444 3 703

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir? Bamya Tohumu Neye İyi Gelir?

 

Bamya tohumu denildiğinde akla genellikle lezzetli yemekler ve besleyici sebzeler gelir. Ancak bu küçük tohumların sağlık açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bamya tohumu sadece mutfakta değil aynı zamanda vücudumuzda da harika bir etkiye sahiptir. Bamya tohumu faydaları ve kullanımını sizler için derledik.

Bamya Tohumu Nedir?

Uzun süredir mutfaklarımızda yer edinen bamya ebegümeci familyasından bir üründür. Biyolojik açıdan meyve kategorisine giren bamya yemeklerde genellikle sebze olarak kullanılır. Birçok insanın önyargısıyla yaklaştığı bu yiyecek besin değeri bakımından son derece önemlidir ve düzenli tüketildiğinde sağlık için çok faydalıdır. Bu meyvenin tohumları da sağladığı faydaları nedeniyle tüketilir. Bamya tohumu lif bakımından zengin ve faydalı bir özellik taşıyan bamya bitkisinin tohumudur. Meyve olgunlaştığında içerisindeki küçük, koyu kırmızı veya kahverengi tohumlar ayrıştırılıp kurutulur. Kalsiyum, demir, B vitamini, C vitamini, K vitamini ve folik asit bakımından oldukça zengindir. Diyabetten eklem ağrılarına, kolesterolden akciğer hastalıkları ve astıma kadar pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Besleyici değerleri yüksek olan bu tohumlar aynı zamanda birer antioksidan olarak kabul edilir. İçerdiği bileşenler sayesinde bamya tohumunun tüketilmesi kardiyovasküler sağlık, böbrek sağlığı ve hücreler için de önemli bir yere sahiptir.

Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır?

Peki bamya tohumu faydaları ve nasıl kullanılır? Bamya tohumları tek başına ya da bazı gıdalarla karıştırılarak tüketilebilir. Ancak bu tohumların tam halinde tüketilmesi yutmayı zorlaştırabilir. Bu sebeple bamya tohumunu karabiber öğütme yöntemiyle toz hale getirip daha rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Hazırladığınız bu toz formundaki bamya tohumunu yoğurtla karıştırarak veya çay şeklinde de tüketebilirsiniz.

Bamya Tohumu Çayı Faydaları Nelerdir?

Bamya tohumu çayı faydaları için kullanımda tohumların üzerine sıcak su ekleyerek çay olarak kullanabilirsiniz. Çay olarak içmeniz durumunda sıvı ihtiyacınızın da karşılanmasına yardımcı olur. Bir başka kullanım şekli ise bamya tohumlarını su içinde bekletmektir. Bu yöntemi seçenler bir gün öncesinden bamya tohumlarını oda sıcaklığındaki suyun içerisine atar ve ertesi gün bu suyu birkaç parçaya bölerek tüketirler. Hangi yöntemi seçeceğiniz tamamen size bağlıdır ve her biriyle bamya tohumunun sunduğu faydalardan yararlanabilirsiniz.

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Bamya tohumları besin değeri bakımından zengindir. İçerisinde magnezyum, folat, A, C, K ve B6 vitaminleri gibi önemli bileşenler barındırır. Antioksidanlar açısından da zengin olan bamya tohumu ciddi hastalıkların riskini azaltabilir, iltihaplanmayı önleyebilir ve genel sağlık durumunuza katkı sağlayabilir. Özellikle kalp ve beyin sağlığına olumlu etkileri olan polifenoller içermesi bu tohumun en belirgin özelliğidir. Bamya tohumları doymamış yağ asitleri ve magnezyum ile kan damarlarını yumuşatabilir, kan dolaşımını destekleyebilir ve damar sertleşmesi gibi kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalıkları önleyebilir. Kalp hastalığı riski taşıyan bireyler için bu tohumların tüketimi gelecekteki sağlık problemlerini hafifletebilir ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışmadan tüketmemesi gerekmektedir. Diğer bamya tohumun faydaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Bamya tohumlarında bol miktarda B vitamini grubu, kalsiyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. Bu yüzden düzenli bamya tohumu tüketimi kas ve kemik sağlığınızı korumanıza ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
  • Bamya tohumlarının bilinen en yaygın faydalarından biri enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi olmasıdır. Virüs, bakteri, mantar gibi mikroorganizmalar tarafından oluşturulan enfeksiyonlara karşı direncinizi arttırmak veya bu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmak için bamya tohumları tüketebilirsiniz.
  • Bamya sebzesi gibi bamya tohumları da antioksidanlarla doludur. Bu bileşenler hücre sağlığını destekleyerek hücrelerin kanserleşme eğilimini engeller. Bunun sonucunda vücutta tümör oluşumu engellenebilir ve mevcut tümörlerin büyümesi ve yayılması yavaşlatılabilir.
  • Sindirim sistemi üzerinde pozitif etkileri olan bamya özellikle kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bamya tohumu içerisinde vücudun savunma mekanizmasını güçlendirecek bileşenler bulunur.
  • Bamya tohumunun neye iyi geldiği sorusuna verilebilecek bir başka yanıt da bilişsel işlevlerin geliştirilmesine yardımcı olmasıdır. Bamya tohumları beyin ve sinir sistemi hücrelerinin canlılığını sürdürmeye ve yenilenmeye yardımcı olurken zengin B vitamini içeriği sayesinde sinir sistemini sağlıklı bir şekilde çalıştırır.
  • Kilo kaybetmek isteyenler için bamya tohumu tüketimi son derece uygun bir seçimdir. Lifli bir besin olduğundan sindirimin süresi uzar bu hem kan şekerinde ani dalgalanmalara ve yeme isteğine engel olur hem de mideyi daha uzun süre dolu tutarak tok hissetmeye yardımcı olur.

Bamya Tohumu Neye İyi Gelir?

Bamya tohumu çok çeşitli besleyici özelliklere sahiptir. Bu durum vücuttaki pek çok bölgenin sağlıklı kalmasına katkıda bulunur. A vitamini ve beta-karoten içermesi göz sağlığına faydalıdır. Göz sağlığını koruyarak gelecekteki göz ve bağlantılı organlara yönelik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca mükemmel bir protein kaynağıdır ve veganlar, vejetaryenler ve sporcular tarafından tüketilerek protein ihtiyacını karşılar. Mercimek, börülce ve yer fıstığından daha yüksek protein içerdiği bilinir. Kolesterol seviyelerini dengede tutmak için de ideal bir besindir. Bamya tohumu kolesterol düşürücü yiyecekler arasında sayılır. Sindirim sürecine destek olan kalın jel benzeri madde vücut tarafından emilmeden atılmasına yardımcı olur ve bu da kolesterol dengesini sağlar. Diyabetle savaşmada etkilidir. Zengin antioksidan içeriği ile insülin direncini azaltmaya yardımcı olur ve kan şekerini düzenlemeye yardım eder ki bu, diyabet tedavisinde önemlidir. Bamya tohumları astım hastaları için de bir çözüm sunabilir. Bronşit ve astımı önlemek için toz haline getirilmiş çekirdeklerin zeytinyağı ve bal ile karıştırılması önerilir. Bamya tohumu tozu faydaları macun kıvamındaki karışımın düzenli tüketimi, boğazdaki ağrı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Bamya tohumları bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda etkilidir. Günlük vitamin ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabilir çünkü magnezyum, folat, A, C, K ve B6 vitamini bakımından zengindir. Özellikle kış aylarında mevsimsel hastalıklara karşı koruma sağlamak için idealdir.

Bamya Tohumunu Kimler Kullanamaz?

Peki bamya tohumunu kimler kullanamaz? Alerjisi olan kişilerin bamya tohumu almadan önce mutlaka bir uzmana danışmalıdır. Eğer alerjik reaksiyon riski yoksa bamya tohumu tüketmeleri önerilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle hassas bağırsak sendromu olan kişilerde rahatsızlık yaratabilir. Bu durumu yaşayan kişilerin doktorlarına danışmaları ve eğer onaylanırsa aşırı tüketimden kaçınmaları önemlidir. Düzenli ilaç kullananlar veya kronik hastalığı olanlar da bamya tohumu kullanmadan önce mutlaka doktorlarına başvurmalıdır. Emziren anneler veya hamileler de bamya tohumunun faydalarından yararlanmayı düşünebilir. Ancak bu tohumun gebelikte veya emzirme döneminde olası yan etkileri hakkında kesin bir bilgi bulunmadığından kullanmadan önce bir uzmana danışmak ve tedbirli olmak önemlidir.

Bamya Tohumunun Zararları Nelerdir?

Bamya tohumunun faydaları nelerdir?” sorusu kadar zararlarının neler olduğu da merak edilen konular arasındadır. Genellikle bamya tohumunun belirgin bir zararı olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ancak tüm yiyeceklerde olduğu gibi tüketimi sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunların en önemlisi aşırı tüketime kaçmamaktır. Bamya tohumu kullanımında önerilen miktarın aşılması çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bu durum yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemine zarar verebilir. Dolayısıyla bu tohumları tüketirken belirlenen miktarda kalınmalıdır. Ayrıca bamya tohumları bazı diyabet ilaçlarının emilimini engelleyebilir. Bu nedenle düzenli ilaç alan kişilerin tohumları tüketmeden önce dikkat etmeleri ve danışmaları gerekir. Yüksek oksalat oranı da fazla miktarda tüketildiğinde böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Böbrek taşına sebep olan besinler genellikle yüksek oksalat içerir. Bamyanın yüksek K vitamini içeriği kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında sorunlara neden olabilir. K vitamini kan pıhtısının oluşmasını sağlar. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananların doktorlarına danışarak bamya tohumunu diyetlerine dahil etmeleri önerilir.

KAYNAK: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311977

SIK SORULAN SORULAR

Potasyum bakımından zengin olan bamya tohumu kemik hastalarına da faydalıdır. Özellikle yaşlandıkça dizde meydana gelen sıvı kaybını engellemek için bamya tohumu kullanılır. Bu nedenle diz ağrısı çeken kişiler genellikle bamya tohumu tedavisine başvurur. Peki diz ağrısı için bamya tohumu nasıl kullanılır? Çay şeklinde tüketilebilir.

Genellikle önerilen günlük doz 9 veya 10 adettir. Daha fazla ya da daha az tüketilmesi genellikle sorun yaratmaz ancak etkili olması için düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Bamya tohumu, zengin lif içeriği ile bağırsak hareketlerini destekler. Kalori değeri düşük olan bu tohumlar yağ yakıcı ve diüretik etkilere sahiptir ve bu sayede ödem atmayı destekler. Doğrudan kilo kaybına yol açmasa da zayıflama sürecine katkı sağlar.

Bamya tohumları kilo alımına sebep olmaz tam tersine kilo verme sürecine yardımcı olur. Zengin lif içeriği sindirim sistemini düzenler ve vücut dengesini korur. Bu durum kilo vermeye çalışan bireyler için oldukça faydalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.11.2023 00:02Yayınlanma Tarihi: 18.11.2023 03:09
Yorum Ekle


KATEGORİLER