444 3 703

Kan Şekerini Dengede Tutmaya Yarayacak 10 Öneri

 

Kan şekerini dengede tutmak sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir. Özellikle diyabet gibi kronik hastalıklara sahip bireyler için kan şekerini kontrol altında tutabilmek hayati bir öneme sahiptir. Ancak çoğu zaman bu dengeyi sağlamak zor olabilir. İşte kan şekerini dengede tutmak için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Kan Şekeri Nedir?

Kan şekeri vücudunuzda dolaşan glikoz miktarını ifade eder. Glikoz vücudun enerji elde etmek için kullandığı başlıca kaynaktır ve bu enerji beyin fonksiyonlarının düzgün çalışması dahil olmak üzere birçok yaşamsal işlem için gereklidir. Kan şekeri seviyesi yemeklerden sonra genellikle yükselir ve fiziksel aktivite ile düşer. Sağlıklı bir bireyin kan şekeri seviyesi genellikle belirli bir aralıkta tutulur. Ancak diyabet gibi bazı durumlardaysa kan şekeri seviyeleri kontrol dışına çıkabilir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kan Şekeri Dalgalanmalarının Önlemenize Yardımcı Olacak 10 Öneri:

  • Kontrollü karbonhidrat tüketin: Tükettiğiniz karbonhidratların ne kadar ve ne kalitede olduğuna dikkat edin. İşlenmiş karbonhidratları yani ekmek, makarna, şekerli içecekler ve tatlıları daha az tüketmeye çalışın.
  • Lif tüketimini arttırın: Lif karbonhidratların sindirilmesini ve şekeri emilimini yavaşlatarak kan şekerinde daha dengeli bir artış sağlar. Beslenme düzeninize tam tahıllar, baklagiller, lif açısından zengin meyve ve sebzeler ekleyin.
  • Kan şekerini dengeleyen besinlere önem verin: Bu besinler lif açısından zengin olan yulaf, Brüksel lahanası, bezelye, brokoli, avokado, enginar, mercimek. Aynı zamanda magnezyum zengini siyah fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, kefir, kabak çekirdeği. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağlar da önemli. Elma sirkesi ile turşu, kefir, yoğurt gibi probiyotik besinlere yer verilmeli.
  • Kaliteli protein gruplarını tercih edin: Özellikle proteinden zengin bir kahvaltı gün boyunca hissettiğiniz açlık düzeyini kontrol etmeye yardımcı olur. Kaliteli protein kaynakları taze balık, serbest gezen hayvanlardan elde edilen kırmızı et, organik tavuk ve yumurta, tofu (soya peyniri), bitter çikolata, avokado gibi besinlerdir.
  • Baharatlara yer verin: Tarçın ve çemen otu gibi baharatlar özellikle karbonhidratların sindirimini ve emilimini yavaşlatarak ani kan şekeri artışlarının önüne geçer.
  • Su tüketin: Yeterli miktarda su içmemeniz kan şekerinin artmasına neden olabilir. Vücudunuzun susuz kalması böbreklerinizin sıvı tutmasına ve idrarla fazla şekeri atmanızın önüne geçen vasopressin adında bir hormon üretmesine yol açabilir.
  • Yeterli uyuyun: Uyku eksikliği insülin hormonunun aktivitesini etkileyerek kan şekerini yönetimine zarar verebilir. Ayrıca stres hormonu olan kortizolu ve iştah hormonu olan ghrelini arttırabilir bu da şekerli besinlere olan isteğinizi güçlendirebilir.
  • Stresi yönetme becerisini kazanın: Stres altındayken vücudunuz enerji depolarını kullanmak üzere kanınızdaki şeker seviyesini arttırır.
  • Egzersiz yapın: Egzersiz insülin hormonunun duyarlılığını artırarak kan şekerini kontrol altına almanızı kolaylaştırır.
  • Alkol tüketiminde kontrollü olun: Karaciğeriniz alkolün metabolize olması sürecinde kan şekeri seviyenizi düzenlemekte zorlanabilir. Karaciğer işlevleri aksadığında kan şekerinin tehlikeli düzeylere inmesini önleyen glikojen salgılanması engellenebilir.
  • Dengeli öğünler tüketin: Tek seferde fazla miktarda yemek tüketmek kan şekeri seviyelerinde büyük dalgalanmalara yol açabilir.

Kan şekeri hakkında daha fazla bilgi edinmek için "Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

KAYNAK: https://www.summahealth.org/flourish/entries/2022/12/4-ways-to-balance-your-blood-sugar-no-prescription-required

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 28.08.2023 09:00Yayınlanma Tarihi: 25.08.2023 09:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER