444 3 703

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer? Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

1 Yorum

 

Baş ağrısı, mide bulantısı veya sırt ağrısı gibi yaygın rahatsızlıklarla karşılaştığımızda genellikle hemen bir çözüm bulmak için harekete geçeriz. Ancak kulak ağrısı gibi özellikle can sıkıcı bir sorunla karşılaştığımızda ne yapacağımızı bilemeyiz. Kulakta yaşanan ağrı günlük yaşam aktivitelerimizi etkileyebilir ve bazen bizi gerçekten zor durumda bırakabilir. Her yaşta insanda görülebilen ve tıp literatüründe otalji olarak da adlandırılan kulak ağrısı kişinin yaşam kalitesini büyük oranda etkiler. Kulakta yaşanan ağrı hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Enfeksiyonlar, kulak ağrılarının en yaygın nedenidir. Enfeksiyonlar kulağın çeşitli bölgelerinde meydana gelip farklı belirtilere yol açabilir. Örneğin iç kulak enfeksiyonu durumunda kulak ağrısına ek olarak mide bulantısı, baş dönmesi veya kusma da yaşanabilirken dış kulak enfeksiyonu ise kulakta ya da kanalda şişlik, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olabilir. Orta kulak enfeksiyonları bazen ateş veya dolgunluk hissine neden olur. “Kulak ağrısı neden olur?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:

  • Kulak kiri normalde kulak tarafından üretilen doğal bir salgıdır. Ancak aşırı salgılanma veya yanlış temizleme sonucunda birikebilir, sertleşebilir ve kulak kanalını tıkayabilir. Bu da kulak ağrısına neden olabilir. Gliserin damlatılarak kulak kanalı temizlenebilir. Kesinlikle kulak çubuğu ya da keskin ve delici objeler kullanılmamalıdır.
  • Özellikle uçakların yüksek irtifaya çıktığı sürelerde basınç değişiminden kulak ağrısı hissedilebilir. Buna barotravma denir. Kısa süreli bile olsa bu durum hem yetişkinler hem de çocuklar için acılı olabilir. Orta kulağı dış basınçla dengelemeye yardımcı olan östaki borusu adlı bir kanal bulunur.
  • Eğer bu boru tıkanırsa basınç dengelenemez ve kulak zarında gerilme hissi oluşur. Yutkunma, sakız çiğneme veya burun deliklerini kapatarak nefes verme gibi hareketler östaki borusunu açabilir ve bu durumlar için uygulanabilecek bir yöntemdir. Bebeklerin emzirilmesi de aynı şekilde ağrının giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Kasıtlı ya da kasıtsız olarak kulak kanalına yerleştirilen yabancı cisimler kişide ağrılı bir duruma sebep olabilir.
  • Boğaz enfeksiyonları kulağın kendisinden kaynaklanmasa bile kulak ağrısına neden olabilir.
  • Boğaz enfeksiyonlarına benzer şekilde sinüs enfeksiyonları da kulak ağrısına yol açabilir.

Kulak Ağrısı Kimlerde Görülür?

Özellikle çocuklarda görülen kulak ağrılarının en sıklıkla orta kulak enfeksiyonlarından kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Bir soğuk algınlığı sonrasında çocukların genellikle doktora götürülme nedenlerinin ikincisi orta kulak enfeksiyonlarıdır. Tıbbi dilde otitis media olarak bilinen orta kulak enfeksiyonlarına her yıl 3 yaşından küçük çocukların %30'u yakalanmaktadır. Dahası çocukların %80 ile %90'ı 3 yaşına geldiğinde akut otitis media deneyimlemiştir. Orta kulak enfeksiyonu genellikle 6-15 ay arasında daha sık görülürken 5 yaşından sonra azalmaktadır. Anaokulu ve kreşe giden çocuklar bu konuda daha yüksek risk altındadır. Orta kulak enfeksiyonu çocuklardan daha az olmakla birlikte yetişkinlerde de görülebilir.

Kulak Ağrısı Türleri Nelerdir?

Kulak ağrıları başka bir sınıflandırma ile primer (birincil) veya sekonder (ikincil) olarak adlandırılır. Kulak kepçesi, dış kulak kanalı, kulak zarı, orta kulak ve iç kulak hastalıklarından kaynaklanan ağrılara primer diğer organların hastalıklarından kaynaklanan ağrılara ise sekonder ya da yansıma ağrısı denir.

  • Primer kulak ağrısı kulak kepçesinde travma, kan birikmesi (hematom), kıkırdak iltihabı (perikondrit), yanıklar ve donmalar, tümörler, dış kulak kanalında iltihap, yabancı cisim, kulak kiri, zona, travma, tümörler, kulak zarı ve orta kulakta kulak zarı yırtılması, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı toplanması, kulak arkası ağrısı, östaki tüpü tıkanıklığı nedeniyle görülür.
  • Sekonder yani yansıyan kulak ağrısı ise çene eklemi hastalıkları, ağız ve boğaz enfeksiyonları, diş kaynaklı problemler, bademcik enfeksiyonu ve apsesi, farenjit, ağız içi yaralar, bademcik ve geniz eti ameliyatları, tümörler, gırtlak kanseri, yemek borusunda yabancı cisimler, özofagus tümörleri, gastric herni, pnömoni ve akciğer tümörleri kaynaklı yaşanabilir. Sekonder kulak ağrılarına neden olan bazı hastalıklar yaşamsal öneme sahip olduğundan, sürekli devam eden kulak ağrıları ve ek semptomların bulunduğu durumlarda kesinlikle bir uzmana danışılmalıdır.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısının tedavi yöntemi altında bulunan sağlık sorununa bağlı olarak değişiklik gösterir. Sekonder kulak ağrılarının kaynağı olan sağlık sorunu çözüldüğünde kulak ağrısı da sona erer. Primer ağrılarda ise ağrının kaynağına bağlı olarak farklı tedavi metotları veya uygulamalar gerçekleştirilebilir. Örneğin önceden belirttiğimiz gibi çoğu uçak yolculuklarında yaşanan ağrı geçici iken enfeksiyon sebebiyle oluşan kulak ağrısı ateşe de sebep olabilir. Eğer kulak ağrısı enfeksiyondan kaynaklanıyorsa kulak burun boğaz doktorları gerektiği durumda uygun antibiyotikleri yazabilir. Antibiyotiğin belirlenen süre boyunca ve zamanında alınması tedavinin etkinliği ve hastalığın tekrar etmemesi açısından hayati öneme sahiptir. Her enfeksiyonun bakteriyel olmadığı gibi bazı durumlarda antibiyotikler işe yaramayabilir. Bu nedenle doktorunuz virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotik yazmayabilir. Bu tür durumlarda antibiyotik tedavisi konusunda ısrarcı olmamalısınız. Eğer kulak ağrısı dışında burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjik belirtiler yaşıyorsanız doktorunuz size antihistamin veya dekonjestan ilaçlar yazabilir. Doktorunuz kulak ağrısı için sadece tablet şeklindeki ilaçlar değil kulak damlası da önerebilir. Ayrıca eczaneden direkt olarak satın alabileceğiniz veya evde hazırlayabileceğiniz ilaçlar kulak ağrısını hafifletebilir.

Kulak Ağrılarından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Kulak enfeksiyonlarına ve kir birikimine bağlı ağrılardan korunmak için kulaklar düzenli olarak temizlenmelidir. Bunun için sivri, delici veya tıkayıcı bir cisim kullanmaktan kaçınılmalı gliserin tercih edilmelidir. Uçak seyahatlerinde esneme veya sakız çiğneme yoluyla östaki borusunu aktive ederek ağrının önüne geçilebilir. Sigara içmenin kulak enfeksiyonu riskini arttıracağından hem sigaradan uzak durmalı hem de pasif içicilikten korunmalısınız. Özellikle sigara içen ebeveynleri olan çocukların orta kulak enfeksiyonu riski daha yüksektir. Boğaz enfeksiyonlarına bağlı sekonder kulak ağrılarından korunmak için hasta kişilerle yakın temasından kaçınılmalı ve eller sıklıkla yıkanmalıdır özellikle salgın dönemlerinde.

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Peki kulak ağrısı nasıl geçer evde neler yapılabilir? Orta kulak iltihabı yaşanmasına bağlı olarak ortaya çıkan kulak ağrısı genellikle 2-3 gün içinde geçer. Eğer kulak ağrısı çok şiddetli değilse kişi doktora başvurmadan önce evde birtakım uygulamalar yaparak kulak ağrısını hafifletmeye çalışabilir. Eğer ağrı çocuklarda görülüyorsa veya kişinin ağrısı artmaya devam ediyorsa ek olarak akıntı, çınlama ve işitme kaybı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa zaman kaybetmeden bir kulak burun boğaz doktoruna danışılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar genellikle eczaneden temin edilir ve kulak ağrısına iyi gelir. Örneğin parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçlar bu durum için kullanılabilir. Aspirin de başka bir ağrı kesicidir ancak çocukların kullanması önerilmez. Kulak ağrısını hafifletmek için aşağıdaki ilaçsız yöntemler de denenebilir:

  • Kişinin ağrıyan kulağına sıcak uygulamasının bazı durumlarda ağrıyı azalttığı görülmüştür. Ağrılı kulağa 20 dakika boyunca ısı ve masaj uygulanması faydalı olacaktır. Ancak uygulanan ısının çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Kulak enfeksiyonları için sarımsağın analjezik ve antibiyotik özellikleri nedeniyle önerildiği bilinmektedir. Sarımsak susam yağında pişirildikten sonra, yağın soğumasını bekleyip kulağa damlatılabilir.
  • Soğan, sarımsakla benzer özelliklere sahiptir ve kulak enfeksiyonlarında kullanılır. Isıtılarak suyu çıkarılan soğan bir pipet yardımıyla kulak yoluna uygulanabilir.

 

KAYNAK: 

https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/ear-pain-home-treatment

https://www.healthline.com/health/11-effective-earache-remedies

SIK SORULAN SORULAR

Çocuklarda görülen kulak ağrısı çoğunlukla orta kulak enfeksiyonu sonucunda meydana gelir. Bu durumda doğru tanı ve tedavi için bir doktorun görüşüne başvurmak gereklidir. Doktor gözetiminde ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir bu sayede acı azaltılabilir. Ayrıca çocuğun başını yüksek konumda ve dik tutmak kulaktaki basınç hissini hafifletmeye yardım eder.

Bebeklerde en sık rastlanan kulak ağrısı sebebi diş çıkarma sürecidir. Bunun yanında orta kulak iltihabı, menenjit, alerjik reaksiyonlar, üst solunum yolu hastalıkları ve kulağına yabancı cisim kaçması da kulak ağrısına yol açabilir.

Bebeklerin kulak ağrısı evde de hafifletilebilir. Su tüketiminin artırılması, kulağına sıcak kompres uygulanması ve bebeği kucağınızda hafifçe sallamanız bebekteki kulak ağrısını hafifletebilir.

Sağ kulak ağrısı için en yaygın sebeplerden biri kulak enfeksiyonlarıdır. Ayrıca kulak tıkanıklığı, yabancı cisim veya su kaçması ve kulakta meydana gelen travmalar da sağ kulak ağrısına yol açabilir.

Sol kulak ağrısı için doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuzun kontrolünde kullanılacak ilaçlar ile ağrınız hafifleyebilir.

Yutkundukça ortaya çıkan kulak ağrısı genellikle bir kulak enfeksiyonu, diş veya boğaz ağrısı gibi başka bir durumun belirtisi olabilir.

Kulaktaki sürekli devam eden ağrı genellikle tedavi edilemeyen bir kulak enfeksiyonu yırtılan bir kulak zarı veya kulak kanseri belirtisi olabilir.

Süregelen bir kulak ağrınız varsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Doktorunuz acının kaynağını tespit ettikten sonra uygun tedaviyi uygular.

Çocukların kulak ağrısını evde azaltmak için çocuğu bol miktarda sıvı tüketmeye teşvik etmek ve ağrıyan kulağına sıcak kompres yapmak önemlidir.

Bebeklerde kulak ağrısı ateş, iştahsızlık, uyku sorunları, ağlama, kulağı çekiştirme, huzursuzluk ve kulakta sıvı akıntısı gibi belirtiler yaratır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.11.2023 11:10Yayınlanma Tarihi: 14.11.2023 14:38
1 Yorum

25 Mart 2024 tarihinde
Nurhan Aydın

Üç gündür 14 yaşındaki kızımın kulak ağrısı var sıcak su torbası koyduk daha geçmedi ağrısı sahada sidettlendi bilgi verirmisiniz ne yapmamız gerekiyo

Büyük Anadolu Hastaneleri
26 Mart 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER