Görme bozukluklarından biri olan miyop gözün uzak mesafelerdeki nesneleri net bir şekilde odaklayamaması durumudur. Bu durum göz bebeğinin normalden daha büyük olması veya kornea ve lensin düzleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Miyop belirtileri arasında bulanık görme, uzağı netleştirememe, yakını daha iyi görebilme, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yer alır. “Miyop nedir? Belirtileri nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
“Miyop ne demek?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Uzağı net görememe durumu ya da miyop uzakta bulunan objeleri bulanık sezinlemeye ve yakın mesafedeki cisimleri ise keskin bir biçimde algılamaya yol açan bir göz rahatsızlığıdır. Miyop şiddeti hafif formlardan bu durumun görme yeteneğini ciddi ölçüde etkilediği ağır formlara kadar çeşitlilik gösterebilir. Çocuklar genellikle 6 ile 13 yaşları arasında bu hastalığa yakalanabilir. Bedenin hızla büyüme dönemi olan ergenlik sürecinde miyop belirtileri daha da kötüleşebilir. Bu rahatsızlık aynı zamanda yetişkinlikte de kendini gösterebilir.
Peki miyoplar nasıl görür? Genelde çocukluk çağında ortaya çıkar ve sıklıkla zamanla daha da ilerler. Göze giren ışığın doğru bir şekilde odaklanmaması sebebiyle görüntüler bulanıklaşır. Bunu yanlış yönlendirilmiş bir spot ışığa benzetmek mümkündür. Eğer spot ışığı uzaktaki yanlış bir noktaya tutarsanız asıl nesneyi net olarak algılayamazsınız. Benzer şekilde miyop problemi olan kişiler de benzer bir görme zorluğu yaşar.
Miyop türleri aşağıdaki gibidir:
Hafif miyop 0 D ile -1,5 D, orta miyop -1,5 D ile -6,0 D ve ağır miyop -6,0 D veya daha fazla seviyededir. Patolojik miyoplular genellikle -8,0 D'den fazla olup retina, katarakt ve glokom gibi görmeyle ilgili hastalıkların riskleri orta ve ağır miyop olan kişilerde de mevcuttur. Miyop ve astigmatın en önemli sebeplerinden biri keratokonus hastalığıdır.
Peki miyop neden olur? Göz görüntüleri odaklayan kornea ve lens olmak üzere iki bölümden oluşur. Kornea gözün dış yüzeyinde yer alan kubbe şeklinde bir yapıdır. Lens ise şeffaf bikonveks bir yapıya sahiptir. Normal bir gözde bu odaklama bileşenlerinin her biri mermerin yüzeyi gibi pürüzsüz bir eğrilik gösterir. Normal eğriliği olan bir kornea ve lens, gelen ışığı kıracak ve retinada net bir şekilde odaklanacaktır. Ancak eğer kornea veya lensin yüzeyi düzgün ve pürüzsüz bir eğriye sahip değilse ışık doğru biçimde kırılmaz ve refraksiyon hatası oluşur. Uzağı görme yeteneği genellikle göz küresinin normalden daha uzun ya da korneanın fazla kavisli olduğu durumlarda bozulur. Bu durumda ışık retinaya tam olarak odaklanmaz retinanın önünde odaklanır. Bu durum uzaktaki objelerin bulanık görünmesine neden olur. Eğer göz küresinin boyu normalden daha uzunsa uzak cisimlerin görüntüsü retinanın önünde yer alır doğrudan retina üzerine değil. Bunun neticesinde ise keskin olmayan bir görme hali söz konusu olur. Miyopi gelişme ihtimalini artıran bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörleri aşağıdaki gibidir:
Yetişkinlerde miyop belirtileri aşağıdaki gibidir:
Miyop genellikle erken çocukluk döneminde fark edilir. Uzağı iyi göremeyen bir çocukta şu belirtiler ortaya çıkabilir:
Uzağı net şekilde göremeyen yetişkinler ve tedavi edilmemiş miyop hastalığına sahip çocukların başka türde göz problemleri geliştirme ihtimali daha yüksektir. Uzamış göz küresindeki dokuların gerilip incelmesi sonucunda çeşitli göz sorunları ortaya çıkar. Bu sekonder göz problemleri ise şöyledir:
Miyop belirtileri dahil görmeyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığınızda hemen bir göz doktoruna başvurmanız gerekir. Eğer uzaktaki nesneleri veya tabelaları bulanık görüyorsanız ve bu bulanıklık günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenize engel oluyorsa bir göz doktoruna gitmeniz önerilir. Göz sağlığının önemli noktalarından biri düzenli doktor kontrolüdür. Miyop hastalığı olan aile fertleri aşağıdaki aralıklarda kontrole gitmesi önemlidir:
Çocuklarda miyop ve diğer göz problemlerinin erkenden teşhis edilebilmesi için düzenli göz muayenesi oldukça önemlidir. Genellikle 6.ayda, 3 yaşında, okul öncesi ve çocuğun eğitim hayatına başlamasından sonra her iki yıl boyunca göz doktoru kontrolüne gitmek önerilir.
Eğer bir birey kendisinin ya da çocuğunun miyop olabileceğinden endişe ediyor ise bir göz hekimine başvurup kontrol ettirmelidir. Görme kontrolü kişinin yakın veya uzak görmeyle ilişkili bir sorunu olup olmadığını teyit edebilir ve doktor problemi çözmek adına gözlük veya kontakt lens reçetesi düzenleyebilir. Miyopi kontrolleri gözlerin ışığa odaklanma biçimini belirlemek ve görme yetisindeki düşüklüğü gidermek için gereken optik lenslerin derecesini tespit etmek amacıyla uygulanır ve miyop testi görme keskinliğinizi ölçer. Görme keskinliği genellikle 20/40 gibi oranlarla ifade edilir. Orandaki üst sayı sabittir ve testin yapıldığı standart mesafeyi (20 fit) temsil eder. Alt sayı ise okunan en küçük harf boyutunu belirtir. 20/40 görme keskinliği olan kişi normalde 40 metreden rahatlıkla görülebilen harfi tanımlamak için 20 fitlik mesafeye ihtiyaç duyar. 1 fit, 30,48 santimetre ile eşittir. Normal görme keskinliği genellikle 20/20'dir ancak birçok insanın 20/15 (daha iyi) görüşe sahip olduğu bilinir. Göz hekimi phoropter adlı alet yardımıyla gözün önüne bir dizi lens yerleştirir ve retinoskop isimli aydınlatmalı enstrüman kullanarak gözlerin ışığa odaklanma şeklini ölçer. Otomatik cihaz da gözün odaklanma gücünü değerlendirmekte kullanılabilir. Gözlük numarası ya da miyopi derecesi kişinin daha net görebilmesini sağlayacak lenslerin denemesi esnasında verdiği tepkilere dayanarak belirlenir. Göz hekimi bu testi gözlerin normal görme koşullarında nasıl tepki verdiklerini anlamak için genellikle göz damlası kullanmaksızın yapar. Ancak bazı durumlarda -örneğin hastaların sözlü olarak yanıt verememesi veya gözün odaklanma yeteneğinin kısmen gizlendiği durumlar- göz damlası kullanabilir. Göz damlalarının amacı, test süresince gözlerin odak değiştirmesini geçici olarak engeller.
Miyop çeşitli tedavi yöntemleriyle başarıyla düzeltilebilen bir durumdur. Başlıca miyop tedavisi yöntemleri ise şöyledir:
KAYNAK: https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-nearsightedness
Miyop ilerlemesinin başlıca sebebi gözün aksiyel uzunluğunun artmasıdır. Bununla birlikte bu duruma bir dizi faktör etki edebilir. Örneğin her gün tüm gün boyunca gözlük takmak miyopun daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Yalancı miyop geçici ve kasılma nedeniyle oluşan uzağı görme zorluğudur. Bazı çocuklarda yakın bakış odaklanma kası gevşeyemez ve bu durum geçici miyopa neden olur. Bu durum çocuğun bir şey üzerinde yoğunlaşmak adına gözlerini aşırı derecede kullanmasıyla belirir.
Astigmat korneanın iki farklı noktayı işaretlemek için iki odak noktası oluşturduğu anormal bir eğrilik durumudur. Bu aynı zamanda yakın ve uzak nesnelerin bulanık görünmesine yol açar. Astigmatizm göz yorgunluğu veya uzağı görme problemleri ile eşlik edebilir. Astigmat semptomları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda rastlanabilen bir durumdur.
Miyop tedavisi derecesine bağlı olarak hem çocuklar hem de yetişkinler için gözlük veya kontakt lens kullanımı ile gerçekleştirilebilir. Gözlük veya kontakt lensi tercih etmeyenler için alternatif yöntemler arasında halk arasında miyop göz çizdirme olarak bilinen lazer tedavisi ve göz içi lens tedavisi bulunur. Bu yöntemleri kullanarak uzak görüş probleminizi belirli bir düzeyde iyileştirebilir ve gözlük veya lens gereksinimi olmadan yaşamınıza devam edebilirsiniz.
Evet genellikle miyop her iki gözü de etkiler.
Miyop genelde okul çağı çocuklarında başlar ve genellikle 20 yaşına kadar ilerler. Ancak özellikle diğer göz rahatsızlıkları ya da diyabet hastalarında da miyop gelişme riski vardır.
Evet tedavi edilmediği takdirde miyop yaşla birlikte ilerleyecektir. Miyopun ilerlemesi genellikle 20 ile 30 yaş arasında durur.