Hipotermi vücut sıcaklığının normalden daha düşük seviyelere düştüğü bir durumdur. Bu durum vücudun soğuk ortamlarda uzun süre maruz kalması veya hipotermiyi tetikleyebilecek başka faktörlerin etkisiyle meydana gelebilir. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ve hızlı müdahale gerektiren hipotermide vücut sıcaklığının düşmesi, metabolizma hızının yavaşlaması ve organ fonksiyonlarının bozulması gibi bir dizi belirti yaşanabilir. Bu yazıda “Hipotermi nedir? Hipotermi nedenleri ve belirtileri nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.
Yetişkinlerde normal vücut ısısı 36.6°C'dir. Bu ısının 35°C'nin altına düşmesi ile hipotermi meydana gelir. Bu durum vücudun uzun süre boyunca üretebileceğinden daha fazla ısı kaybetmesi sonucunda yaşanır. Buna sebebiyet veren genellikle soğuk, rüzgârlı havalar ya da soğuk suda uzun zaman geçirmedir. Bunun yanında terleme ve yağmurda vücut doğru kıyafetlerle korunmadığında vücut ısısında düşüş yaratabilir. Şiddetli derecede yaşanan hipotermi kişinin yaşamını tehdit edebilir, yaşamın devamını sağlayan organların çalışmamasına neden olabilir. Bu nedenle dikkate alınmalıdır.
Hipotermi İsviçre derecelendirme sistemine göre hafif, orta ve şiddetli olarak derecelendirilir. Bu derecelendirmede iç organların sıcaklıktan etkilenme durumuyla bu sıcaklıklara karşı verilen tepkiler ölçüt alınır. “Hipotermi ne demek? Çeşitleri nelerdir?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:
Hipotermi riski taşıyan ve hipotermi tedavisi gerektiren gruplar bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir. Bebekler özellikle yeterince kalın giydirilmezse hızlı bir şekilde vücut ısılarını kaybedebilir. Örneğin bebeğin soğukta bebek arabasında dışarıda uyuması veya soğuk havalarda giysilerinin ıslanması durumunda hipotermi riski artar. Bu nedenle vücut ısıları ne kadar düşük olursa hipoterminin olumsuz etkileri o kadar büyük olur. Ayrıca bazı ilaçlar ve alkol ya da uyuşturucu kullanımı da hipotermi riskini artırabilir.
Peki hipotermi neden olur? Hipoterminin en yaygın nedenleri şunlardır:
Hipotermiden korunmak için, soğuk havalarda dikkatli olmalı, uygun giysiler giymeli ve açık havada uzun süre kalmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca sağlık sorunlarınız varsa doktorunuza danışarak riskleri azaltmanın yollarını öğrenebilirsiniz.
Hipotermi belirtileri derecesine göre farklılık gösterir. Hafif hipotermi belirtileri arasında titreme, yorgunluk, eller ve ayaklarda soğukluk, seste kısıklık, soluk cilt rengi, yavaş konuşma, hafif derecede zihin karışıklığı bulunur. İleri hipotermi durumunda ise kişinin vücut hareketleriyle koordinasyonu yavaşlar, sakarlık görülür, baş dönmesi yaşanır, kalp hızı yavaşlar, uyuşukluk başlar, bilinç kaybı yaşanabilir, kişi çevreye duyarsızlaşır, solunum yavaşlar, ışığa tepkisizlik ya da göz bebeklerinde genişleme olur.
Orta hipotermi belirtileri olarak kişide zihinsel karışıklık ve çevreye ilgisizlik görülüyorsa 112 acil çağrı merkezi aranmalıdır. Bu sırada hasta ile konuşulmalı ya da hasta hafifçe sarsılmalıdır. Böylelikle bilinç durumu kontrol edilebilir. Hastanın bilinç kaybı yaşaması durumunda nabız ve solunum kontrol edilmelidir. Gerekiyorsa da suni solunum ve kalp masajı uygulanmalıdır. Şartlar uygunsa hasta sıcak bir ortama taşınmalıdır. Mümkün değilse hasta soğuk ve rüzgârdan korunmalıdır. Özellikle de baş ve boyun bölgesi sıcak tutulmalıdır. Yerde yatan hastanın battaniye ile yerle teması kesilmelidir. İlk yardım sürecinde hastayı hızlı bir şekilde ısıtmak adına sıcak banyo, elektrikli battaniye gibi yöntemler kullanılmamalıdır.
Hasta sıcak ortama taşındığında da aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
Hipotermi vücut sıcaklığının normal seviyelerin altına düşmesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Soğuk hava koşullarında veya suya uzun süre maruz kalındığında hipotermi riski artar. Ancak vücut ısısını düşüren hastalıklar grubunda olan hipotermiyi önlemek için bazı adımlar atabilirsiniz. Soğuk havalarda giysilerinizi katmanlar halinde giymek emici bir pamuklu kumaş kullanarak vücudunuzu kuru tutun. Orta katmanda yalıtım sağlayan bir malzeme seç ve su geçirmez bir malzeme tercih edin. Vücut ısısının büyük bir kısmı baş ve ellerden kaybedilir. Bu nedenle soğuk havalarda başınızı şapka veya bere ile örtün ve eldiven takın. Sıcak içecekler vücut ısısını korumada yardımcı olur. Özellikle çay, bitki çayları veya sıcak su tüketebilirsiniz. Aktivite vücut ısısını yükseltir bu nedenle soğuk havalarda aktif kalmaya çalışın. Yürüyüş yapmak veya egzersiz yapmak gibi aktiviteler vücudunuzun ısınmasına yardımcı olur. Islanmak vücudunuzun daha hızlı soğumasına neden olabilir. Özellikle uzun süreli su temasından kaçının veya suya maruz kalacaksanız su geçirmez bir giysi kullanın.
Hipotermi vücut sıcaklığının normalden düşük seviyelere düştüğü bir durumdur. Bu durumun teşhis edilmesi önemlidir çünkü hipotermi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve acil hipotermi tedavisi gerektirebilir. Hipotermiyi teşhis etmek için aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir:
Kişiyi sıcak bir ortama taşıyın. Eğer mümkünse iç mekanlara girin veya korunaklı bir yer bulun. Rüzgârlı ve soğuk dış ortamlardan uzak durun. Hipotermi vakalarında ıslak kıyafetler vücut ısısını daha da düşürebilir. Bu nedenle kişinin üzerindeki ıslak giysileri çıkartın ve kuru giysilerle değiştirin. Kişinin vücut ısısını yavaşça artırmak için bazı yöntemler kullanabilirsiniz. Öncelikle hipotermi battaniyesi veya kalın örtülerle kişiyi sararak vücut ısısının kaçmasını önleyin. Sıcak su torbalarını veya elektrikli ısıtıcıları kullanarak bedenin belirli bölgelerini ısıtabilirsiniz. Ancak bu yöntemleri kullanırken cildi yakmamaya özen göstermelisiniz. Kişi sıcak bir içecek tüketebiliyorsa ılık çay veya sıcak su vererek içme yoluyla vücut ısısını artırabilirsiniz. Ancak alkollü içeceklerden kaçınmalısınız çünkü bu durum hipotermiyi daha da kötüleştirebilir. Hipotermi ciddi bir sağlık sorunu olduğu için en kısa sürede acil yardım ekiplerini aramalısınız. Profesyonel sağlık uzmanları gereken tedaviyi uygulayabilecektir. Hipotermi vakalarında kendiniz tedavi yöntemleri uygulamadan önce mutlaka profesyonel yardım almanız önemlidir. Yukarıdaki adımlar geçici bir ilk müdahaledir ve kişinin durumu hala ciddiyetini koruyorsa kesinlikle doktor tarafından incelenmesi gerekir. Tedavide bebeklerde hipotermi belirtileri de dikkatle takip edilir. Bebeklerde hipotermi vücut sıcaklığının normalden düşük olması durumudur. Bu durumda bebeğin vücut ısısı düştüğünde çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Bebeklerde hipotermi belirtileri şunlar olabilir:
Eğer bebeğinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz bir sağlık uzmanına başvurmalısınız. Hipotermi ciddi bir durumdur ve hemen tedavi gerektirebilir. Ayrıca bebeği sıcak tutmak için uygun önlemleri almak da önemlidir, özellikle soğuk havalarda dikkat etmek gerekir. Sağlıklı günler dileriz.
KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothermia/symptoms-causes/syc-20352682
Hipotermi vücut ısısının normal düzeyin altına düşmesi durumudur ve ciddi bir sağlık sorununa işaret eder. Bu nedenle hipotermi tehlikeli olabilir.
Hipotermi süresi kişinin durumuna ve bulunduğu şartlara bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle 10 derece su sıcaklığında yaklaşık 60 dakika içinde ölüme yol açabilir. Sıcaklık düştükçe bu süre daha da kısalır. Hipotermi hayati risk taşıyan bir durumdur ve hipotermiye rastlandığında acil tıbbi yardım çağrılması önemlidir.