Burun kanaması çocuklarda sıkça karşılaşılan bir durumdur ve genellikle endişe yaratır. Ancak burun kanamaları genellikle ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte ebeveynler için rahatsızlık verici olabilir. Çocuklarda burun kanaması ya da diğer adıyla epistaksis genellikle burnun içindeki küçük damarların hasar görmesi sonucunda meydana gelir. Bu durum çocuklar arasında oldukça yaygın bir sorundur. Burun en hassas organlardan biri olduğundan hafif bir darbe bile çocuklarda burun kanamasına yol açabilir. Kuru hava, alerjik rinit ve hipertansiyon gibi durumlar veya köpek ve kedi alerjisi olan çocuklarda daha sık kısa süreli burun kanamaları görülür. Peki burun kanaması neden olur? İlk yardım nasıl yapılmalıdır? İşte bilmeniz gerekenler:
Çocuklarda ön burun kanamaları genellikle burnun girişinde orta hattaki kılcal damarlar mukoza tabakasının içinde belirli bir bölgede yoğunlaşmasından kaynaklanır. Çocuklarda en yaygın olarak görülen burun kanamaları bu bölgeyle ilişkilidir. Genellikle buradaki küçük bir damarın yırtılması sonucu tek taraflı olan kanamalar meydana gelir. Kanama genellikle kısa süreli ve hafif olur. Çocuklarda burun kanamasının nedenleri ise aşağıdaki gibidir:
Çocuklarda görülen burun kanamaları koagulopati gibi altta yatan ciddi hastalıkların göstergesi de olabilir. Çocukların hafif burun kanamalarının yanı sıra arka burun bölgesinde ciddi kanamalar da yaşanabilir. Bu yüzden her kanamanın basit bir durum olduğu varsayılmamalıdır. Bazıları kontrol edilmesi zor ve şiddetli kanamalar biçiminde olabilir hatta kafa travmaları veya yüz yaralanmalarından bağımsız olarak genellikle orta ve ileri yaştakilerde veya tansiyon problemleri olan kişilerde görülür.
Peki çocuklarda burun kanaması ne zaman tehlikelidir? Ne zaman doktora başvurulmalıdır? İşte dikkate alınması gereken durumlar:
Çocuklarda burun kanaması karşısında nasıl ilk yardım uygulanacağı son derece kritiktir. İlk adım her zaman sakin kalmaktır çünkü endişe ve kaygı gereken eylemleri unutmamızı sağlayabilir. Burun kanaması durumunda yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:
KAYNAK: https://kidshealth.org/en/parents/nose-bleed.html