444 3 703

Civan Perçemi Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Civan perçemi bilimsel adıyla Achillea millefolium hoş kokulu ve çiçekli bir bitki türüdür. Yüzyıllardır kullanılan ve doğal bir şifa kaynağı olarak kabul edilen bu bitki pek çok kültürde farklı amaçlarla kullanılmıştır. Civanperçemi içerdiği aktif bileşenler sayesinde birçok sağlık sorununa iyi gelme potansiyeline sahiptir. Bu yazıda civanperçeminin ne olduğunu ve sahip olduğu faydaları detaylı bir şekilde ele alacağız.

Civan Perçemi Nedir?

Çoğunlukla çay formatında kullanılarak faydalarından yararlanılan civan perçemi doğal olarak yetişen bir bitkidir. Modern tıpta krizantem ve papatya ailesine ait bu şifalı bitki özellikle kadınların hormonal sorunlarına çare olma kapasitesiyle tanınır. Halk dilinde kandil çiçeği veya binbir yaprak otu olarak da bilinen civan perçemi çiçeklerinin kurutulup demlenmesiyle tüketilebilir. Mide sorunlarından ateşe, öksürüğe ve soğuk algınlığına kadar pek çok problemde etkisini azaltıcı rol oynayabilir.

Civan Perçemi Faydaları Nelerdir?

Demlenip içildiğinde geniş alanda sağlık etkilerinden faydalanmanız mümkündür. Antiseptik özelliği sayesinde geçmişten bugüne enfeksiyonları ve iltihapları tedavi edici olarak kullanılmıştır. Kadın hastalıkları ve regl sancılarını hafifletme konusunda da oldukça yardımcıdır. Sinir sistemini güçlendirme kabiliyetine sahip olan civan perçemi faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Antiseptik ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde iltihapları giderir.
  • Damarları sağlamlaştırır.
  • Kanın akışkanlığını arttırır.
  • Sindirim sistemi problemlerinde yardımcı olur.
  • Sinir sistemini güçlendirici etkilere sahiptir.
  • Soğuk algınlığının etkilerini hafifletir.
  • Yara iyileştirme sürecini destekler.
  • Tansiyonu düşürür.
  • Soğuk algınlığının etkilerini azaltır.
  • Sakinleştirici özelliği vardır.

Civan Perçemi Cilde Faydaları Nelerdir?

Civan perçemi cilde faydaları; cildin yenilenmesine destek olur. Kırışıklıkların azalmasına ve gözeneklerin küçülmesine yardımcı olan kremlerde civan perçemi özü bulunur. Ayrıca ciltteki çeşitli enfeksiyonlar ve yaraların tedavisinde de kullanılır.

Civan Perçemi Nasıl Kullanılır?

Peki civan perçemi nasıl kullanılır? Beyaz ve sarı renkte olan civan perçeminin yaklaşık 40 türü vardır. Genellikle kurutularak çay formunda tüketilir ve böylece faydalarından yararlanılır. Hoş kokusu sayesinde uçucu yağ olarak aromaterapi uygulamalarında da tercih edilir. İltihaplı dokulara ve cilde pamuk yardımıyla uygulanabilir.

Civan Perçemi Çayı Nasıl Yapılır?

Bitkinin kurutulmuş çiçekli sapları demlenerek çay yapılır. Faydalarından maksimum derecede yararlanabilmek için kaynatılması önerilmez. Çayını hazırlarken bitki demlemek için bardak kullanılabilir.

Civan Perçemi Ne İşe Yarar?

“Civan perçemi ne işe yarar?” sorusunun yanıtı da aşağıdaki gibidir

  • Cildin yenilenmesine yardımcı olur,
  • Damarları kuvvetlendirir,
  • Kadın hastalıklarına karşı etkilidir,
  • Kan basıncının azaltılmasında yardımcıdır,
  • Sindirim sistemini düzenler,
  • Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir.

Civan Perçeminin Kadın Hastalıklarına Faydaları Nelerdir?

Civan perçemi kadın hastalıklarına faydaları olan bir bitkidir. Regl dönemi ağrıları birçok kadının bu özel zamanını zorlaştırabilir. Bitki çayları regl ağrılarını doğal yollardan hafifletmek için kullanılabilir. Civan perçemi çayı regl düzensizlikleri durumunda tüketilebilir ve kadın hastalıklarıyla mücadelede doğal bir tedavi seçeneği sunar. Ayrıca yumurtalık enfeksiyonlarında da etkilidir. Akıntı problemi yaşayan kadınlar bu şifalı bitkinin iyileştirici özelliklerinden faydalanabilir.

Civan Perçemi Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Peki civan perçemi ne zaman etkisini gösterir? Bu bitki iyileştirici nitelikleri nedeniyle alternatif tıpta uzun süredir kullanılır ve etkisi kullanım biçimine göre değişebilir. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde çay olarak tüketildiğinde iyileştirici etkisini hızlıca gösterir. Cildin canlandırılması ve yenilenmesi amacıyla yüzünüze çay formunda uygulanabilir ancak bunun etkisini görmek için her gün uygulama yapmanız gereklidir. Soğuk algınlığı ya da öksürük gibi sorunlarda ise hızlı etki eder. Adet döneminden birkaç gün önce sabah ve akşam tüketilirse adet ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.

Civan Perçemi Zararları Nelerdir?

Civan perçemi zararları da merak edilen konular arasındadır. Tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi civan perçemini fazla tüketmek bazen yan etkilere yol açabilir. Alerjisi olan kişilerin tüketim konusunda dikkatli olmaları gerekir ve eğer alerjiniz varsa bir uzmana başvurmanız önerilir. Hamile ya da emziren kadınların civan perçemi çayından kaçınmaları gerekir. Ciltte güneş hassasiyetini arttırabileceği için açık tenli bireylerin yaz aylarında tüketmeleri tavsiye edilmez.

KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Civanper%C3%A7emi

Civan perçemi mide rahatsızlıklarını ve hazımsızlığı hafifletme özelliğine sahiptir. Ayrıca öksürüğü yatıştırma ve basur oluşumunu engelleme yeteneği de bulunur.

Civan perçemi yapısında östrojen barındırdığı için cilt kırışıklıklarının önlenmesinde yardımcı olur. Bunun yanı sıra kadın hormonlarının düzenlenmesinde de etkili olduğu bilinir.

Adet ağrılarını azaltıcı bir etkisi olan civan perçemi regl döneminde tüketilebilir. Fakat günde 2 bardaktan fazla alınmamasına dikkat edilmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 28.08.2023 22:49Yayınlanma Tarihi: 28.08.2023 09:30
Yorum Ekle


KATEGORİLER