Kolajen vücudumuzun en önemli yapı taşlarından biridir ve cildimizin esnekliğini, eklemlerimizin sağlığını ve saçlarımızın gücünü korumamıza yardım eder. Ancak yaş, stres, sigara kullanımı, kalitesiz yaşam ve hava kirliliği gibi sebeplerle kolajen üretimi azalabilir. Bu da ciltte kırışıklıkların oluşmasına, eklem ağrılarına ve saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle kolajenin dışarıdan takviye edilmesi önemlidir. Kolajen takviyeleri vücudumuza ekstra kolajen sağlayarak bu sorunları çözmeyi hedefler. Peki kolajen takviyesi nasıl kullanılmalı? Bu blog yazısında size kolajen takviyelerinin doğru kullanımı konusunda bazı ipuçları vereceğiz.
Kolajen yalnızca cilt sağlığı için değil vücudumuz için de önemli bir yapısal proteindir. Yani kolajen vücudun yapı iskelesinin hammaddesini oluşturur. Bağ dokusunu güçlendirme ve vücut bütünlüğünü koruma gibi temel görevleri yerine getirir. Cilt sağlığı dışında kas, eklem, tendon ve kemiklerde de bol miktarda kolajen bulunur. Cildin orta tabakasının oluşturan dermişin önemli bir kısmını da kolajen oluşturur. Cilt kalitesinin artmasında, elastik olmasında ve su tutma kapasitesinde de önemli bir yere sahiptir. Ancak kişi yaşlandıkça her yıl yaklaşık olarak %1 oranında kolajen kaybı yaşar. Bunun sonucunda da cilt kurur, elastikiyetini kaybeder, kırışır, sarkar, güneş lekeleri meydana gelir, cilt incelir, tırnaklar güçsüzleşir.
“Kolajen takviyesi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Kolajen takviyesi genellikle gıda takviyesi veya kozmetik ürünler şeklinde kullanılan bir maddedir. Kolajen vücudumuzda doğal olarak bulunan ve cildin, tendonların, kemiklerin ve eklem sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayan bir proteindir. Kolajen takviyeleri yaşlanma sürecinde azalan kolajen üretimini desteklemeyi amaçlar. Bu takviyeler genellikle hidrolize kolajen peptide formunda gelir ve çeşitli formlarda sunulabilir; tabletler, tozlar veya içecekler olarak tüketilebilir.
Peki kolajen takviyesi ne işe yarar? Piyasada bulunan kolajen takviyeleri ciltte kolajen üretimini tetiklemesi ile dikkat çeker. Bu takviyeleri kullanan kişilerin yorumları da sonuçların aylar içinde görülmeye başladığıdır. Bu doğrultuda yapılmış olan araştırmalara göre kolajen takviyelerinde bulunan kolajen peptitleri ciltteki kuruluğun giderilmesinde ve kırışıklıkların azaltılmasında yardımcıdır. Yine yapılan bir çalışmaya göre 8 hafta boyunca kolajen takviyesi kullanan kadınların ciltlerinde bulunan derin kırışıklıkların azaldığı, cilt elastikiyetinin arttığı görülmektedir. Kolajen takviyesi faydaları ise aşağıdaki gibidir:
Yapılan bir çalışma doğrultusunda günde 1 gram olacak şekilde 12 hafta boyunca kolajen takviyesi kullanımı sonrasında cilt kuruluğunda %76, ciltte bulunan çizgilerde %12 azalma görülmüştür. Yine bu sürede vücutta bulunan kolajen miktarı da %6 oranında artmıştır. Yani kolajen takviyesinin düzenli kullanılması önemli. Ancak kolajen takviyesi kullanmadan önce ürünün etiketinde yer alan talimatları dikkatlice okumanız önemlidir. Genellikle kolajen takviyeleri günlük olarak alınır ve çoğunlukla su ile birlikte tüketilir. Ancak bu konuda her ürün farklı olabilir bu yüzden üretici tarafından önerilen dozajı takip etmek en iyisidir.
Peki en iyi kolajen takviyesi hangisi? Piyasada bulunan kolajen takviyeleri sıvı, toz, tablet, sakız ve kapsül formlarda satılmaktadır. Bu nedenle seçerken bazı noktalara dikkat edilmesi önemlidir. İşte en iyi kolajen takviyesi seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken ipuçları:
Kolajen kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. İlk olarak herhangi bir takviye veya ilaç kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Sağlık uzmanı size kolajen takviyesinin sizin için uygun olup olmadığını belirleyebilir. Ayrıca kolajen takviyesi almadan önce ürünün içeriğini dikkatlice okumak gerekir. Kaliteli ve güvenilir markaların ürünleri tercih edilmelidir. İçerikte herhangi bir alerjen madde veya zararlı bileşen bulunmamasına dikkat etmek önemlidir. Kolajen takviyesi alırken dozaj talimatlarına uymak da oldukça önemlidir. Belirlenen dozaj miktarının aşılmaması gerekmektedir. Aksi halde yan etkiler ortaya çıkabilir. Son olarak kolajen takviyesi tek başına mucizevi sonuçlar getirmeyebilir. Beslenmenizde dengeyi sağlamak, yeterli miktarda su tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi diğer faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız. Tüm bu faktörlere dikkat ederek kolajen takviyelerinden en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. Ancak yine de kişisel sağlık durumunuza dikkat etmek ve uzman görüşü almak önemlidir.
İlk olarak sağlıklı kalmak adına yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılmalıdır. Tek bir takviye kullanımı ile mucizevi etkiler beklenmemelidir. Bu nedenle cilt, saç ve eklemler için kolajen takviyesi kullanırken de vücutta var olan kolajenin korunması önemlidir. Bunun için düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersizle vücudun kolajen üretimi desteklenebilir. Vitamin, mineral ve protein bakımından zengin gıdalar tercih edilmelidir. Beslenmede fasulye, kemik suyu, yumurta, balık gibi yiyecekler mutlaka bulunmalıdır. Bunun yanında vücuttaki kolajen üretimini artırmanın ve var olan kolajen miktarını korumanın en etkili yollarından biri de A vitamini türevi olan retinol kullanmaktır. Bunun yanında C vitamini serumları da antioksidan etki ile kollajen yıkımını azaltır. Ek olarak sigara kullanımı bırakılmalıdır. Her mevsim güneş koruyucu ile cilt güneşten korunmalıdır. Uyku düzeni ve kalitesine önem verilmeli, şekerli ve rafine gıdalar tüketilmemelidir. Son olarak da deride bulunan kolajenin üretimini uyaran PRP, lazer, dermaroller, altın iğne, dermapen uygulamaları mutlaka uzman bir doktor tarafından kişinin yaşına ve ihtiyacına göre uygulanmalıdır.
Kolajen hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz “Kolajen Nedir? Kolajen Faydaları Nelerdir?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Kaynaklar:
• Franchesca D. Choi BS RPh. Calvin T. Sung BS. Margit L.W. et al. “Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications.” JDDonline.com – Journal of Drugs in Dermatology. (January 2019). https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X
• Lodish, H., Berk, A., et al. 2000. Collagen: The Fibrous Proteins Of The Matrix. [online] Ncbi.nlm.nih.gov. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582
• Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Skin anti-aging strategies. Dermato-endocrinology, 4(3), 308–319. https://doi.org/10.4161/derm.22804
• Proksch, E & Schunck, Michael & Zague, V & Segger, Dörte & Degwert, Joachim & Oesser, S. (2013). Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Skin pharmacology and physiology. 27. 113-119. 10.1159/000355523.