444 3 703

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Bel ağrısı çoğu insanın hayatının bir noktasında deneyimlediği yaygın bir rahatsızlık. Ancak bazen bu ağrılar bel fıtığı belirtileri habercisi olabilir. Bel fıtığı disklerin (omurgalar arasında bulunan ve bir tür amortisör işlevi gören yapılar) zorlanma, düşme, ağır yük kaldırma veya benzeri sebeplerle yerinden oynaması ya da yırtılması sonucu oluşur. Her bir diskin etrafını sert ve lifli bir dış katmanın çevrelediği yumuşak ve jölemsi bir merkezi bulunur. Bu diskler intervertebral disk olarak da bilinir.

Bel Fıtığı (Lumbal Disk Hernisi) Nedir?

Bel bölgesindeki omurga beş omur ve diskten oluşur. Bu alan vücut ağırlığının büyük bir kısmını taşıdığı için önemlidir. Sıklıkla karşılaşılan bel fıtığı omurgalar arasındaki disk ekleminin kenarında yırtık meydana gelmesi ve disk malzemesinin omurilik kanalına doğru hareket ederek bacaklara giden sinirlere ve bazen omuriliğe basınç uygulaması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Omurlar çevreleyerek omuriliği hasardan korur. Bel fıtığı ise omurgalar arasındaki kıkırdağın yoğun zorlama (ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda durma, fazla kilo alma, çok doğum yapma vb.) sonucunda yerinden oynaması ve yırtılması ile gerçekleşir. Cerrahi tedavi genellikle hastaların ağrısını hızlı ve tahmin edilebilir bir şekilde azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir. Sinir basısı nedeniyle kaybedilen fonksiyonların iyileşmesini olumlu yönde etkileyebilir.

Bel Fıtığı Neden Olur?

Peki bel fıtığı neden olur? Bel fıtığının kesin sebepleri tam olarak belirlenmemiş olsa da bazı durumlar risk faktörü olarak kabul edilir. Bunlar arasında genetik etkenler ve belirli aktiviteler yer alır. Bel fıtığı her yaş grubunda görülebilse de daha çok ileri yaşlarda rastlanır. Ancak bu durum genç hastalarda sağlıklı gibi görünen disklerde de bel fıtık oluşabileceği gerçeğini değiştirmez. Diskin dış halkasında zayıflama veya yırtılma olduğunda fıtıklaşma oluşur ve yaşlanma ve dejenerasyon, aşırı kilo, ağır yük kaldırmadan dolayı oluşan ani gerilme gibi nedenler disk zayıflamasına yol açabilir:

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?” sorusu da merak edilen bir konudur. Bel fıtığı çoğunlukla kalça, bacak ve ayakları etkileyen bir ağrı ile kendini gösterir ancak aşağıdaki belirtiler de bel fıtığını işaret edebilir:

  • Bacak ya da ayaklarda karıncalanma veya uyuşukluk hissi
  • Kas güçsüzlüğü
  • Hareket sırasında zorluk çekme
  • Cinsel işlev bozukluğu
  • Bel ağrısı
  • Bacaklara yayılan ağrılar
  • Hızlıca yorgun düşme
  • İdrar kaçırma
  • Denge kontrolünde sorun yaşama
  • Otururken ya da yürürken zorlanma

Bel Fıtığı Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Bel fıtığının belirtileri ve bel fıtığı teşhisi için doktor öncelikle hastanın geçmişi hakkında bilgi alır ve fiziksel bir muayene yapar. Kas refleksleri ve kas gücünü değerlendirebilmek adına nörolojik bir muayene de gerçekleştirilebilir. Fiziksel muayenenin ardından röntgen, MR, BT ya da CT taramaları gibi detaylı tanısı araçları kullanılır. Bu cihazlar sayesinde omurilikte ya da sinirlerde meydana gelen basınç tespit edilir. Ayrıca EMG (elektromyogram) cihazının yardımıyla hangi sinir kökünün bel fıtığından etkilendiği saptanır.

Bel Fıtığı Tedavisi

“Bel fıtığı ne iyi gelir? Nasıl tedavi edilir?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bel fıtığı tedavisinin planlanmasında bacağa yaygın ağrının şiddeti, duyu veya kas kaybının varlığı ve idrar-gaita kontrolündeki problemler dikkate alınır. Bel fıtığı cerrahisinden sonra hastalar genellikle daha hızlı ve belirgin bir şekilde ağrıdan kurtulur. Dahası sinir basısından dolayı duyu veya kas kaybına uğrayan hastaların sinir iyileşmesinin pozitif yönde etkilendiği düşünülür.

Bel Fıtığında Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir bel fıtığı teşhisi konulan hastaya doktor genellikle kısa bir istirahat süreci, anti-inflamatuar ilaçlar kullanarak ağrıyı tetikleyen tahrişi hafifletme, ağrı kesiciler aracılığıyla ağrının kontrol altına alınması, fizik tedavi, bel fıtığı egzersizleri ve epidural steroid enjeksiyonları gibi çeşitli tedavi seçeneklerini önerebilir. Eğer istirahat önerilmişse ne kadar süreyle yatakta kalmanız gerektiği konusunda doktorunuzdan bilgi almalısınız. Çünkü aşırı yatak istirahati eklem sertleşmesine ve kas zayıflığına yol açabilir ki bu durum da ağrınızı dindirecek hareketleri yapmayı güçleştirir. Bu nedenle bel ağrısı için 2 gün, bel fıtığı için ise 1 haftadan daha uzun süreli istirahat önerilmez. Ayrıca sert bir yatakta veya yerde yatmanın fıtık ve ağrıyı tedavi etmede herhangi bir etkinliği olmadığını unutmayın. Ayrıca bel fıtığı tedavisi boyunca çalışmaya devam edebileceğinizi de doktorunuza danışmalısınız.

Eğer bel fıtığı durumunuz ilerlememişse ve işe devam etmenize izin veriliyorsa tedavinin yanında hemşire veya fizyoterapist yardımı ile belinize fazla yük bindirmeden günlük aktivitelerinizi nasıl gerçekleştirebileceğiniz konusunda bilgi edinmelisiniz. Cerrahi olmayan bel fıtığı tedavisinin hedefi fıtıklaşan diskin sebep olduğu sinir tahrişini hafifletmek ve hastanın genel sağlık durumunu iyileştirerek omurgayı korumak ve genel fonksiyonelliği arttırmaktır. Doktorunuzun bel fıtığı için önerebileceği bazı ilk tedaviler ultrasonik ısı terapisi, elektrik uyarım terapisi, sıcak ya da soğuk kompres uygulama ve elle yapılan masajlar olabilir. Bu tür uygulamalar bel fıtığından dolayı oluşan ağrının, iltihabın ve kas spazmının azaltılmasına yardımcı olabilir ve egzersiz programına başlamayı kolaylaştırabilir.

Bel Fıtığı Tedavisinde Çekme ve Germe Yöntemi

“Bel fıtığı nasıl geçer?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de çekme ve germe yöntemidir. Bel fıtığına karşı traksiyon (germe, çekme) yöntemi bazı hastaların ağrılarını hafifletebilir. Ancak bu tedavinin bir fizik tedavi uzmanı veya bir fizyoterapist tarafından yapılması şarttır. Aksi halde uygulama kalıcı hasara neden olabilir.

Bel Fıtığı İçin Korse Tedavisi

Bazı durumlarda doktorunuz bel fıtığı tedavisinin ilk evrelerinde ağrınızın hafiflemesi için bel korsesi (esnek ve bükülebilir bir sırt desteği) kullanmanızı önerebilir. Ancak bel fıtığı korseleri fıtıklaşmış diskin iyileşmesine yardımcı olmaz. Manuel terapiler genellikle sebebi bilinmeyen bel ağrısının geçici rahatlama sağlasa da disk hernisi olanların çoğunda bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır. Genellikle fiziksel terapi ya da egzersiz programları hafif esneme ve duruş düzeltme hareketleri ile başlar ve sırt ağrısı ve bacak yakınmalarını azaltmayı amaçlar. Ağrınızın hafiflediği zaman yoğun egzersizlere geçebilirsiniz ki bunlar esneklik, güç ve dayanıklılığı artırarak normal yaşama dönüşü hedefler.

Bel Fıtığında İlaç Tedavisi Yöntemi

Ağrınızı kontrol etmek için analjezik adında ağrı kesiciler kullanılır. Bel ve bacak ağrısı genellikle aspirin ya da asetaminofen gibi yaygın kullanım alanına sahip (reçetesiz satın alınabilen) ağrı kesicilere yanıt verir. Ağrınız bu ilaçlarla kontrol altına alınmadığında, non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) denilen analjezik-antiinflamatuar ilaçlar eklenerek bel fıtığı sonucu oluşan tahriş ve iltihabın kontrol altına alınmasına yardım edilir. Şiddetli ve sürekli bir ağrınız varsa doktorunuz kısaca narkotik analjezikler de yazabilir. Bazı durumlarda kas gevşetici ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

Bel Fıtığı Cerrahisi

İlerlemiş bel fıtığının belirtileri durumunda cerrahi yöntem uygulanabilir. Cerrahi yöntemle ilgili detaylı bilgiyi “Bel Fıtığı Ameliyatı Fiyatı Nedir? Nasıl Uygulanır?” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bilgi talep formu doldurarak bel fıtığı ameliyatı fiyatı hakkında bilgi alabilirsiniz.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15757-herni

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2024 13:58Yayınlanma Tarihi: 22.08.2023 09:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!