444 3 703

Boyun Düzleşmesi Nedir? Boyun Düzleşmesi Nasıl Geçer?

Bilgi Talep Formu

 

Boyun düzleşmesi günümüzde yaygın yaşanan sorunlardan biridir. Özellikle uzun süre masa başında çalışan veya yanlış duruşa sahip olan kişilerde yaygın görülür. Tıp literatüründe aynı zamanda servikal lordoz düzleşmesi olarak da adlandırılan boyun düzleşmesi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

“Boyun düzleşmesi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Boyun düzleşmesi boynun çeşitli sebeplerle normal eğriliğini yitirip düz bir hale gelmesi durumunu ifade eder. İnsan omurgası genellikle boyun, sırt ve bel altı bölgelerde doğal bir kıvrım ve eğrilik gösterir. Bu S şekilli eğrilikler lordotik olarak bilinen öne doğru çukur şeklindeki bölgeyi oluşturur. Boyun ve bel bölgelerinde yer alırken üst sırt bölgesinde ise geriye doğru olan kifotik eğrilik görülür. Bu eğimler vücudun dengelenmesine, hareket sırasında oluşan şokların emilmesine, başın ağırlığının rahatça taşınmasına ve pelvis ile uyumlu bir şekilde hizalanmasına yardımcı olur. Ayrıca esneklik sağlayarak omurganın bükülme yeteneği kazanmasını da mümkün kılabilir.nLordozis terimi ise kişinin doğal lordotik eğrisini etkileyen bir durumu tanımlar. Bu eğrinin aşırı içe kıvrılması durumuna lordoz adı verilir. Lordozis hem bel hem de boyun bölgesini etkileyebilir ve omurga üzerindeki artan basınç nedeniyle ağrıya ve rahatsızlık hissine yol açabilir. Tedavi edilmediği takdirde kişinin hareket yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilir. Boyun düzleşmesi tedavisinin gerekliliği eğrilik derecesine bağlıdır. Birçok durumda fizik tedavi ve düzenli boyun düzleşmesi egzersizleri ile bu durumu kontrol altına almak mümkündür. Boyundaki eğriliğin tamamen kaybolup diğer yöne eğim yapması durumu ise servikal kifoz olarak adlandırılır.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Peki boyun düzleşmesi neden olur? Boyun düzleşmesinin en yaygın sebebi servikal omurganın sürekli dik bir pozisyonda kalmasını sağlayacak şekilde anormal bir eğimin oluşmasıdır. Bu anormal eğrilik bireyin davranışları sonucunda ya da farklı medikal durumlardan ötürü meydana gelebilir. Kişiye ait davranışların da boyun düzleşmesine yol açabileceği bilinmektedir. Uyanık ya da uyku halindeki kötü duruş, bilgisayara yanlış bir açıyla uzun süre bakmak, bazı iş koşulları ve tekrarlanan hareketler boyun düzleşmesine sebep olabilir. Boyun düzleşmesi normalde doğal bir eğriye sahip olan boyun omurgasının düzleşmesi durumudur. Bu rahatsızlık genellikle uzun süreli yanlış oturma alışkanlıkları, bilgisayar veya mobil cihaz kullanımı, ağır yük taşıma veya stres gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Yanlış oturma pozisyonu ve hareketsiz yaşam tarzı boyun ve omuz kaslarında gerginlik yaratır. Bu durum zamanla vertebral diskler üzerinde baskı oluşturarak boyun düzleşmesine sebep olabilir. Ayrıca teknoloji kullanımı da boyun düzleşmesinin en büyük nedenlerinden biridir. Bilgisayar başında ya da cep telefonuna bakarken sürekli aynı pozisyonda kalma durumu boyun omurlarını ve kaslarını zorlar. Bu durumda, boyun omurgası zamanla düzleşebilir. Ağır yük taşıma da boyunda aşırı strese neden olabilir. Özellikle yanlış şekilde taşıma yapılıyorsa bu stres omurga üzerinde ekstra baskıya yol açar ve sonuç olarak boyunuza zarar verebilir. Stres ve endişe de boyun düzleşmesine yol açabilir. Psikolojik stres altındayken insanlar genellikle farkında olmadan omuzlarını kasar. Bu durum boyun ve omuz kaslarında gerginliğe, dolayısıyla boyun düzleşmesine neden olabilir. 

Boyun Düzleşmesi ile Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Boyun düzleşmesi yaşayanların yorumları ve yapılan araştırmalara göre boyundaki düzleşme ile ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ise şöyledir: Boyun düzleşmesi durumu kişinin boynunu ne kadar esnetebildiğini düzenleyen bağlarda aşırı gerilme oluşmasına yol açabilir. Bu bağ kafatasının arka kısmından başlayıp boyunun arkasını takip ederek servikal omurganın en altındaki kemiğe kadar uzanır. Düz boyun sendromu olan kişilerde görülen hareket kısıtlılığı omurganın şok absorbe etme yeteneğini azaltır ve bu da kişinin daha ciddi yaralanmalara karşı savunmasız hale gelmesine neden olur. Ancak hissedilen acı ile bu durumun ilişkisinin saptanması her zaman basit olmadığından bireyler genellikle bu sınırlamaların farkına ancak bir yaralanma sonrasında varabilir. Düz boyun sendromlu kişilerde bazı yaralanmalar omuriliğe kadar ilerleyebilir. Bu da boynun acımasına, basınç hissine, kafatasının alt kısmında uyuşukluk veya karıncalanmaya, çift görme ve yutma zorluğuna sebep olabilir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi birden çok belirti veya semptomla kendini gösterebilir. Boyun düzleşmesi belirtileri genellikle hafif başlar ve zamanla gelişip şiddetlenir. Boyun düzleşmesinin belirtileri arasında boyun, el ve ayak parmaklarındaki kas ağrıları, sertlik, hareket yeteneğinde azalma, baş ağrısı, koordinasyon problemleri, kas zayıflığı, omurga deformasyonu veya şekil bozukluğu, felç ve mesane ile bağırsak kontrol sorunları sayılabilir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Boyun düzleşmesini teşhis etmek adına ilk olarak fiziksel bir kontrol yapılmalıdır. Bu kontroller sırasında doktor hasta hakkında tıbbi bilgi toplamak için çeşitli sorular yöneltir. Fizik muayene esnasında belirlenen belirti ve semptomlara göre doktor röntgen, manyetik rezonans ya da bilgisayarlı tomografi gibi modern görüntüleme teknolojilerini kullanabilir. Boyun eğriliği bireyin anatomisine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği için kesin bir ölçümü bulunmaz. Ancak genellikle 20 derece altı veya 40 derece üstü boyun eğriliği vakalarında bu durumun tanısı konulabilir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun düzleşmesi tedavisi sebep olan faktörlere göre değişir. Boyun düzleşmesi yaşayan kişiler genellikle fizik tedaviye, yaşam tarzındaki değişikliklere ve duruma bağlı olarak cerrahi müdahaleye iyi reaksiyon verir. Eğer cerrahi müdahale gerekiyorsa hastanın iyileşme sürecinin ardından günlük faaliyetlerine devam edebilmesi mümkündür. Ancak yaklaşık 3 ay süresince boyunluk takması gerekebilir. Birçok durumda boyun düzleşmesi kişinin mekanik hareketlerinden kaynaklanan bir problem olduğu için fizik tedavi ve duruş alışkanlıklarının değiştirilmesi yeterli olabilir. Boyun eğrisinin omuriliğe basınç yapmadığı ve başka sağlık sorunlarına yol açmadığı durumlarda boyunluk ve hafif ağrı kesici ilaçlarla desteklenen fizik tedavi önerilebilir.

İlaç tedavisi ise davranışsal değişimler gerçekleştirilmediği sürece sadece semptomları hafifletecektir. Genellikle tıbbi nedenlerden dolayı oluşan ve omurilik üzerinde baskıya sebep olan durumlarda cerrahi müdahale yapılabilir. Servikal kifoz gibi şiddetli boyun düzleşmesi durumlarında genellikle omurga füzyonu adı verilen cerrahi bir işlem uygulanır. Bu tür bir rahatsızlıkla mücadelede fizyoterapi tek başına ya da ameliyat sonrası destekleyici tedavi olarak önerilebilir. Fizik tedavi sürecinde doktor ve fizyoterapistin belirlediği çeşitli boyun egzersizlerinin düzenli yapılması kasları güçlendirir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Geçer?

Peki boyun düzleşmesi nasıl geçer? Boyun düzleşmesini tedavi etmek için hasta doktoru ve terapisti tarafından belirlenen bir dizi tavsiyeye uyabilir. Bunların başında boynun dinlenmesi gelir. Özellikle tekrar eden hareketler veya iş koşulları sebebiyle bu durumu yaşayan kişiler düzenli dinlenme aralarıyla ağrının azaltılmasına ve iyileşme sürecine katkı sağlar. Kişi boynunu yoran hareketlerden kaçınmalıdır. Bazı durumlarda boyundaki hareketleri kısıtlamak amacıyla boyunluk kullanmak gerekebilir. Rahatlama ve uyku sırasında hastanın boynunu doğru konumda tutmaya yardımcı olabilen özel kontrollü boyun düzleşmesi için yastık kullanılabilir. Bu amaçla yastık kılıfına özel boyun ruloları, kâğıt havlu ruloları veya havlu ve kumaş ruloları da yerleştirilebilir. Kol ve bacaklarda boyuna bağlı ağrıları hafifletmek için belirli bir pozisyonda uyumak gerekebilir.

Buz uygulaması özellikle kas kaynaklı ağrıları hafifletebilir. Normalde buz bir seferde en fazla 10 ile 15 dakika uygulanmalıdır. Ayrıca ağrının olduğu bölgeye bir buz küpü ile masaj yapmak da olumlu sonuçlar verebilir. Sıcak su torbası, sıcak banyo veya duş ve ısıtmalı yastıklar gibi ısıl tedaviler de ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu tür uygulamalar genellikle en fazla 15-20 dakika sürer. Kişi duruşunu, davranışlarını ve ergonomisini gözden geçirmelidir. Çalışma alanının boynun doğru duruşunu sağlayacak şekilde düzenlenmiş olması gereklidir.

Boyun düzleşmesi tedavisi için bilgi talep formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

KAYNAK: https://clear-institute.org/blog/cervical-lordosis/

Boyun düzleşmesinin en yaygın semptomu boyun ağrısıdır. Bu durumdan kaynaklanan acı sırt ve omuzlara kadar hissedilebilir. Bazı hallerde baş ağrısına da yol açabilir. Eğer kolda rahatsızlık, uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük gibi belirtiler varsa, boyun fıtığı da boyun düzleşmesi ile birlikte incelenmelidir.

Ense ve omuzlar boyun düzleşmesi nedeniyle en sık ağrı duyulan bölgelerdir. Boyun düzleşmesine bağlı sinir basısı durumunda kola veya sırta yayılabilen ağrılar da yaşanabilir. Ayrıca kulak çınlaması, baş dönmesi ve yüksek tansiyon gibi problemler de boyun düzleşmesinin sonucunda ortaya çıkabilir.

Boyun düzleşmesinin sebep olduğu baş ağrısı genellikle migrenden farklıdır ve bu tür bir ağrı genellikle ense kökünde başlar.

Eğer boyun düzleşmesi omurgadaki sinir köklerine basıyorsa, bu durum ilgili kas gruplarında ağrıya, kolda ağırlık hissi ve güç kaybına yol açabilir.

Boyun kaslarının gerilmesi ve duruş bozuklukları sonucunda kulak çınlaması yaşanabilir. Ancak kulak çınlamasının birincil nedeni boyun düzleşmesi değildir ve bu durum bir sağlık uzmanı tarafından öncelikli olarak incelenmeli ve diğer olası nedenler araştırılmalıdır.

Boyun düzleşmesinin sebep olduğu ağrılar vücudun farklı bölgelerinde görülebilir. Özellikle omuz, kürek kemiği ve ense bölgesindeki ağrılar, boyun düzleşmesini gösterebilir.

Tedavi görmeyen boyun düzleşmesi hastalarında memnuniyetsizlik görülür. Sürekli olarak boyun, omuz, kol ve sırt ağrıları yaşanır ve bu durum geçmez. Uykular kalitesizleşir. Sinir köklerine baskı yapıldığında ilgili bölgelerde güç kaybı yaşanabilir. Ağrı ile birlikte yaşayan kişilerin huzursuzluk, mutsuzluk ve hatta anksiyete belirtileri göstermesi olasıdır. Boyun düzleşmesinin başka bir sonucu da baş ağrısı, kulak çınlaması ve yüksek tansiyon olabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2024 17:46Yayınlanma Tarihi: 21.09.2023 12:39
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!