444 3 703

Tam İdrar Tahlili Nedir? Tam İdrar Tahlilinde Neye Bakılır?

 

Tam idrar tahlili vücutta ne olduÄŸuna dair birçok ipucu veren bir testtir. Böbreklerden karaciÄŸere, bağışıklık sisteminden hormonal dengelere kadar çok çeÅŸitli saÄŸlık sorunları hakkında deÄŸerli bilgiler sunar. Peki tam idrar tahlili nedir ve nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Tam İdrar Tahlili Neden Yapılır?

Tam idrar tahlili bazı sistemik hastalıklarla üriner sistem ve böbrek hastalıklarının tanılanmasında, tedavisinin takip edilmesinde kullanılır. Bunun yanında gebelik takibinde ve rutin check up tahlillerinde de belirleyicidir.

Tam İdrar Tahlilinde Hangi Değerlere Bakılır?

Peki tam idrar tahlilinde neye bakılır? Ä°drarın fiziksel incelemesinde görünümüne, pH deÄŸerine, kokusuna, dansite gibi parametrelerine bakılır. Kimyasal analizde de nitrit, protein, keton, bilirubin, ürobilinojen ve glukoz gibi parametrelerine bakılır.

Tam İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?

KiÅŸiden alınan idrar örneÄŸi görsel, kimyasal, mikroskobik inceleme ile analiz edilir. Görsel incelemede idrar kırmızı ya da kırmızımsı ve bulanıksa bu idrarda kan veya irin olduÄŸuna iÅŸaret eder. Bunun yanında böbrek taÅŸları da idrarın görsel incelemesi ile belirlenebilir. Kimyasal incelemede idrar laboratuvarda yaÄŸ çubukları veya reaktif ÅŸeritlere konulur. Bunun sonucunda da idrarın asidik deÄŸeri, protein veya ÅŸeker içerip içermediÄŸi incelenir. Mikroskobik inceleme ile idrarda bulunan katı maddeler mikroskop altında kontrol edilir.

Tam Ä°drar Analizinde Strip Mikroskopi Nedir?

Özel kimyasal maddeler ile donatılmış plastik çubuÄŸun idrar örneÄŸine daldırılarak renk deÄŸiÅŸiminin incelenmesidir. Bu inceleme sonucunda idrardaki maddelerin miktarı tespit edilir ve normalliÄŸi ölçülür.

Tam İdrar Tahlili Kimlere Yapılır?

Tam idrar tahlili üriner ve böbrek sistemi hastalıklarını tanılamada, takip etmede ve birçok sistem hastalığını teÅŸhis etmede kullanılır. Bunun yanında endokrin ve kan hastalıklarıyla metabolik rahatsızlıkların tanı ve takibinde önemlidir.

Tam Ä°drar Tahlili Kaç Saatte Çıkar?

Peki tam idrar tahlili kaç saatte çıkar? Tahlil ortalama 1 saatte sonuçlanır. Ancak idrar kültürü sonuçları 1-3 gün içinde çıkar.

Tam İdrar Tahlili Nasıl Verilmelidir?

Tam idrar tahlili örneÄŸi için öncelikle genital bölge temizlenmeli ardından ilk idrarın bir kısmı akıtılmalı ve bir miktar idrar kaba alınmalıdır. Sonrasında bu örnek hızlıca laboratuvara teslim edilmelidir.

KAYNAK: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=urinalysis_complete

Ä°drar testinin hassasiyet gerektiren bir iÅŸlem olması ve numunenin en kısa sürede laboratuvara teslim edilmesi gerekliliÄŸi sebebiyle genellikle evde yapılmaması önerilir. Ancak hastanın durumu bu iÅŸlemi zorunlu kılarsa numune hızla laboratuvara ulaÅŸtırılmalıdır.

Ä°drar yolu enfeksiyonları acil servislerde sıkça rastlanan durumlardandır. Ayrıca böbrek taşı ÅŸüphesi olan hastaların tanısında da idrar testi önemlidir. Bu nedenle acil servislerde bu tahlil mutlaka yapılmaktadır.

Gebelik sürecinde idrar tahlili en sık uygulanan testlerden biridir. Kan testine ek olarak gebeliÄŸin teyit edilebilmesi için de kullanılır. Aynı zamanda gebelik öncesi saÄŸlık durumunu anlamak ve gebelik sürecinde düzenli kontrol için de idrar tahliline baÅŸvurulmaktadır. Ä°drarda görülen kırmızı kan hücreleri böbrek taşına beyaz kan hücreleri ise idrar yolu enfeksiyonuna iÅŸaret ederken glukoz varlığı diyabet belirtisi olabilir ve protein bulunması preeklampsi adı verilen gebelik zehirlenmesini gösterebilir. Bu sebeplerle düzenli aralıklarla idrar tahlili yapılmalıdır.

Test için yaklaşık 50-60 mililitrelik bir idrar örneÄŸi yeterlidir. Ä°drar kabına herhangi bir madde karıştırılmamalıdır.

Ä°drar testi için aç olmanın gerekli olmadığı söylenebilir. Ancak bazı ilaçlar ve bitkisel ya da diyet ürünlerinin test sonuçlarını etkileyebileceÄŸini unutmayın. Bu sebeple testten önce doktorunuza hangi ilaçları ve takviyeleri aldığınız konusunda bilgi vermelisiniz.

Ä°drar kültürü idrar örneÄŸinde bulunan bakteri türlerini belirlemek amacıyla gerçekleÅŸtirilir. Bu sayede idrar yolu enfeksiyonları ve diÄŸer çeÅŸitli enfeksiyonlar saptanabilir. Ä°drar kültürleri rutin idrar testlerinin bir parçası olmamakla birlikte idrar tahlili sonucu idrar yolu enfeksiyonu olduÄŸu saptanan hastaların uzman hekimleri tarafından istenebilir. Ä°drar kültürü testi enfeksiyona yol açan bakterinin tespiti için gerekli bir iÅŸlemdir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.08.2023 20:07Yayınlanma Tarihi: 15.08.2023 10:04
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER