444 3 703

Meyan Kökü Nedir? Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?

 

Günümüzün hızlı tempolu yaşamında birçok insan sağlıklı ve doğal ürünlere yönelmekte ve alternatif tıbbın gücünden yararlanmaktadır. Bu noktada karşımıza çıkan meyan kökü son zamanlarda popülerliği artan bitkisel bir takviye olarak dikkat çekmektedir. Bu bitki özellikle Asya kültüründe binlerce yıldır kullanılan bir bitki olup içerdiği zengin besin değerleri ve etkileyici faydalarıyla ön plana çıkmaktadır. Bu yazımızda meyan kökünün nedir olduğunu ve sağlık açısından neler sunabileceğini keşfedeceğiz.

Meyan Kökü Nedir?

“Meyan kökü nedir?” sorusunu yanıtlamak gerekirse: Glycyrrhiza glabra latince adlı baklagiller ailesine dahil olan meyan bitkisi yaşam süresi birkaç yıl olan bir ot türüdür. Genellikle 1-2 metre boyunda olan bu bitkinin kök kısmına meyan kökü denir. Meyan kökü esas olarak Orta Doğu, Asya ve bazı Avrupa bölgelerinde yetişir ve binlerce yıl boyunca geleneksel tıp uygulamalarında kullanılır. Çeşitli sağlık avantajları ile tanınan meyan kökünün kullanımı da doktor gözetiminde olmalıdır çünkü herkes için uygun olmayabilir ya da belirli bir dozda kullanılması için doktora ihtiyaç duyulabilir.

Meyan Kökü Kimler Kullanabilir?

Meyan kökü kullanıcı yorumları ve uzman görüşlerine göre çeşitli sağlık avantajları ile tanınan meyan kökünün kullanımı doktor gözetiminde olmalıdır çünkü herkes için uygun olmayabilir ya da belirli bir dozda kullanılması için doktora ihtiyaç duyulabilir.

Meyan Kökü Faydaları Nelerdir? Meyan Kökü Ne İşe Yarar?

Çeşitli etkileri nedeniyle uzun yıllardır geleneksel tıpta farklı formlarda kullanılan meyan kökünün faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Glisirizin adlı bileşiğini içeren meyan kökü anti-inflamatuar etkileri ile vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Bu sebeple eklem ağrısı, artrit ve romatizma gibi durumlarda rahatlama sunabilir.
  • Boğazı yumuşatarak ve öksürüğü sakinleştirerek yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan rahatsızlıklarda meyan kökünün kullanımı önerilir.
  • Mide asidinin düzenlenmesine yardımcı olup mide hastalıklarını hafifletir ve sindirim sistemini rahatlatır. Gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıklarda meyan kökünün tüketilmesi faydalıdır.
  • Antioksidan aktivitenin artmasıyla vücuttaki bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan meyan kökü bu özelliği ile sağlık açısından önemlidir.
  • Adaptogen olarak bilinen bir grup içerisinde yer alır. Bu bitkiler stresle mücadele etmeye yardım ederek stres tepkilerini dengelediği için meyan kökünün stres ve anksiyete üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülür.
  • Antienflamatuar ve antioksidan etkileri nedeniyle cildin sağlıklı kalmayı sürdürmesine katkı sağlar. Özellikle cilt iltihapları, egzama ve akne gibi durumlarda meyan kökünün rahatlatıcı özellikleri bulunabilir.

Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?

Peki meyan kökü nasıl kullanılır? Meyan kökü çok çeşitli biçimlerde kullanılabilir bir bitkisel takviyedir. Ancak her bireyin vücut yapısı ve sağlık durumu farklı olduğundan uzun süreli kullanımda hangi formda ve ne kadar dozda tüketileceği konusunda bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. Meyan kökünün sıklıkla tercih edilen kullanım yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Kurutulmuş Meyan Kökü Çayı: Boğaz tahrişi ve öksürük gibi rahatsızlıklarda meyan kökünün faydaları belirgindir. Bu nedenle meyan kökü çayı en çok tüketilen formlarından biridir.
  • Meyan Kökü Ekstresi: Sıvı ya da kapsül şeklinde bulunan meyan kökü ekstresi taze veya kurutulmuş köklerin sıcak su içerisinde bekletilmesi sonucu elde edilir.
  • Meyan Kökü Tozu: İçecekler veya yemeklere eklenebilecek şekilde kullanılabilen meyan kökü tozu, meyan kökünün öğütülmesi ile hazırlanır.
  • Meyan kökü şurubu: Doğal tatlandırıcı özelliği olan meyan kökü şurubu oldukça tatlı bir içecektir ve çocuklar tarafından kolayca tüketilebilir.

Meyan Kökü Çayı Nasıl Hazırlanır ve Kullanılır?

Doğal bir bitki çayı olan meyan kökü çayı meyan kökünden elde edilir ve boğaz tahrişini azaltmak, öksürüğü dindirmek, sindirim sistemini sakinleştirmek gibi çeşitli sağlık avantajlarına sahip olabilir. Meyan kökü faydaları aşısından olumlu etki sağlayan çayın yapılışı ve uygulanışına dair aşağıda bulunan adımları takip edebilirsiniz:

Bir demlik ya da küçük bir tencereye 250 ml su ekleyin. Sonrasında meyan kökünü ekleyin ve suyun üzerini tamamen kaplayacak şekilde ilave edin. Suyun kaynamasının ardından, ateşi düşürün ve yaklaşık 5 ila 10 dakika boyunca hafif kaynamaya devam edin. Çayın tadını zenginleştirmek adına arzu ettiğiniz miktarda bal ve limon ekleyebilirsiniz.

Meyan kökü çayı öksürük ve boğaz tahrişi gibi belirtilerin yoğunluğuna bağlı olarak günde 2-3 fincan olacak şekilde tüketilebilir. Her içim öncesinde çayı ılıman ya da soğuk hale getirebilirsiniz. Ancak sıcak tüketimin boğazı daha çok rahatlatacağına inanılır.

 

KAYNAK: https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root

SIK SORULAN SORULAR

Doz aşımı yapılan yani aşırı tüketilen meyan kökü vücuttaki sodyum seviyelerini yükseltirken potasyum miktarını düşürerek kan basıncını artırabilir. Dolayısıyla hipertansiyon hastalarının meyan kök tüketirken dikkatli olması önemlidir. Potasyum dengesizliği kalp ritminde bozulmalara veya kas zayıflığına neden olabilir. Ayrıca fazla miktarda meyan kökü tüketimi vücudun tuz dengesini bozar ve su tutulmasına yol açabilir bu da ödem oluşturabilir. Bazı bileşenler hormonların özellikle östrojen ve kortizol gibi hormonların etkilerinde farklılık yaratabilir. Bu yüzden hormonal denge problemi olan kadınların ya da hormonal ilaç kullanıcılarının doktorlarına danışmaları gerekir. Meyan kökünün bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaçların verimliliğini veya yan etkilerini değiştirebileceği unutulmamalıdır. Yani meyan kökü kullanmadan önce doktora hangi ilaçların kullanıldığını belirtmek çok önemlidir. Bazı insanlar meyan köküne karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu yüzden meyan kökü tüketmeye başlamadan önce, herhangi bir alerjinin olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Meyan kökü direkt olarak uykuyu etkilemez fakat dolaylı bir şekilde uyku düzenini iyileştirici etkisi bulunur. Stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olan adaptojenik maddeler içerdiği için rahat bir uyku çekmeyi kolaylaştırır. Ayrıca meyan kökü tükettikten sonra kişi zihinsel dinginlik ve rahatlama hisseder, bu da uyku kalitesini artırabilir.

Meyan kökünün öksürük kesici ve boğazı yumuşatıcı özellikleri ile bilinir. Çay, toz, şurup veya pastil formunda kullanılabilir. Meyan kökünden yapılan çayın yapılışı ise oldukça basittir; bir fincan sıcak suya meyan kökü eklenip 5-10 dakika demlemeye bırakılır ve ardından içilir. Meyan kökü tozunun su ile karıştırılarak tüketilmesi de mümkündür.

Hamile ve emziren kadınların meyan kökünün aşırı kullanımının olası etkileri göz önünde bulundurularak bu bitkiyi tüketmeleri önerilmez. Ayrıca çeşitli ilaçlar kullanan bireylerin de doktor kontrolünde bu bitkiyi tüketmeleri gerekmektedir.

Astım ve solunum yolu hastalıklarına yardımcı olan meyan kökünün, balgam atma konusunda da destek sağlayabileceği düşünülmektedir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 15:30Yayınlanma Tarihi: 25.12.2023 12:30
Yorum Ekle


KATEGORİLER