Demans beyin fonksiyonlarının ilerleyici bir şekilde bozulduğu ve kişinin günlük yaşamını etkileyen bir durumdur. Genellikle yaşlanma süreci ile ilişkilendirilse de her yaşta ortaya çıkabilir. Bu nedenle demansın belirtileri tanımak ve erken teşhis için farkındalık oluşturmak son derece önemlidir. Demans belirtileri bireyden bireye farklılık gösterebilir ve bazen karmaşık veya hafif olabilir. Bu blog yazısında demans nedir ve bu durumun belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
“Demans hastalığı nedir?” sorusu merak edenler için aşağıdaki gibi yanıtlanabilir: Demans hafıza, düşünce yetisi ve sosyal yetenekleri olumsuz etkileyen bir semptomlar grubunu ifade eder. Tek bir hastalık değil çeşitli türleri bulunan bir durumdur. En yaygın olarak rastlanan tür Alzheimer demansıdır ve tüm demans vakalarının yaklaşık %60-80'ini oluşturur. İkinci en sık görülen tür ise genellikle bir inmenin ardından ortaya çıkan vasküler demanstır.
Demans kelimesi köken olarak Latince'deki mens yani zihin kelimesinden gelir ve zihnin kaybedilmesi anlamına gelir. Ancak demansların özellikle Alzheimer demansının hemen meydana gelmediğini belirtmek önemlidir. Belirtileri kademeli olarak gelişir ve ilerler. Bazı demans türleri ise belirli bir madde eksikliği veya belirli bir maddenin veya ilacın yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tür demanslar genellikle ilerleyici nitelikte olmayıp geriye dönebilir.
Beynimiz farklı işlevleri (örneğin hafıza, karar verme ve hareket) yerine getiren çeşitli bölgelere sahiptir. Beyindeki belirli bölgedeki hücreler zarar gördüğünde bu bölge normal işlevlerini sürdüremez. Demans durumu demans hastası beyin hücrelerinin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu hasar beyin hücrelerinin birbiriyle iletişim kurma yeteneğini etkiler. Beyin hücreleri arasındaki normal iletişim bozulduğunda düşünme, davranış ve duygusal tepkiler de bundan etkilenebilir.
Demans türleri aşağıdaki gibidir:
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine dayanarak dünya genelinde yaklaşık 50 milyon demans hastası olduğu ve bu hastaların %60'ının düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadığı belirlenmiştir. Her yıl ortalama 10 milyon yeni demans hastalığı tespit edilmekte ve toplumun yaşlanmasıyla birlikte demans hastalığının 2030 yılına kadar 82 milyona, 2050 yılında ise 152 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir.
En dikkat çeken demans belirtileri yeni öğrenilen bilgilerin unutulmasıdır. Bunun yanında bir kişinin demans hastası olarak tanımlanabilmesi için aşağıdaki alanlardan en az ikisinde işlevsel zorluklar olması gerekmektedir:
Demans evreleri aşağıdaki gibidir:
Erken evre: Demansın ilk dönemi genellikle ihmal edilir çünkü hastalık oldukça yavaş ilerler. Unutkanlık, zaman kavramını kaybetme, tanıdık yerlerde yolunu şaşırmak ortak belirtileridir.
Orta evre: Hastalığın orta aşamasına geçildiğinde belirtiler daha çarpıcı ve engelleyici hale gelir. Son yaşanan olayları ve insanların isimlerini unutma, ev içinde yolunu kaybetme, iletişim kurmada artan zorluklar, kişisel bakım konusunda yardım gereksinimi, dolaşıp durma ve tekrar eden sorular gibi davranış değişiklikleri şeklinde kendini gösterebilir.
Son Aşama: Demansın son aşaması tamamen bağımlılık ve hareketsizlik durumunu ifade eder. Hafıza sorunları daha ciddi bir hal alırken fiziksel belirtiler ve semptomlar da daha fazla gözle görülür hale gelir. Bu belirtiler arasında zaman ve mekan farkındalığının kaybolması, yakınlarını ve arkadaşlarını tanımada zorluk çekme, kişisel bakımı tek başına gerçekleştirememe, yürümede sıkıntı yaşama ve saldırgan davranışlarda artış bulunabilir.
Demans hastalığı belirtileri ve teşhisi için belirli bir test yoktur. Doktorunuz detaylı bir klinik muayene sonucunda size bazı sorular içeren bir test uygulayabilir. Eğer başka hastalıklardan şüpheleniyorsa kan testi veya beyin taraması talep edebilir.
İlerleyici demans türlerinin çoğuna yönelik demans tedavisi olmasa da belirti ve semptomların kontrol altına alınmasını sağlayacak çeşitli yöntemler mevcuttur. Tedavideki ilaçlar demans semptomlarını geçici olarak hafifletmek amacıyla kullanılır. Doktor ayrıca depresyon, uyku problemleri, halüsinasyonlar, parkinsonizm ya da ajitasyon gibi ek semptom veya durumları tedavi etmek amacıyla farklı ilaçlar önerebilir. Bunun yanında destek tedavi için evde daha fazla güvenlik sağlamak ve değişken davranışları yönetmeyi öğrenmek için bir uzmana başvurabilirsiniz. Amaç düşme gibi kaza risklerini azaltmak, davranışları kontrol etmek ve demansın ilerleyişine karşı hazırlıklı olmaktır. Demans hastalarının odaklanmasını ve işlev görmesini kolaylaştırmak için dağınıklığın ve gürültünün minimize edilmesi önemlidir. Bıçaklar ve araba anahtarları gibi potansiyel tehlike yaratabilecek eşyalar saklanmalıdır.
Demans başlangıcı için kesin bir önleme yöntemi yoktur ancak yaşam tarzında yapılabilecek bazı değişiklikler demansın ortaya çıkmasını geciktirebilir veya ilerlemesini yavaşlatabilir. Yapılabilecekler aşağıdaki gibidir:
KAYNAK: https://www.cdc.gov/aging/dementia/index.html#:~:text=Dementia