Günlük yaÅŸantımızda herkesin pek önemsemediÄŸi, geçer diye beklediÄŸi, bazen ise yanındaki arkadaşına bilinçsizce masaj yaptırarak kendisinin rahatladığını sananlar aslında hatta yaptıklarının farkında bile deÄŸiller. Omuz ve boyun aÄŸrılarının sebepleri aslında önemli bir hastalığın habercisi olabileceÄŸini unutmamak gerekir. Konuyla ilgili olarak Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Ortopedi Bölümü’nden Op. Dr. Ä°. Hilmi ElmacıoÄŸlu, omuz ve boyun aÄŸrıları ve bu aÄŸrılara neden olabilecek faktörler hakkında önemli bilgiler aktardı.
Omuz eklemi hareket geniÅŸliÄŸi bakımından vücudun en hareketli eklemidir. Omuz aÄŸrıları tedavi edilmediÄŸi takdirde kiÅŸinin hareketlerinde ciddi kısıtlamaya neden olabilir diyen Ortopedi Bölümü’nden Op. Dr. Ä°. Hilmi ElmacıoÄŸlu, "Omuz aÄŸrılarının farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. AÄŸrılar iç organlar yani göÄŸüs kafesi ve karın organlarından omuza yansıyan aÄŸrılar, omuz eklemi ve boyundan kaynaklanan aÄŸrılar olmak üzere iki ayrı kategoride incelenebilir. Omuz aÄŸrılarına iç organlarda nükseden hastalıkların beraberinde görülebilir. Kalp krizi, akciÄŸer tüberkülozunun akciÄŸerin yukarı kısmına yerleÅŸtiÄŸi durumlar ve akciÄŸer tümörleri veya diyafram adalesinin herhangi bir sebeple iltihaplanması hastanın omuzlarında aÄŸrılara neden olabilir. KaraciÄŸerin diyaframa yakın olmasından dolayı bazen karaciÄŸer hastalıklarında bile omuz aÄŸrılarına rastlanırken, safra kesesi hastalıklarında ise aÄŸrılar daha çok saÄŸ kürek kemiÄŸinin arkasına hissedilmektedir” diye konuÅŸtu.
Op. Dr. ElmacıoÄŸlu, “omuz eklemi ve çevresindeki tüm kırıklar ve çıkıklar, kronik ÅŸekilde veya ani bir travma sonrası oluÅŸabilen omuz döndürücü manÅŸet yırtıkları, omuz kemeri kemiklerine metastaz (kanser hücrelerinin mevcut bulundukları yerden, kan veya lenf dolaşımı yoluyla omuz kemeri kemiklerine tohumlanması), omuz eklem kapsül ve baÄŸlarının incinmesi ve burkulması, boyun fıtıkları, tüm romatizmal hastalıklar, tendonlarla oluÅŸan kalsiyum çökmeleri veya omuz eklemi içinde “labrum” denilen kıkırdak benzeri yapının yırtılması, kimi zaman çok ÅŸiddetli olabilen omuz aÄŸrılarına yol açabilmektedir. Omuz aÄŸrısından ÅŸikâyet eden hastaya doÄŸru tanı konulmadığı takdirde, hastanın yaÅŸam kalitesinin ciddi bir biçimde düÅŸebilir. Omuz aÄŸrılarını incelerken, nedenini doÄŸru tespit etmek ve ayırıcı tanı yapabilmek için hekim bakışı çok önemlidir. Ciddiye alınması gereken omuz aÄŸrılarına neden olan durumların hemen hepsinde tıbbi tedavi gerekmektedir” diyerek sözlerine son verdi.