Sıradan bir sabah uyanıp burnunuzun tıkalı olduğunu ve baş ağrısı ile kalktığınızı hayal edin. Bu belirtiler size tanıdık geliyor mu? Evet bu sinüzit belirtileri olabilir! Peki bu belirtiler nasıl azaltılabilir, sinüzite ne iyi gelir? Konu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
“Sinüzite ne iyi gelir evde neler yapılabilir?” sorusu merak edilen konular arasındadır. Sinüzit semptomlarını hafifletme ve hasta konforunu yükseltme adına çeşitli çözüm yolları mevcuttur. Fakat sinüzit tedavi edilmediğinde ilerlemeye devam eden ve daha ağır sağlık problemlerine yol açabilen bir durumdur. Hafif durumlarda hastaların bazı yöntemlerle kendilerini iyi hissetmesi mümkün olsa da ev ortamında sinüzitin tedavisi gerçekleştirilemez. Bu nedenle sinüzit belirtileri gösteren ve sinüslerinde iltihaplanma olduğunu düşünen bireylerin kesinlikle bir uzmana başvurması gerekir. Hafif ya da kronik durumlarda semptomları hafifletmek amacıyla uygulanabilecek yöntemler ise şöyledir:
Yukarıda belirtildiği gibi bazı bitki çayları sinüzit semptomlarını hafifletmekte ve hastaların daha rahat bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta bitki çaylarının tedavi niteliği taşımadığı ve yalnızca geçici bir süreliğine rahatlama sağladığıdır. Eğer bir hastalık için ilaç kullanılıyorsa bazı bitkiler bu ilaçlarla ters etkileşimde bulunabilir. Bu tür durumların önüne geçmek için uzman görüşü almak önemlidir. Peki sinüzite ne iyi gelir bitkisel kaynaklar nelerdir? Aşağıda sinüzite faydalı olduğu düşünülen bazı bitki çaylarına yer verilmiştir:
Sinüzit tedavisi hastalığın altında yatan sebebe ve tipine göre uygun bir yaklaşımla gerçekleştirilir. Sinüzit tedavisinin ne olacağına bir uzman karar vermelidir. Sinüzit belirtisi olduğunu düşünen kişiler gerekli kontroller ve testler için bir KBB doktoruna başvurmalıdır. Uzmanlar hastalığın durumuna bağlı olarak ilaç veya cerrahi tedavi yöntemini uygulayabilir.
“Sinüzite ne iyi gelir doğal yollar dışında ne gibi tedaviler uygulanır?” sorusu da merak edilen bir konudur. Enflamasyonlu hastalıklarda olduğu gibi sinüzitte de genellikle antibiyotikler kullanılır. Ancak aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımı uzun vadede zararlı olabilir bu yüzden uzmanlar hafif sinüzit vakalarında hastalığın durumunu izlemeyi seçebilir. Şiddetli ağrıların olduğu durumlarda ise ağrı kesiciler kullanılabilir. Burun tıkanıklığını gidermek ve solunumu kolaylaştırmak için çeşitli burun spreyleri de kullanılabilir. Ancak bu spreylerin buruna zarar verme ihtimali olduğundan dolayı uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır. Alerjik sinüzitte antihistaminik ilaçlar kullanılırken alerjilerin kalıcı tedavisi için doktorlar daha karmaşık tedavi yöntemlerini önerir.
Eğer sinüzit kronikleşmişse ve hastanın yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyorsa uzmanlar cerrahi müdahaleyi uygun bir tedavi yöntemi olarak düşünebilir. Bu işlem sinüs drenajını düzeltme ve nefes almayı kolaylaştırma amaçlı yapılır. Genellikle bu tür operasyonlara endoskopik sinüs cerrahisi denir. Endoskopik sinüs cerrahisi burun boşluğuna küçük bir kamera yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir ve burun delikleri veya ağız yoluyla uygulanır. Cerrahi sırasında sinüslerdeki tıkanıklığı açmak, drenajı iyileştirmek, iltihaplı dokuyu çıkarmak ve sinüslerin içini temizlemek için cerrahi aletler kullanılır. Sinüzit operasyonu genellikle sadece ciddi belirtileri olan ve diğer tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen kişiler için önerilir. Bu yöntem belirtileri hafifletir ancak hastalığın tamamen yok olacağı ya da tekrar etmeyeceği garantili değildir.
“Sinüzite baş ağrısına ne iyi gelir?” ve tedavi için hastanın ne zaman doktora başvurması gerektiği konusunda ise sinüzit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından veya mevsimsel alerjilerden kaynaklanır ve genelde kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda tedavi edilmediği takdirde ilerleyebilir ve kronikleşebilir. Dolayısıyla sinüs iltihabının ne kadar ciddi olduğunu gözlemlemek ve gerektiğinde bir uzmana başvurmak önemlidir. Bir solunum yolu enfeksiyonu sonrası sinüzit belirtileri devam ediyor ve 7-10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermiyorsa bu durum tedavi ihtiyacının açık bir işaretidir. Eğer bu süre boyunca belirtiler geçmez ya da düzelme göstermezse doktora başvurulmalıdır. Ayrıca eğer sinüzit belirtileri yoğun şekilde görülüyorsa bu da hastalığın ciddi olduğu ve hızlı tedavi gerektirdiği anlamına gelir. Sinüzit ile beraber şiddetli baş ağrısı, yüzde şişlik veya ağrı gibi semptomlar varsa bu durum bir uzmana başvurmanın gerekliliğini gösterir. Yüksek ateşin eşlik etmesi de hastalığın medikal müdahale ile tedaviye ihtiyaç duyduğunu işaret eder.
KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis