444 3 703

Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

 

Oldukça popüler diyet türlerinden olan 'Akdeniz Diyeti' hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Sıradan bir diyet sürecinden çok daha fazlasını içeren bu beslenme şekli, genel sağlığa katkısı ve uzun ömürlülük vaadiyle adından sıkça söz ettirmekte. Aslında bir yaşam tarzı olan Akdeniz tarzı beslenme hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz diyeti nedir?” sorusu bu diyeti merak eden ve denemek isteyenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Akdeniz diyeti, Akdeniz sahilindeki ülkelerin beslenme düzenini ifade eden geniş kapsamlı bir terimdir. Bunlar arasında Yunanistan, İtalya, Güney Fransa, Girit Adası, İspanya ve Orta Doğu'nun bazı bölgeleri bulunur. Bu beslenme biçimi kesin kurallar veya kalıplardan yoksundur. Genellikle meyve, sebze, tam tahıllar, bakliyatlar, kuruyemişler, tohumlar ve sağlıklı yağ tüketimini teşvik eder. İşlenmiş gıdalar, ekstra şeker ve rafine tahıllar ise Akdeniz diyetinde sınırlanması gereken besinlerdir. Gerçek bir Akdeniz diyeti o bölgenin özgün meyveleri, sebzeleri, kuruyemişleri, deniz mahsulleri, zeytinyağı ve süt ürünlerinin tüketimine dayanır.

Akdeniz Diyeti Kimler İçin Uygundur?

“Akdeniz diyeti nasıl yapılır? Kimler için uygundur?” sorusu da diyet hakkında sık merak edilenler arasında. Akdeniz tarzı beslenme modeli herkese uygundur. Kısıtlamaların olmaması, kalp sağlığını koruması ve genelde sağlık faydalarının bulunması bu diyetin herkes tarafından uygulanabilmesini mümkün kılar. Akdeniz diyetine başlamak isteyenler için başlangıcın nasıl yapılacağı konusunda belirsizlik yaşanabilir. Fakat bu diyetin mantığını anladığınızda başlamanız kolaylaşacaktır. Bu diyet sadece ne yediğiniz üzerinde düzenlemeler yapmayı değil aynı zamanda yemeklerinizi nasıl tükettiğinizi de içerir. Akdeniz diyeti ayrıca yiyecekleri taze olarak tüketmeyi ve yiyecekleri iyice çiğnemeyi teşvik eder.

Akdeniz Diyeti Piramidi

Akdeniz diyeti piramidi aşağıdaki gibidir:

Akdeniz Diyeti Faydaları

Akdeniz tipi beslenme yemekleri başlangıçta kalp sağlığını iyileştirme etkisi ile tanınır hale geldi. Sonrasında ise bu diyetin çeşitli sağlık problemleri üzerindeki olumlu etkileri araştırılmaya başlandı. Bugün Akdeniz diyetinin pek çok faydası olduğu bilinmekte. Akdeniz diyeti faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kalp sağlığını güçlendirir. Akdeniz diyeti kişinin inme riskini azaltabilir ve kan basıncını düşürebilir.
  • Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Akdeniz diyeti kuruyemişler, meyve-sebze, tahıl ve sağlıklı yağlar gibi besleyici ve çeşitli gıdalarla doludur. Bu dengeli ve çeşitli beslenme biçimi kan şeker seviyelerini dengelemede ve insülin direnci riskini azaltmada etkin olabilir.
  • Beyin fonksiyonlarını korur. Kuruyemişler ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağların yoğun olarak kullanıldığı Akdeniz diyeti beyin işlevlerini koruma konusunda yararlıdır.
  • Bağırsak sağlığını destekler. Az miktarda basit karbonhidrat içeren ve lif ile antioksidan açısından zengin gıdaların tercih edildiği Akdeniz diyeti bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Kansere karşı savunma sunar. Meyve ve sebzelerle dolu olan Akdeniz diyeti aynı zamanda antioksidan bakımından da zengindir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder ve böylece kanserle savaşır.
  • Kan lipidlerini düzenlemeye yardımcı olur. Akdeniz diyetinin uygulanmasıyla, zararlı yağ tüketimi azalır. Vücudun belirli bir miktar doymuş yağa ihtiyacı vardır ancak fazlası LDL kolesterol veya "kötü kolesterol" seviyelerinin artmasına yol açabilir. Trans yağlar da genellikle günlük diyette bulunan ancak hiçbir sağlık faydası olmayan, hatta zarar veren unsurlardandır.

Akdeniz Diyet Listesi

Akdeniz diyeti yemekleri ile siz de bu sağlıklı beslenme şeklini uygulamak istiyorsanız öncelikle mutlaka bir diyetisyene başvurmalı ve size uygun Akdeniz diyeti listesi hazırlamasını istemelisiniz. Diyet süreci hakkında bilgi edinmeniz adına hazırladığımız Akdeniz diyeti listesi 7 günlük örnek liste aşağıdaki gibidir:

 

KAYNAK:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_diet

Akdeniz diyeti vejetaryen bir beslenme biçimi olarak belirlenmemiştir. Beyaz veya kırmızı etlerin yanında balık da bu diyette yerini alır. Ancak çoğunlukla sebze ve tahıl ağırlıklı olduğu için et tüketmeyi tercih etmeyenler bu diyeti rahatlıkla vejetaryenlik prensiplerine uygun hale getirebilir. Bu süreçte diyetinizi dengede tutabilmek adına bir diyetisyenden yardım almanız önerilir.

Her ne kadar Akdeniz diyeti gluten içeren gıdaları barındırsa da bu diyet glutensiz bir formata kolaylıkla uyarlanabilir. Tahıl seçimlerinizde glutensiz alternatifleri tercih ederek diyetinizi düzenleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için bir diyetisyene danışmanız faydalı olacaktır.

Akdeniz diyeti sınırlamalarla dolu bir diyet türü değildir. Genelde bireyi sağlıklı seçimlere yönlendirmeyi amaçlar. Dolayısıyla Akdeniz diyetinde kesinlikle yasak olan hiçbir gıda yoktur ancak bazı yiyecek veya yiyecek gruplarının tüketimi sınırlandırılır. Bunlar genellikle ekstra şeker eklenmiş gıdalar, trans ve doymuş yağlar, işlenmiş et ürünleri, basit karbonhidratlar, yüksek oranda işlenmiş yiyeceklerdir.

Akdeniz diyetinin belirli bir süresi bulunmaz. Aslında bu beslenme tarzının yaşam biçimi haline gelmesi teşvik edilir.

Kilo kaybı kişiye bağlıdır ve boy, kilo, cinsiyet, genetik faktörler ve enerji tüketimine dayanır. Bu beslenme rejimiyle elde edilen enerji ve harcanan enerji dengesi sonucunda kişi başına değişken kilo kaybı görülebilir. Ortalama olarak her ay 2-4 kilo vermek idealdir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 12.08.2023 10:56Yayınlanma Tarihi: 11.08.2023 14:47
Yorum Ekle


KATEGORİLER