444 3 703

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

 

Kabak çekirdeği zengin vitamin ve mineral içeriği ile kalp sağlığını ve bağışıklık sistemini desteklemeye, kemik sağlığını korumadan kilo yönetimine ve daha sağlıklı bağırsak sistemine uzanan bir dizi faydaya sahiptir. Kabak çekirdeği faydaları hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri Nedir?

100 gram kabak çekirdeği kalori değeri 560 civarıdır. 100 gram kabak çekirdeğinde 14 gram karbonhidrat, 22 gram lif, 8,8 g protein, 24,4 g yağ, 45,6 g A vitamini, 1 mg altında C vitamini, 0,2 mg potasyum, 814 mg kalsiyum, 41 mg demir, 12,5 mg sodyum bulunur.

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Omega 3, 6 ve 9 bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kabak çekirdeği aynı zamanda doymamış omega-3 yağ asitlerini, çinko, magnezyum bakımından da önemli bir kaynaktır. Böylesine zengin bir içeriğe sahip olan kabak çekirdeğinin faydaları ise şöyledir:

  • Suda çözünmeyen lif bakımından zengin içeriğiyle bağırsak hareketlerinin hızlanmasını destekler.
  • Suda çözünmeyen lif içeriğiyle ayrıca bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin korunmasına da yardımcıdır.
  • Magnezyum, çinko, selenyum gibi mineral içeriğiyle de vücutta enfeksiyon oluşumunu engellemeye ve artrit gibi eklem hastalıklarını önlemeye katkı sağlar.
  • Nöro koruyucu ve triptofan içeriğiyle seratonin yani mutluluk hormonu seviyesinin artırarak depresyon belirtilerinin azalmasını destekler.
  • Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve doymamış yağ asitleri testosteron odaklı prostat bezi büyümesi karşısında durdurma mekanizmasının çalışmasını destekler. Prostat sağlığı için faydalıdır.
  • Kabak çekirdeğinde bulunan doymamış yağ asitleri kişinin kalp damar sağlığını destekler ve damar sertleşmesinin önlenmesinde yardımcı olabilir.
  • Spualen içeren kabak çekirdeği ile göz retina sağlığı korunarak kişinin yaşayabileceği ışık duyarlılığı da azalır.
  • Karaciğer toksisitesinin azalmasını sağlayarak karaciğerin düzenli çalışmasına desek olur.
  • Kabak çekirdeğinin içerdiği tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kan düzeyinde total kolesterol miktarının azalmasında destekleyicidir. Bu destekle kötü huylu (LDL) kolesterolü düşürürken iyi huylu (HDL) kolesterolün artırılmasında da yardımcıdır.
  • Sterollerin içeriği, çoklu doymamış yağ asidi ve E vitamini içeriğiyle de yara iyileştirmede de destekleyicidir. Bu özeliğiyle de mide mukozasını aside karşı korur ve mide hastalıklarının iyileşmesini destekler.
  • Diüretik etkisine sahip olan özelliğiyle de idrar torbasının boşaltılmasına yardımcı olur ve böylelikle idrarın böbreklerden atılmasının normal seyirde gerçekleştirme sürecini destekler.
  • Zengin bileşenler içeren kabak çekirdeği vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresin azaltılarak kronik hastalıklara yakalanmanın önlenmesinde destek sağlar.
  • İnsülin hormon salınımını normal düzeye indirgeyen kabak çekirdeği kan glukoz düzeyinin dengelenmesine aracılık yaparak insülin direncinden kaynaklanan hormon duyarlılığının azalmasının düzenlenmesini sağlar ve kişini fazla kilo almasının kontrolünü destekler.

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği kabuk, tohum ve yağ formunda kullanılabilir. Kabak çekirdeği yağı formunda da omega 6, E vitamini, bitkisel steroller, oleik asit, palmitik asit bulunur. Doymamış yağ asitleri de içeren kabak çekirdeği yağı cilt sağlığını da olumlu yönde destekler. Kabak çekirdeği yağı faydaları ayrıca cilt kuruluğunun önüne geçme, cilt üstü ve altı iltihaplı dokuların oluşumunu engellemede de yardımcıdır.

Kabak Çekirdeğinin Zararları Var mıdır?

Kavrulmuş ve çiğ kabak çekirdeği lif içeriği bakımından zengin olması sebebiyle aşırı tüketilmesi durumunda ishal yapabilir. Ayrıca safra salgını da artırarak sindirim problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Bunun yanında yoğun miktarda doymamış yağ asitleri içermesi ile aşırı tüketildiğinde ciltteki yağ oranını artırabilir bu da akne oluşumuna ortam hazırlar.

 

KAYNAK: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin-seeds

SIK SORULAN SORULAR

Vitamin, mineral, yağ asitleri, protein, karbonhidrat bakımından zengin olan kabak çekirdeği üreme sistemi bozuklukları, diyabet, depresyon, kolesterol, kronik enfeksiyonel hastalıklar, böbrek hastalıkları, prostat büyümesi, karaciğer toksisitesi, kısırlık, bağırsak parazitleri, sindirim problemleri gibi birçok hastalıkla mücadelede yardımcıdır.

Doymamış yağ asidi, lif ve protein indeksi içeriği bakımından değerlendirildiğinde ve diğer kuruyemişlerle karşılaştırıldığında kalorisi düşük bir kategoridedir. Ancak aşırı miktarda tüketilmesi durumunda kilo aldırabilir.

Omega 3, fitosteroller ve çinko içeren kabak çekirdeği erkeklerde testosteron üretiminin dengelenmesini destekler. Ayrıca sperm kalitesinin artmasına da destek olur.

Günlük 1avuç kadar tüketilmesi yeterlidir. 1 avuç kabak çekirdeği ortalama 112 kaloridir.

Hamilelik döneminde kabak çekirdeği tüketilmesi bebeğin beyin ve kemik gelişimini olumlu yönde destekler.

Antioksidan etkisine sahip olan kabak çekirdeği saçların toksinlerden arınmasını destekler. Çinko ve B vitaminleri içeriğiyle de saç kökünü besleyerek saç çıkmasına yardımcı olur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 05.10.2024 11:08Yayınlanma Tarihi: 17.01.2024 14:36
Yorum Ekle


KATEGORİLER