444 3 703

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?

 

Hindistan cevizi yağı son yıllarda popülerliği giderek artan ürünlerden biridir. Sağlık ve güzellik alanında pek çok faydası bulunan bu yağ beslenme dünyasında da sıklıkla tercih edilen bir alternatif haline gelmiştir. Hindistan cevizi meyvesinden elde edilen bu yağ özellikle tropikal bölgelerde yetişen Hindistan cevizi ağaçlarının sık kullanılan bir yan ürünüdür. Peki Hindistan cevizi yağının sağladığı faydalar nelerdir? Nerelerde kullanılır? İşte bilmeniz gerekenler:

Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Tropikal iklim meyvesi olan Hindistan cevizi lifli ve besleyici içeriği ile dikkat çeker. Gıdadan kozmetiğe uzanan geniş bir alanda kullanılan bu meyve dünya genelinde tüketilen popüler ürünler arasında. Bu yağ Hindistan cevizi ağacının meyvesinden elde edilir. Yağ oda sıcaklığında katı haldedir. 100 gram Hindistan cevizi yağı 890 kaloridir ve 82,5 gram doymuş yağ oranına sahiptir.

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı faydaları aşağıdaki gibidir:

  • İltihabı önlemede yardımcıdır. Anti-inflamatuvar özelliğe sahip olan bu yağ fenolik birleşikleri içermesi sebebiyle antioksidan etki sağlar.
  • Tokluk hissini destekler.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak insülinin dengeli bir şekilde salgılanmasını sağlar.

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı cilde faydaları ise aşağıdaki gibidir:

  • İltihap önleyici etki sağlar.
  • Cildin nem dengesini destekler.
  • Kış aylarında dudak bakımında kullanılır.
  • Cilt üzerine uygulandığında bariyer görevi görerek cildi çevresel etkenlerden korur.
  • Hasarlı cilt dokularının iyileşme sürecini destekler.
  • Geçici kızarıkların azaltılmasında ve cildin yatıştırılmasında yardımcıdır.
  • Egzama belirtilerinin hafifletilmesinde yardımcıdır.
  • Yanık tedavisini destekleyebilir.
  • Tırnakları güçlendirmede yardımcıdır.

Hindistan Cevizi Yağının Ağız Sağlığına Faydaları Nelerdir?

“Hindistan cevizi yağı faydaları nedir? Ağız sağlığına ne gibi etkiler sağlar?” sorusu da merak edilir. Yağın laurik asid içeriği ile diş plağı oluşumunun azalmasında ve iltihapların tedavisinde yardımcıdır.

Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Peki Hindistan cevizi yağı saça faydaları nelerdir? Hindistan cevizi yağı saç tellerine kolay bir şekilde nüfuz eder ve saçların protein kaybını önlemeyi destekler. K ve E vitamini içeriği ile saçların uzama sürecine yardım eder. Saç derisinin nemlenmesini destekleyen yağ derideki mantar ve kepek gibi bakterilerin yok edilmesinde de yardımcıdır. Saçların daha parlak olmasını sağlar. Peki Hindistan cevizi yağı saça nasıl kullanılır? Duş sonrası tüm ıslak saça besleyici etki sağlaması adına çok az miktarda saç uçlarına sürülebilir. Ardından saç kurutma yöntemi ile şekillendirilebilir. Bunun yanı sıra haftada 1 olacak şekilde saçın tamamına yoğun şekilde uygulanarak 1-2 saat bekletilerek yıkanabilir.

Hindistan Cevizi Yağının Zararları Nelerdir?

“Hindistan cevizi yağı zararları var mı?” diye merak ediyorsanız Hindistan cevizi yağının ağız yoluyla tüketim miktarı uzun vadede alındığında kronik metabolik hastalık oluşma riskini artırabileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle beslenmeye mutlaka bir uzman görüşü alınarak dahil edilmelidir.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

“Hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Hindistan cevizi yağı faydaları ve kullanımı uygulama yapılacak bölge özelinde farklılık gösterir. Başlıca kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir:

  • Cilde peeling etkisi için uygulama yapılacaksa esmer şeker veya deniz tuzu ile karıştırılarak yüze hafif hareketlerle uygulanmalıdır ve ardından cilt ılık ve ıslak bir bezle silinmelidir.
  • Cildi nemlendiren maske olarak kullanımı da cilde bir miktar sürülerek bir süre bekletilir. Ardından cilt yapısına uygun bir jel ile cilt temizlenir.
  • Makyaj temizleyici olarak kullanılabilir. Bir pamuğa az miktarda alınarak göz makyajı üzerine uygulanır ve durulama yapılır.
  • Dudak maskesi olarak bal, esmer şeker ile karıştırılarak gece dudağa uygulanabilir ve sabah yıkanabilir.
  • Ayak bakımında uygulanabilir.
  • Mobilyaların parlatılmasında da Hindistan cevizi yağından yardım alınır.

 

KAYNAK:

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hindistan_cevizi_ya%C4%9F%C4%B1

Hindistan cevizi yağını elde etme süreci önemlidir. Son dönemlerde popülerleşen bu yağın çeşitli formlarını görmek mümkündür. Ancak bazı işlemler sonucunda üretilen yağlar besleyici değerini kaybettiği için saf Hindistan cevizi yağı ile aynı faydayı sağlamayabilir. Bunun yanı sıra rafine Hindistan cevizi yağı genellikle tereyağı gibi hayvansal yağların yerini alacak bir alternatif olarak seçilir.

Hindistan cevizi yağı doymuş bir yağ türüdür. Diğer hayvansal yağlar gibi günlük oral tüketim miktarına dikkat etmek gereklidir. Bununla birlikte saf Hindistan cevizi yağının harici kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Hindistan cevizi yağı gibi diğer doymuş yağlar da oksitlenme direnci nedeniyle esnek depolama koşulları sunar. 24 derece sıcaklıkta 6 ay boyunca bozulmadan tutulabilir. Yüksek dumanlanma noktası olan bir yağ olduğundan fırınlanması sorunsuzdur.

Yemeklerde, salatalarda, tatlılarda, cilt ve saç bakımında, diş ve diş eti bakımında, masaj yağı olarak kullanılabilir.

Hindistan cevizi yağı doğru koşullarda saklandığında uzun süre dayanabilen bir yağ türüdür. Hindistan cevizi yağını saklarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunur. İlk olarak Hindistan cevizi yağı serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu genellikle mutfak dolabınızın en üst rafı olabilir. Ayrıca doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır çünkü bu yağın bozulmasına neden olabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 12.08.2023 14:58Yayınlanma Tarihi: 11.08.2023 14:48
Yorum Ekle


KATEGORİLER