444 3 703

Fistülotomi Nedir? Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Fistülotomi anal bölgede bulunan fistülü tedavi etmek adına uygulanan bir cerrahi işlemdir. Anüsle anal deri arasında gelişen küçük açıklık olan anal fistülün nedenleri arasında bölgede irin toplanması, şiddetli iltihaplanma, enfeksiyon bulunur. Diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Anüs bölgesindeki deride tahriş,
  • Anüs civarında koku oluşturan akıntılar,
  • Anüs etrafında şişlik ve kızarıklık görülmesi,
  • Ateş hali,
  • Bağırsak faaliyetlerini kontrol etmekte güçlük çekme,
  • Kan veya iltihap içeren salgılar,
  • Öksürme, hareket etme, oturma veya tuvalet ihtiyacını giderme sırasında daha da kötüleşen ağrı ve rahatsızlık.

Fistülotomi Sırasında Ne Olur?

Ameliyat genellikle ayakta tedavi prosedürü olarak uygulanabilir. Eğer fistül büyükse hastanede kalış gerekebilir ve ameliyat genel anestezi altında bir operasyon odasında gerçekleştirilir. İşlem esnasında doktor fistül bölgesine kesik atar. Enfekte olmuş alanın tamamını temizler, bunun yanı sıra iltihap ve diğer sıvıları da ortadan kaldırır. Ardından bölgeyi dikerek kapatabilir ya da bazı durumlarda açık tutarak gazlı bez ile örter.

Fistülotomi Sonrası Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

Fistülotomi sonrasında karşılaşılabilecek olası komplikasyonlar aşağıdakilerdir:

  • Ateş
  • Baş ağrısı ve uyuşukluk yaşanması
  • Bölgede kanama durumu
  • Fistül veya apsenin tekrar ortaya çıkması
  • Operasyon sonrası ağrı hissi

Fistülotominin Amacı Nedir?

Fistülotomi esasen etkilenen bölge ya da dokulardaki tüm iltihap ve sıvıları temizlemeyi amaçlar. Bu daha çabuk iyileşmeye ve anormal boşluğun kapanmasına yardımcı olur. Fistülün kendiliğinden iyileşmesine izin verilmemelidir. Tedavi edilmediği takdirde fistüller hayati tehlike yaratabilir veya sepsis gibi zor tedavi edilen komplikasyonlara neden olabilir. Fistülün yerleşim yeri de önemlidir. Eğer iç ve dış bölge arasındaysa fistülotomi muhtemelen en uygun tedavi yöntemi olacaktır. Daha büyük ve dokuların derinliklerine yayılan fistüller için alternatif tedavi seçenekleri bulunur. Doktor fistülotomi işlemi sonrasında sfinkteri onarmak adına sfinkteroplasti adı verilen ek bir prosedür uygulayabilir. Bu prosedür daha karmaşıktır.

Teşhis Süreci Nasıldır?

Fistülotominin en uygun tedavi yöntemi olup olmadığına karar vermek amacıyla doktorunuz dijital rektal muayene gerçekleştirecektir. Bu muayenede fistülün boyutunu ve yerini belirleyebilmek için ilgili bölgeyi inceleyecektir. Fistülün tam konumunu ve yolunu belirlemek adına ek testlere ihtiyaç duyulabilir:

  • Alt Endoskopi
  • Endoskopik Ultrason
  • Fistülografi
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)
  • Röntgen

Bu testler sonucunda doktor fistülotomi işleminin nasıl en etkin şekilde uygulanacağına ve ayrıca başka cerrahi prosedürlerin gerekliliğine karar verebilir. Fistülotomi özellikle bölgedeki fistülleri tedavi etmek üzere kullanılan bir cerrahi müdahaledir. Basit vakalar için bu işlem uygulanabilirken daha karmaşık durumlar için farklı cerrahi tekniklere ihtiyaç duyulabilir. İşlemin iyileşme oranı yüksek olup uygun bakım ve iyileşme süreci ile birkaç hafta içerisinde normal yaşantınıza dönebilirsiniz.

Fistülotomi Sonrası İyileşme

Yaranın içten dışa doğru iyileşmesi gerekir. Doktorunuz size yara bakımının nasıl yapılması gerektiğini anlatacaktır. İlk 24 saat boyunca dinlenmeniz, ameliyat sonrası normal beslenmeye devam etmeniz önerilir. Ev işlerinde size yardımcı olmaları için ailenizden veya arkadaşlarınızdan destek isteyin ve en az bir gün işe gitmemeyi planlayın. En az 5-7 gün boyunca yoğun aktivitelerden, egzersiz ve ağır kaldırmadan kaçınmalısınız. Doktorunuz tüm normal aktivitelerinize devam etmek için daha uzun bir süre beklemenizi önerebilir. İşlem sonrasında hafif kramp ve mide bulantısı hissedebilirsiniz. Ayrıca ağrı kesici ilaçların yan etkisi olarak kabızlık yaşayabilirsiniz. Tamamen iyileşme sürecinin 3-12 hafta arasındadır.

Bilgi talep formunu doldurarak fistülotomi fiyatları hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-fistulotomy

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.10.2023 15:44Yayınlanma Tarihi: 27.10.2023 11:48
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!