Belirtileri

“Gebelik belirtileri söz konusu olduğunda yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonra nelere dikkat edilmeli?” sorusu da sıklıkla merak edilir. İşlemden sonra kasık ağrısı yaşanabilir ve normaldir. Bazı durumlarda bu ağrıya akışkan yapıda ve açık renk akıntı, vücut ısısının artması ve memede hassasiyet eşlik edebilir. İşlemden sonra yaşanacak gebelik, normal yollarla kalınan gebelik süreci ile benzerdir. Bu belirtiler memede hassasiyet, regl kanamasının yaşanmaması, mide bulantısı, kusma, koku hassasiyeti, halsizlik, baş dönmesi şeklinde yaşanabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nasıl Yapılır?

Peki yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır? İğne uygulaması genellikle klinik ve hastane ortamında uygulanır. Ancak gerekli durumlarda doktor talimatlarıyla evde de uygulanabilir. Bu iğneler eczanelerden soğuk akü ile birlikte alınır. Bu nedenle evde uygulanacaksa uygulama zamanına kadar buzdolabının normal katında bekletilmelidir. Uygulama yapılacağı zaman da iki elde kısa süreli ve hafif olacak şekilde ovuşturularak ısıtılmalıdır. Ardından enjekte edilebilir. İğne vücutta birkaç farklı bölgeye uygulanabilir. Bu bölgeler genellikle kalçanın üst kısmı, üst kol ve alt karındır. Evde uygulanacak çatlatma iğnesinde ise dikkat edilmesi gereken uygulama adımları şöyledir:

  • Eller iyice yıkanmalıdır.
  • İğne yapılacak bölge alkolle temizlenmelidir.
  • İğe dik tutulmalıdır ve iğe ucunda kalan hava alınmalıdır.
  • Deri bir elle hafif kavranmalıdır ve diğer elle de 90 derecelik açı sağlanmalıdır.
  • İğne deri altı yağ dokusuna gelecek şekilde enjekte edilmelidir.
  • İğne gazlı bir bez ya da pamukla bastırılarak çıkarılmalı ve 10 saniye kadar beklenmelidir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Yan Etkileri Nelerdir?

Yumurta çatlatma iğnesi yan etkileri çoğunlukla nadirdir çünkü iğne insandan elde edilen bir hormonu enjekte eder. Ancak bazı hastalarda çok nadir olarak riski durumlara neden olabilir. Bu riskli durumlardan en önemlisi dış gebeliktir. Bu nedenle iğne uygulamasında sonra gebelik testi pozitif çıkan kişilerin kısa sürede doktor muayenesinden geçmesi gerekir. Dış gebeliğe ek olarak aşağıdaki yan etkiler de görülebilir:

  • Hızlı kilo alma,
  • Şişkinlik,
  • Şiddetli mide ağrısı,
  • İshal,
  • Halsizlik, yorgunluk,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • İşlem yapılan bölgede ağrı, şişkinlik, kızarma.

Yumurta Çatlatma İğnesi Sonrası Yapılması Gerekenler?

Yumurta çatlatma iğnesi sonrası 36 saat sonra cinsel ilişkiye girmeniz gerekir. Alternatif olarak yumurta dondurma prosedürü de bu süre zarfında gerçekleştirilmelidir. Çünkü erkek spermleri canlılığını 72-96 saat boyunca sürdürebilir. Dolayısıyla bu iğne uygulamasından sonra yumurta çatlamış olsa bile sperm hala döllenme olasılığına sahip olabilir. Ancak ayakları havaya kaldırmak gibi belirli pozisyonlara girmenin herhangi bir faydası olduğu düşünülür.

Bebek isteğiniz varsa ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız çatlatma iğnesi ve diğer tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi almak için bir sağlık kuruluşuna müracaat edebilirsiniz. Yapılacak olan jinekolojik muayene sonucunda sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyebilirsiniz.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/18559-human-chorionic-gonadotropin-hcg-injection

Çatlatma iğnesinden sonra gebelik testi yapmak için genellikle 14 gün beklenmelidir. Bu süre zarfında döllenen yumurtanın rahim duvarına yerleşme süreci tamamlanır ve vücut bir gebeliği saptayabilecek seviyede hCG hormonu üretmeye başlar. Ancak bu sürenin kişiden kişiye değişebileceği unutulmamalıdır. Herhangi bir belirsizlik durumunda mutlaka sağlık profesyonellerine danışılmalıdır.

Çatlatma iğnesi uygulamasından sonra adet döngüsü genellikle 10-14 gün içinde başlar. Ancak bu süreç bireyden bireye değişebilir ve birçok faktöre bağlıdır. Herhangi bir gecikme durumunda doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Yumurta çatlatma iğnesi gebe kalmayı hedefleyen kadınların başvurduğu bir tedavi yöntemidir. Yumurtanın olgunlaşmasından 24-36 saat sonrasına ayarlanarak sadece bir kez aylık olarak uygulanır. Ancak bu her ay düzenli yapılan bir işlem değildir ve belirli sağlık sorunları olan kadınlara tavsiye edilmez.

Akciğer veya solunum sistemi ile ilgili problemler, böbrek hastalığı, epilepsi, erken ergenlik durumu, gastronomi ameliyatı geçmişi, HCG'ye karşı alerji (yumurta çatlatma iğnesinin aktif bileşeni), hormonal rahatsızlıklar, kardiyovasküler hastalıklar, meme, yumurtalık, rahim, prostat, hipotalamus ve hipofiz bezlerinde gibi belirli kanser türleri, migren, sebebi bilinmeyen ve düzensiz vajinal kanamalar, tiroid rahatsızlıkları, tromboz (kanın pıhtılaşması).

Bu iğne yumurtaların büyütülmesine gereksinim duyan tüm hastalıklarda kullanılır. Tüp bebek süreçlerinden bağımsız olarak gerçekleştirilen yumurta izleme ve aşılamada da gebelik olasılığını yükseltmek için tercih edilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.08.2023 16:01Yayınlanma Tarihi: 09.08.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER