Narsizm toplumda sıkça karşılaşılan ancak genellikle anlaşılması zor olan bir konudur. Peki narsist ne demek? Narsist kişilik bozukluğu kişilik bozuklukları arasında en fazla değişkenliğe sahip olanıdır. Duygusal durum değişiklikleri, anksiyete, madde bağımlılığı ve diğer kişilik bozuklukları gibi durumlar narsist bireylerde yaygın görülür, teşhis ve tedavi süreçleri oldukça karmaşıktır. İşte narsist kişilik bozukluğu hakkında bilinmesi gerekenler:
“Narsist kişilik bozukluğu nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Narsisizm kendini merkeze koyan bir düşünce şeklidir. Narsist olarak adlandırılan kişiler narsisistik düşünce modelini benimser ve bu düşünceleri eylemlerinde yansıtır. Narsist kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler genellikle yoğun bir ilgi ihtiyacı hisseder ve diğer insanların kendilerine hayran olmasını bekler. Birçok narsist hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilir. Ancak genelde kendilerini üstün, değerli ve özel olarak görme eğilimindedir.
Narsist kişilik bozukluğu birçok çeşide ayrılır ve her bir tür kendine özgü ortak ve farklı niteliklere sahiptir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Narsist kişilik bozukluğu genellikle erkeklerde kadınlardan daha yaygın olup gençlik veya genç yetişkinlik dönemlerinde belirgin hale gelir. Bu durum çocuklarda da gözlenebilir ancak bu her çocuğun gelecekte narsistik eylemler sergileyeceği anlamına gelmez. Narsisizmin tam olarak neden kaynaklandığını belirlemek zordur ve genellikle karmaşık sebeplerle ortaya çıkar. Bununla birlikte narsisizmin altında yatan temel unsur derin bir eksiklik ve yetersizlik hissidir. Narsist kişilik bozukluğuna sahip bireyler bu duyguyu gizlemek ve dışa vurmamak için narsistik davranışlar gösterir. Genetik eğilimlerden yanlış yetiştirme yöntemlerine kadar çeşitli faktörler bu duruma yol açabilir. Araştırmalar narsist kişilik bozukluğunun aşırı koruyucu veya övgü dolu sözcüklerle çocukları yetiştiren ebeveyn tutumlarının bir sonucu olduğunu göstermiştir. Öte yandan narsisizm ihmal edilmiş veya istismar edilmiş bireylerde de görülebilir ve bu tür bireylerde yaşama güçlü bir şekilde tutunma içgüdüsü ile meydana gelebilir. Narsisizmin bazı yaygın sebepleri ise şunlardır:
Narsist özellikleri genellikle aşırı bir öz sevgi ve kendini üstün görme hali ile birlikte diğer insanları hor görme eğilimini içerir. Ancak narsisistik kişilik bozukluğu bu özelliklerin yanı sıra başka belirtiler de gösterir. İşte narsisistik kişilik bozukluğunun bazı yaygın belirtileri:
Narsist kişilik bozukluğu diğer kişilik bozukluklarına benzer belirtiler sergileyebilir. Teşhis sırasında semptomların ne kadar süredir var olduğu, yaşam üzerindeki etkisi ve çevresel tetikleyiciler olup olmadığı gibi faktörler değerlendirilir. Narsist kişilik bozukluğunun kesin tanısını koyacak bir narsist testi mevcut değildir. Ancak teşhis için bazı kriterler dikkate alınır. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:
Narsist kişilik bozukluğu belirtileri için belirgin bir tedavisi bulunmasa da destekleyici terapiler uygulanabilir. Bu iyileştirme süreci genellikle konuşma terapilerine dayanır. Fakat narsisizme eşlik eden depresyon veya anksiyete gibi diğer psikolojik sorunlar varsa gereken durumlarda ilaç tedavisine başvurulabilir. Narsist kişilik bozukluğu olan bireyler arasında uyuşturucu madde kullanımı da sıklıkla görüldüğünden bu gibi durumlar için alkol ve madde bağımlılığı tedavisi de eklenmelidir. Narsisizm tedavi sürecini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Narsisizm tedavisinde en etkin yol konuşma terapisidir. Bu terapiler genellikle bir psikiyatri kliniğinde psikolog ya da psikiyatri uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Konuşma terapilerinin temel hedefi, bireyin altta yatan zayıf benlik duygusunu ve aşağılık kompleksini gidererek gerçek duyguların hissedilmesine yardımcı olmaktır. Aynı zamanda diğer insanların hislerine değer vermeyi ve empati kurmayı öğretmek de bu terapilerin amaçlarındandır. Genel olarak konuşma terapilerinden elde edilen bazı faydalar şunlardır:
Narsist kişilik bozukluğu tedavisi konuşma terapilerinin yanı sıra yaşam tarzında birtakım değişiklikler gerektirir. Bu değişiklikler tedavinin daha hızlı sonuç vermesini sağlayarak kişiye uzun vadede fayda sağlar. Bazı yaşam tarzı değişikliği önerileri ise şöyledir:
Eğer sizde veya bir yakınınızda narsistik kişilik bozukluğu belirtileri görüyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurabilir bir sağlık profesyoneli yardımıyla bu durumu düzeltebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcissistic-personality-disorder/symptoms-causes/
Araştırmalar antisosyal kişilik bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu ve madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların büyüklük taslayan narsisizmle daha fazla örtüştüğünü; depresyon, anksiyete ve kendi kendine zarar verme gibi durumların ise savunmasız narsisizmle daha çok ilişkili olduğunu göstermekte. Ancak her narsistik kişilik bozukluğu olan bireyin başka bir psikolojik rahatsızlık yaşayacağı kesin değildir.
Araştırmalar narsistik kişilik bozukluğunun prevalansının her yüz kişiye karşı 1 ile 5 arasında olduğunu tahmin eder. Narsistik kişilik bozukluğunun erkeklerde ve gençlerde daha yaygın olduğu görülür.
Narsist kişilik bozukluğuna sahip olanlar genellikle dikkat merkezi olmayı sever ve başkalarının onları önemli hissettirmesini bekler. İşte bu tür kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurmak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Narsist bir kişiyle karşılaştığınızda kendinize belli sınırlar koymak önemlidir. Bu kişinin sizin üzerinizdeki kontrolüne izin vermeyin ve kendi değerinizin farkında olun. Narsistler genellikle çevrelerindeki insanları değersizleştirir. Bunu size karşı yaparlarsa bunu kişisel olarak algılamamaya çalışın. Bu onların karakteristik özelliklerinden biridir ve sizin değerinizi belirlemez. Bir narsistten ne beklediğinizi açıkça ifade edin. Karışıklığı önlemek için net ve spesifik olun. Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle kendilerini anlayan ve onlara empati gösteren insanlara ihtiyaç duyar. Eğer narsist bir kişiyle ilişkiniz sizin için çok zorlaşıyorsa, profesyonel yardım almayı düşünmek yerinde olabilir.