444 3 703

Subdural Hematom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

1 Yorum

 

Subdural hematom beyin zarlarının dış (dura mater) ve iç (araknoid mater) tabakaları arasında intrakraniyal kanama ile karakterize bir durumdur. Bu genellikle kafa travması, düşmeler veya kazalar sonucunda oluşur. Kanamanın ana kaynağı travma sonrası toplardamarların yırtılması ve kanamasıdır. Venöz kanama genellikle yavaş seyreder ve bazen artan intrakraniyal basınç ya da pıhtılaşma ile durur. Belirtiler tipik olarak epidural hematoma göre daha yavaş başlar. Genç ve sağlıklı bireylerde kanama çoğunlukla ağır bir travma sonucu örneğin bir otomobil kazası gibi durumlarda gerçekleşirken yaşlı kişiler hafif bir travmadan sonra bile kanama yaşayabilir.

Subdural hematom ciddi bir tıbbi sorundur. Tedavi edilmezse kanamanın neden olduğu kafa içi basınç solunum güçlükleri, felç ve hatta ölüme yol açabilir. Bu nedenle tüm kafa darbelerinin önemli olduğunu belirtmek gerekir. Kafa travması kanamanın en yaygın nedenidir ancak bazen kazasız kafa travmalarında da kanama bozuklukları, hidrosefali, araknoid kistler, osteogenesis imperfecta (cam kemik hastalığı) ve glutaric aciduria tip 1 görülür.

Subdural Hematom Nedir?

Subdural hematom nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Subdural hematom, beyin ve beyin zarları arasında biriken kanın neden olduğu tıbbi bir durumdur. Genellikle kafa travması sonucunda meydana gelir ve acil müdahale gerektirir. Subdural hematomun semptomları baş ağrısı, bilinç değişiklikleri, denge sorunları ve hafıza kaybını içerebilir. Tedavi genellikle cerrahi olup hedef kan birikintisini azaltmak ve potansiyel beyin hasarını önlemektir. Bu durum yaşlılarda, kronik alkol tüketicilerinde veya kan inceltici ilaç kullanan kişilerde daha yaygındır. Herhangi bir şüpheli belirti ile bir doktora başvurulmalıdır.

Subdural Hematom Belirtileri Nelerdir?

Subdural hematom belirtileri hemen ya da dakikalar içinde ortaya çıkabilir (akut) ya da 2 hafta kadar sürebilir (kronik). Özellikle bebeklerde bu süreçte herhangi bir travma raporu verilemez bu da teşhisi zorlaştırabilir. Sıkça rastlanan belirtiler değişen bilinç durumu, epilepsi nöbetleri, solunum problemleri, kısmi felç, baş ağrısı, çocuklarda büyüyen baş boyutları, hafıza kaybı, konuşma bozuklukları ve kusmadır.

Subdural Hematom Tanısı Nasıldır?

Beyin tomografisi veya MR taraması kullanılarak tanı konulabilir. Acil semptomlar gösteren hastalarda genellikle CT kullanılır.

Subdural Hematom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi müdahale için kesin kurallar yoktur fakat akut kanamayla birlikte nörolojik belirtisi olan hastaların çoğuna cerrahi müdahale gerekebilir.

Subdural Hematom Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

İyileşme oranı ve süreci yaşa, kafa yaralanmasının şiddetine ve tedaviye ne kadar çabuk başlandığına bağlıdır. Hasarın bir sonucu olarak kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Büyük akut hematom vakalarının yaklaşık %50'si hayatta kalma şansına sahiptir. Kronik ve yavaşça gelişen subdural hematom durumları genellikle olumlu bir prognoza sahip olabilir. Gençlerin hayatta kalma ihtimali  ve subdural hematom iyileşme süreci yaşlı yetişkinlere nazaran daha fazladır. Beyin hasarı durumlarında olduğu gibi, subdural hematom ameliyatı sonrası ve tedavinin ardından semptomların kaybolması zaman alabilir. Bazı belirtiler kalıcı hale gelebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.08.2023 17:45Yayınlanma Tarihi: 18.08.2023 15:19
1 Yorum

24 Mart 2024 tarihinde
HIDAYET KOCAK

sayin hocam ben 74 yasindayim 3 sene evel subdural oldum biriken kani bosalttilar ancak simdilerde tekrar müthis denge kaybi var bas dönmesi var,ayrica büyük abdestte siyahlik katran gibiydi,ev doktora gittim mide ve bagirsak baktilar yara varmis kapanmis dediler günde 12 hap aldim 120 tane iltihap giderici sanirim,simdi hap bitti ancak halaaa bas dönmesi var diskida siyahlik da var,ben almanyadayim,nürnberg sehrindeyim,ögrenmek istegim acaba ben yinemi subdural oldum kontrole gitmelimiyim,hayirli isler dilerim selamlar

Büyük Anadolu Hastaneleri
26 Mart 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER