Eşsiz özellikleriyle doğal bir mucize olan aloe vera binlerce yıldır tıbbi ve kozmetik amaçlar için kullanılan şifa kaynağı bitkilerden biri. Bu etkileyici bitki içeriğinde bulunan zengin besin maddeleri ve aktif bileşenler sayesinde pek çok sağlık sorununa çözüm sunar. Aynı zamanda cilt bakımından bağışıklık sistemine kadar birçok alanda olumlu etkileri bulunur. Sadece cilt üzerindeki yenileme ve tedavi edici özelliğiyle değil aynı zamanda insan vücuduna genel olarak sağlıklı gelişim sağlama kapasitesiyle de tanınan aloe veranın faydaları hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Aloe Vera Nedir?
“Aloe vera nedir?” diye merak ediyorsanız aloe veranın sağlıkla ilgili pek çok faydası olan su bazlı bir bitki olduğunu bilmelisiniz. Alternatif tıp uygulamalarında bir dizi rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Kaktüs benzeri bu bitki sıcak ve kuru iklimlerde yetişir. Aloe vera bitkisi kozmetik ve tıbbi amaçlarla kullanılırken ana bileşeni aloe jeli olur. Aloe vera bitkiye sağlık yararları kazandıran aktif maddeler içerir. Aloe vera yapraklarında en az 160 esansiyel bileşen bulunurken bazı uzmanlar bunun en az 300 ile 400 vital bileşen içerir. Örneğin serbest radikallere karşı koruma sağlayan antioksidanlar olan A, C, E ve B vitaminleri aloe verada bulunan bileşenlerdendir. Ek olarak aloe vera monosakkaritler, polisakkaritler, hormonlar, enzimler ve sekonder bitki bileşiklerini içerir.
Aloe Vera Suyunun Besin Değerleri
Aloe vera suyu faydaları bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilecek unsurlara karşı mücadele eden zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu durum stres seviyesinin düşürülmesine yardımcı olurken diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik rahatsızlıkların riskini azaltabilir. Aleo vera suyunun besin değerleri aşağıdaki gibidir:
- A vitamini
- Beta karoten
- C vitamini
- E vitamini
- Folik asit
- Kalsiyum
- Magnezyum
Aloe Vera Faydaları Nelerdir?
Aloe vera faydaları aşağıdaki gibidir:
- Yanık ve döküntüler: Aloe veranın en etkileyici özelliklerinden biri cilt üzerindeki iyileştirici etkisidir. Bu bitki gerçek anlamda cildin dostudur ve yanıkların tedavisinde son derece yararlıdır. Sadece güneş yanığından kaynaklanan hasarlarda değil küçük kazalar sonucu oluşan yanıklarda da faydalı olan Aloe Vera yara izlerini azaltmada büyük rol oynar. Bitkinin yapraklarında bulunan jelimsi maddeyi yanıklara uygulamak ve cilde temasını sağlamak, iyileşme sürecini başlatmak için yeterlidir. Ayrıca kaşıntıların hafifletilmesi ve cilt kızarıklığının giderilmesi konusunda da oldukça etkilidir.
- Doğal antiseptik ve akne tedavisi: Aslında Aloe veranın cilt üzerindeki bu iyileştirici özelliği içerdiği 6 farklı doğal antiseptikten kaynaklanır. Bu maddeler genellikle tıbbi ve kozmetik ürünlerin bileşenleri arasındadır. Özellikle sivilce karşıtı ürünlerde bolca bulunan salisilik asiti doğal olarak sunan aloe vera bitkisi inatçı cilt lekelerine karşı önemli bir silahtır.
- Sindirim sistemi: Sindirim sistemini düzenlemeye ve sorunları çözmeye yardımcı olan Aloe Vera hassas sindirim sistemleri için de idealdir. Gerek günlük olarak tüketilebilir olması gerekse belirtildiği gibi rahatsızlık durumlarında ilaç şeklinde kullanılabilir olması nedeniyle oldukça pratiktir. Günlük kullanımı hastalıklardan koruyucu bir etkiye sahiptir. Belli başlı yiyeceklerden dolayı oluşabilecek şişkinlikten kronik sayılabilecek daha ciddi problemlere kadar bir dizi etkisi bulunmaktadır.
- Eklem ve kas ağrıları: Aloe Verayı ya da kremlerini spor çantanızda bulundurmanız iyi olacaktır! Hasar görmüş hücrelerin onarılmasına yardımcı olan ve spor sonrasında ortaya çıkabilen inflamasyonu hafifleten Aloe Vera aynı zamanda güçlü bir romatizma ilacıdır.
- Bağışıklık sistemi güçlendirici: Aloe Veranın etkili bir antioksidan olduğu bilinir. Bu bitki serbest radikalleri azaltma ve nötralize etme konusunda son derece etkilidir bu sayede oksidatif stresi ve hücresel hasarı önler. Kanserle savaşma özelliği bilimsel çalışmalarla doğrulanmış olan Aloe Vera bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı direnci artırır.
Diğer yararları ise şunlardır:
- Aloe vera içeriğinde bulunan antioksidanlar aracılığıyla sağlık için büyük fayda sağlar. Polifenol adı verilen potent antioksidanları içerir. Bunlar Aloe veradaki diğer bileşiklerle birlikte, enfeksiyon oluşturabilecek bakterilerin çoğalmasını durdurmada yardımcı olur. Bu özellik yaraların iyileşmesine ve cilt sorunlarının tedavisine katkı sağlar.
- Aloe vera jeli yanıklar dahil olmak üzere yara tedavisi için kullanılır. Aloe vera glukomannan adlı bir polisakkarit ve giberellin adında bir büyüme hormonu içerir. Bu da yaraların daha hızlı iyileşmesini destekler.
- Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları genellikle günlük yaşamda karşılaşılan problemlerdendir. Bu durumları önlemenin en iyi yöntemlerinden biri plak veya bakteriyel biyofilm oluşumu azaltmaktır. Aloe vera bu konuda etkilidir ağızdaki plak üreten bakterileri yok eder.
- Günlük yaşantıdan kaynaklanabilen ağız ülserleri ve aftlar dudak altında ya da ağız içinde oluşabilir ve yaklaşık bir hafta sürer. Aloe vera bu tür ülserlerin iyileşme sürecini hızlandırarak ağrıyı hafifletir.
- Aloe vera sindirim sistemine yardımcı olarak asitliği, ülserleri ve gastroözofageal reflü hastalığını (GÖRH) iyileştirir. Ek olarak doğal bir müshil görevi görür ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler.
- Çeşitli bilimsel çalışmalarda bağışıklık sistemini desteklediği (immunostimülan) belirlenmiştir.
- Aloe vera içerikli jel ve sabunlar, akne (sivilce) sorunlarına karşı tedaviye yardımcı olabilir.
- Kaşıntılı cilt döküntülerini hafifletebilir.
- Cildin nemlenmesine, yumuşamasına katkıda bulunur ve kırışıklık oluşumunu yavaşlatarak yaşlanma sürecini geciktirebilir.
- Güneş yanıkları ve güneş lekeleri üzerinde özellikle yaz aylarında pozitif etkileri olabilir.
- Birinci ve ikinci derece yanıkların tedavisinde yardımcıdır ve yanık kaynaklı ağrıların hafiflemesine yardım edebilir.
- Yanan ağız sendromu adı verilen dil, yanaklar ve ağız genelinde görülen yanma hissini hafifletebilir.
- Diş ve diş eti rahatsızlıklarını iyileştirebilir. Birçok diş macunu da Aloe vera içerir.
- Radyasyon nedeniyle ortaya çıkan cilt toksisitesi durumunda kullanılması önerilebilir.
- Probiyotik yoğurt yapımında Aloe vera jeli kullanılıp besinlerle alındığında sağlık açısından faydalı olabilir.
- Sindirim hızlandırıcı etkisi ile kilo kaybına destek olabilir; ancak fazla tüketimi ishale sebep olabileceği gibi böbreklere de zarar verebilir.
- Diyabet (şeker hastalığı) üzerindeki faydasına dair iddialar olsa da yapılan araştırmalar bu konuda kesin bir sonuca henüz ulaşmamıştır.
- Hepatit ve inflamatuar bağırsak hastalıkları üzerinde iyileştirici etkisi olabilir.
- Alerjik reaksiyonları azaltan antihistaminik bir madde olan alprogeni içerdiği için hafif cilt alerjilerine iyi gelebilir.
- Kabızlık tedavisinde sindirim kolaylaştırıcı etkisi sayesinde diğer besinlerle birlikte tüketildiğinde kabızlık probleminden daha hızlı kurtulmayı sağlayabilir.
- Donma sebebiyle meydana gelen hafif yaralanmaların iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
- Aloe vera ekstreli krem uygulaması uçuk virüsünün iyileşme sürecini hızlandırabilir.
- Ağız, deri yüzeyi ve genital bölgede görülen kaşıntılı deri hastalığı olan oral liken planusun semptomlarını azaltmada fayda sağlayabilir.
- Aloe vera özlü bir krem, sedef hastalığının hafif belirtileri olan kızarıklık, pullanma ve iltihaplanmayı azaltabilir.
- Saç derisine uygulandığında, kepek ve saç dökülmesi gibi problemlere çözüm sunabilir. Aloe veranın kırmızı-turuncu çiçekli bölümünün özü, saç dökülmesi ve saçkıran durumlarında daha etkilidir.
- Dalak ve karaciğer büyümelerinin tedavisinde yararlı olduğuna inanılır.
- Bitkinin yapısında 18 amino asit, 20 mineral ve toplamda 12 vitamin türü (A, C, E vitaminleri dahil) bulunur.
- Aloe vera suyunun mide yanmalarını iyileştirmede faydalı olabileceği düşünülür.
- Beta karoten içerdiği için göz sağlığına iyi gelir.
- Artrit ağrılarını hafifletebilir.
- Yapılan araştırmalarda Aloe veradaki antioksidan bileşenlerin birçok gıdanın (meyve, sebze ve et ürünleri gibi) bozulmasını yavaşlattığı belirlenmiştir. Bu özelliği nedeniyle hem gıdaların raf ömrünü uzatmak hem de doğal yenilenebilir film ve kaplama malzemesi olarak kullanılabilir.
Aloe Vera Nasıl Kullanılır?
Aloe vera bitkisi faydaları için doğru kullanımı önemlidir. Aloe vera bitkisi birçok faydaya sahiptir. Ancak ağız yoluyla tüketildiğinde zehirlenme, karın krampları ve ishale yol açabilir. Her şeyde olduğu gibi Aloe veranın kullanımında da dikkatli olmak önemlidir. Dahası Aloe vera suyu içmek kalp hastalığı ilaçları, idrar söktürücüler ve potasyum tedavisinde kullanılan ilaçların emilimini azaltabilir. Bu da istenmeyen negatif sonuçlara neden olabilir. Ağızdan alınması sakıncalı olabileceği halde cilde doğrudan uygulanması genellikle ciddi yan etkilere sebebiyet vermez. Özellikle Aloe veranın jel formunun nanoteknoloji ve gelişmiş tekniklerle yara bandaj malzemelerine, tekstil ürünlerine, antibakteriyel özellikteki eşyalara ve kişisel bakım ürünlerine eklenmesiyle bu bitkinin geniş çaplı faydalarından yararlanılabilir. Özellikle cilt yaralarının tedavisinde doktorunuza danışarak siz de kullanabilirsiniz.
Aloe Vera Zararları Nelerdir? Riskleri Var mı?
Aloe vera bitkisinin faydaları kadar bazı yan etkileri de bulunur. Aloe veranın yan etkileri aşağıdaki gibidir:
- Aloe vera bazı durumlarda cilt tahrişi yapabilir.
- Laksatif etkiye sahip olan aloe vera kramp ve ishale sebep olabilir.
- Uzun süreli aloe tüketimi kanınızdaki elektrolit dengesinin bozulmasına yol açabilir.
Aloe veranın sağlık ya da cilt yaralarına faydası olduğu kadar riskleri de vardır. Aloe veranın riskleri şöyle sıralanabilir:
- Derin kesikler veya ağır yanıklar için doğrudan aloe vera uygulamaktan kaçının.
- Sarımsak, soğan ve lale alerjisi olanlar daha büyük ihtimalle aloe alerjisi yaşayabilir.
- Yüksek dozda aloe vera tehlike arz edebilir.
- Bağırsak sorunları, kalp rahatsızlıkları, hemoroid, böbrek problemleri, diyabet veya elektrolit dengesizlikleri varsa aloe vera kullanmayınız.
- Güvenliği hakkında kanıt bulunmadığından aloe vera takviyelerinin çocuklar ve hamile ya da emziren kadınlar tarafından oral yoldan tüketilmesi önerilmez.
KAYNAK: https://pharmeasy.in/blog/aloe-vera-gel-uses-and-uses/