444 3 703

Boyun Diseksiyonu Ameliyatı Nedir? Boyun Diseksiyonu Nedenleri Nelerdir?

2 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Boyun diseksiyonu boynun kanserli veya potansiyel olarak kanserli hücrelerden arındırılması işlemidir. Boynun ön bölümünde lenf düğümleri bulunur ve bunlar vücuttaki diğer organlar gibi bir fonksiyona sahiptir. Bu düğümler bedende sağlıksız dokuları ve atıkları toplarlar. Yavaş yavaş bu unsurları içinde biriktirip onları hem yok eder hem de vücuttan atmalarını sağlar. Eğer kanserli doku mevcutsa ve bu dokunun lenf düğümlerine yayılma ihtimali varsa boyundaki dokuların temizlenmesi, kanserli alanla beraber gerçekleştirmek gereklidir.

Boyun Diseksiyonu Nedir?

Baş ve boyun bölgesindeki kanserler genellikle lenf düğümlerine yayılır. Bu tür durumlarda tümörlü doku yanında boyunda bulunan bu düğümlerin de çıkarılması gerekebilir. Boyun diseksiyon operasyonu bazen kas ve damar gibi farklı yapıların da alınmasını gerektiren bir işlem olabilir. Kompleks bir cerrahi prosedür olduğu söylenebilir. Yapılacak müdahalede tümörün tipi, konumu ve hastanın durumu etkili olmaktadır. Bu işlemler genellikle baş ve boyun bölgesindeki tümörün alınması sırasında ya da bazen daha sonrasında gerçekleştirilir. Genelde bu işlemlerin hastanın durumuna bağlı olarak ilerlediği görülür.

Boyun Diseksiyonu Belirtileri

Boyun diseksiyonunun belirtileri genellikle baş ve boyun bölgelerinde tümör oluşumu ile ilişkilidir. Yani baş ve boyunda tümör olan hastalar için boyun diseksiyon operasyonu uygulanır. İşlemi gerektirecek boyun diseksiyonu belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Baş ve boyun bölgesinde şişlik
  • Burunda tıkanıklık
  • Dil, dudak ve ağız içi kısımlarda iyileşmeyen yaralar
  • İşitme kaybı durumu
  • Kulak ağrısı
  • Ses kısıklığı
  • Yutma zorluğu
  • Yüz felci

Boyun Diseksiyonu Ameliyatı

Boyun diseksiyonu ameliyatı genellikle boyundaki lenf bezlerinin ve onları çevreleyen yağ dokularının alınmasını içerir. Tümöre bağlı olarak, bazen her iki taraftaki tüm lenf bezleri belki de boyun kasları, sinirler ve damarların bir bölümü de çıkarılabilir. Gerçekleştirilecek operasyonun tipine bağlı olarak kesimler boyun ortasında, alt çenede veya köprücük kemiği üzerinde yapılır ve bu alanlarda ciltte skar oluşumu beklenir. Lenf bezlerinin alınması tümörün bu bölgeye yayılmasını engellemek veya yayıldığı alanı temizlemek amacıyla gerçekleştirilir. Çıkarılan lenf bezlerindeki tümör yayılımının derecesi sadece patolojik incelemelerden sonra anlaşılır. Tümörün lenf bezlerine yayıldığının genellikle operasyon esnasında fark edilse bile, patolojik inceleme kesin sınıflandırmanın yapılabilmesini sağlar. Bu sınıflandırma ileriki kemoterapi gibi ek tedavilerin gerekliliğini belirlemeye yardımcı olur.

Bu prosedür genel anestezi altında gerçekleştirilir. Genel anestezi hastanın tamamen uyutulduğu ve solunumunun anestezi ekibi tarafından bir tüp aracılığıyla kontrol edildiği bir durumu ifade eder. Herhangi bir problemle karşılaşılmaması için önce belirli laboratuvar testleri yapılır. Anestezi uzmanı operasyondan önce hastayı değerlendirir. Ameliyat esnasında hastanın kalp ritmi ve kan oksijen düzeyi sürekli olarak elektronik cihazlarla izlenir. Alerji veya ilaç tepkimesi nadiren görülse bile hayati tehlike oluşturabilir. Rutin testler bu tür reaksiyonları gösterebilecek kişileri önceden belirleyemez. Ancak bu tür istenmeyen durumlar hastane ortamında meydana gelirse başarılı şekilde tedavi edilebilirler ve hastaya zarar verme ihtimalleri çok düşüktür.

Genel anestezi öncesinde 6-8 saat boyunca hasta hiçbir şey yememeli ve içmemeli, midesi boş olmalıdır. Operasyonun ardından hastalar genellikle 4-6 saat boyunca oral yolla beslenmez. Bu süreç doktorlar tarafından belirlenebilir ve değiştirilebilir. Gerçekleştirilecek cerrahi işlemin türüne ve yapılacak diseksiyonun büyüklüğüne bağlı olarak ameliyatın süresi genellikle 3-6 saat arasında değişir. Ameliyat sonrası hasta genellikle bir saate yakın bir süre uyanma odasında gözlem altında tutulur ve daha sonra kendi odasına alınır. Ancak anestezi nedeniyle mide bulantısı gibi sorunlar yaşanırsa kalış süresi uzatılabilir. Ameliyat sonrası boyundaki derinin altında kan ve lenf sıvısının birikmesini önlemek için drenler yerleştirilir ve bu drenler genellikle 2-5 gün içinde çıkarılır. Boyun diseksiyonu ameliyatı sonrası hastalar genellikle bir saat izlendikten sonra odalarına taşınır. Anesteziden kaynaklanan mide bulantısı gibi belirtiler görüldüğünde hastanın gözetim süresi uzatılır. Hastanın boyun bölgesindeki derinin altında kan ve lenf sıvısının toplanmasını engellemek için drenler kullanılır. Bu drenler genellikle birkaç gün boyunca yerinde bırakılır.

Boyun Diseksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Boyun diseksiyonu neden yapılır?” sorusuna gelirsek bu işlem baş ve boyun bölgelerindeki dokuların kanserli hücrelere karşı savunmasız olduğu durumlarda uygulanır. En yaygın görülen tümör tipleri bademcik, dil ve gırtlak üst kısmındaki tümörlerdir. Bu tür kanserlerde boyun dokularının ve lenf düğümlerinin geniş bir alana yayılma olasılığı yüksektir. Bu tip yayılım durumlarına karşı önlem olarak boyun diseksiyonu gerçekleştirilir. Yayılım olmasa dahi bazen ana tedaviye ek olarak boyun diseksiyonu uygulanabilir.

Bilgi talep formu doldurarak Boyun Diseksiyonu Ameliyatı fiyatı hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

 

KAYNAK: https://cancer.ca/en/treatments/tests-and-procedures/neck-dissection

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.10.2023 15:58Yayınlanma Tarihi: 27.10.2023 11:48
2 Yorum

29 Mart 2024 tarihinde
ümmügül topçu

Merhaba babam 25 Aralık scc ameliyatı oldu lboğazından lenf bezleri alındı patoloji sonucumu temiz çıktı herhangi bir işin veya kemoterapi almadı 15 şubat tarihi itibari ile çenenin altında şişlikler oluştu yardımcı olursanız sevinirim.

Büyük Anadolu Hastaneleri
29 Mart 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


09 Mart 2024 tarihinde
Sonat durmuş

Merhabalar babam erzincanda ameliyat oldu.rnAmeliyat nedeni dudakta çıkan yara iyleşmedi yapışan tahkikatın sonucun da (emar röntgen pat vs) dudağın alınması ve yeni dudak yapılmasına ve boynundaki lenflerin alınmasına karar verildi. Ameliyatı yaptırdık boyundan alınan lenf bezleri patoloji de temiz çıktı 15 gün hastanede yattıktan sonra taburcu ettiler. Eve geldiğinde 1 hafta sonra boynu şişti. Hastaneye gittik boyında şilöz akıntısı var dediler. 15 gündür düzeltemediler. Getirsek tedavi edebilirmisiinz?

Büyük Anadolu Hastaneleri
09 Mart 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!