444 3 703

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

 

Yaban mersini bir antioksidan kaynağıdır ve çok sayıda vitamin ve mineral barındıran sağlıklı bir gıdadır. Araştırmalar yaban mersininin bağışıklığı desteklediğini, hafızayı iyileştirdiğini ve kalp hastalığı riskini düşürdüğünü göstermiştir. 100 gram yaban mersini kalori değeri 42 ve E, C vitaminleri ile potasyum, çinko, folik asit ve demir gibi besleyici ögelerle doludur. Ayrıca bitkisel pigmentler olan polifenoller de barındırır. Polifenoller hücre yenilenmesinde, inflamasyonla mücadelede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede rol oynayan fitokimyasallardır. Diğer pek çok meyveyle kıyaslandığında yaban mersini daha az doğal şeker içerir. Yaban mersininin yüksek antioksidan kapasitesi vardır. Antioksidanlar yaşlanma süreci ile birlikte güneş maruziyeti, çevresel toksinler ve stresin neden olduğu oksidatif hücre hasarına karşı korunmayı sağlar. Yaban mersininin mavi rengini veren antosiyaninler serbest radikalleri durdurup etkisiz hale getirmeye yardımcı olurken içerdiği C vitamini cildin yaşlanmasını yavaşlatılabilir. Yaban mersininin düşük glisemik indeksi kan şekeri seviyesinin ani artışını engellerken yüksek lif yoğunluğu da doygunluk hissini uzatır.

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

Yaban mersinin faydaları saymakla bitmez. Diğer meyvelerle kıyaslandığında yüksek antioksidan kapasitesi ile dikkat çeken yaban mersini bu özelliği sayesinde birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Başlıca faydalar aşağıdaki gibidir:

  • Bu meyvenin koyu mavi rengini antosiyanin adlı madde verir ve serbest radikallerin vücuttan atılmasına destek olur. Bu sebeple kanser dahil bir dizi hastalığa karşı koruma sağlar. Nörodejeneratif hastalıklar ve sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla mücadelede de düzenli yaban mersini tüketimi faydalıdır.
  • Yaban mersininin zengin antioksidan içeriği kolesterol seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Araştırmalar bu bileşenlerin kan yağ dengesini iyileştirme ve damar tıkanıklığı riskini azaltma konusunda etkili olduğunu belirtmiştir. Kan basıncını düşürerek kalp hastalıkları riskini de azaltır ve bu nedenle kalp sağlığına katkısı büyüktür.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren yaban mersini içinde bulunan flavonoidler ve yüksek C ve E vitamini miktarları ile bakteri ve virüslerin yayılmasını engeller. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde öksürük ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların riskini de azaltabilir.
  • Hafızayı geliştiren ve yaşla ilgili bilişsel bozukluklar riskini azaltan antioksidan bileşenler içerir. Nöronların arasındaki bağlantının korunmasını sağlayarak sinir hücrelerindeki oksidatif stresi azaltır ve sinir işlevlerinin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
  • Yaban mersini kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardım eder böylece diyabet veya insülin direnci olan kişiler için idealdir.

Yaban Mersini Nasıl Tüketilmeli?

Yaban mersini faydaları için doğru tüketilmesi önemlidir. Mavi yaban mersini küçük boyutlu, yuvarlak ve koyu mavi renkteki meyveleriyle tanınır ve bu meyveler tatlımsı bir lezzete sahiptir. Hem lezzeti hem de sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen yaban mersini içerdiği antioksidanlar, lifler ve vitaminler sayesinde harika bir ara öğün seçeneğidir. Meyveyi tüketmek için çeşitli yöntemler bulunur:

  • Mavi yaban mersinini en çok taze haliyle tüketiriz. Bu durum meyvenin aromasını maksimum düzeyde algılamanızı sağlar. Taze mavi yaban mersinini hafif suyla ıslatın ve sonrasında kağıt havlu veya temiz bir bez yardımıyla kurulayın. Ardından, tek başına yenilebilir ya da diğer taze meyvelerle karıştırılarak meyve salatası yapabilirsiniz. Yaban mersininin faydalarını en iyi şekilde alabilmek için mümkün olduğunca taze olarak tüketmeye çalışmalısınız.
  • Mavi yaban mersininden süt veya yoğurtla beraber hazırlayacağınız smoothieye bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Smoothie yapmak için öncelikle yıkanmış ve kurulanmış mavi yaban mersinlerini blendera atın ve ardından süt veya yoğurt ilave edin. Sonrasında istediğiniz tatlandırıcıyı ekleyip blenderı çalıştırabilirsiniz. Smoothienizin hazır olduğunda servis yapabilirsiniz.
  • Yaban mersini özü yanı sıra kurutulmuş haliyle de tüketilen mavi yaban mersini taze olanlara kıyasla daha yoğun bir tadı vardır ve uzun süre saklanabilir. Kurutulmuş hali atıştırmalık olarak kullanılabilir ya da müsli, yoğurt ve keklere eklenebilir.
  • Dondurma işlemi görmüş mavi yaban mersinleri de oldukça besleyicidir ve tazesi gibi vitamin ve mineral bakımından zengindir. Dondurulmuş meyve smoothielerde, milkshakelerde ya da dondurmalarda kullanılabilir.
  • Tatlı bir reçel elde etmek için mavi yaban mersinlerinden faydalanabilirsiniz. Taze ya da kurutulmuş bu meyveyle evde kendiniz reçel yapabilirsiniz.
  • Mavi yaban mersinlerinin suyunu çıkararak da tüketebilirsiniz. Meyvenin suyu antioksidanlar ve vitaminler bakımından oldukça zengindir ve smoothie, tatlı veya reçel yapımında kullanılabilir.
  • Mavi yaban mersinlerini kurutup kabuklarından ayırarak saklayabilirsiniz. Daha sonra yaban mersini kurusu atıştırmalık ya da kurabiye, ekmek veya kek gibi çeşitli yiyeceklerde kullanılabilir.

Yaban Mersini Nerede Yetişir?

Peki yaban mersini nerede yetişir? Yaban mersini fundagiller ailesine mensuptur ve kökeni Kuzey Amerika'dır. Türkiye'de ise Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Trabzon ve Uludağ'da yoğun olarak yetişir. Doğal ortamda yetişen yaban mersinlerinin vitamin ve mineral içerikleri daha fazladır.

Yaban Mersini Ne Kadar Tüketilmeli?

“Yaban mersini nasıl yenir?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Her ne kadar yaban mersini sağlıklı olsa da aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Günlük 75–100 gram yaban mersini önerilir. Taze yaban mersininin fazla tüketilmesi durumunda müshil etkisi görülebilir. Ayrıca yaban mersininin salisilik asit içerdiği unutulmamalıdır. Bu madde aspirinde de bulunur ve kanın incelmesine yardımcı olur.

Hamileler Yaban Mersini Tüketebilir mi? 

Yaban mersinin faydaları ve zararları bakımından değerlendirildiğinde yaban mersini C vitamini, antioksidanlar, lif, potasyum ve folat açısından zengindir. Hamile kadınlar günlük önerilen miktarı aşmayacak şekilde yaban mersini tüketebilir.

KAYNAK: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710#benefits

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.08.2023 00:04Yayınlanma Tarihi: 24.08.2023 09:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER