Kabak çekirdeği zengin vitamin ve mineral içeriği ile kalp sağlığını ve bağışıklık sistemini desteklemeye, kemik sağlığını korumadan kilo yönetimine ve daha sağlıklı bağırsak sistemine uzanan bir dizi faydaya sahiptir. Kabak çekirdeği faydaları hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
100 gram kabak çekirdeği kalori değeri 560 civarıdır. 100 gram kabak çekirdeğinde 14 gram karbonhidrat, 22 gram lif, 8,8 g protein, 24,4 g yağ, 45,6 g A vitamini, 1 mg altında C vitamini, 0,2 mg potasyum, 814 mg kalsiyum, 41 mg demir, 12,5 mg sodyum bulunur.
Omega 3, 6 ve 9 bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kabak çekirdeği aynı zamanda doymamış omega-3 yağ asitlerini, çinko, magnezyum bakımından da önemli bir kaynaktır. Böylesine zengin bir içeriğe sahip olan kabak çekirdeğinin faydaları ise şöyledir:
Kabak çekirdeği kabuk, tohum ve yağ formunda kullanılabilir. Kabak çekirdeği yağı formunda da omega 6, E vitamini, bitkisel steroller, oleik asit, palmitik asit bulunur. Doymamış yağ asitleri de içeren kabak çekirdeği yağı cilt sağlığını da olumlu yönde destekler. Kabak çekirdeği yağı faydaları ayrıca cilt kuruluğunun önüne geçme, cilt üstü ve altı iltihaplı dokuların oluşumunu engellemede de yardımcıdır.
Kavrulmuş ve çiğ kabak çekirdeği lif içeriği bakımından zengin olması sebebiyle aşırı tüketilmesi durumunda ishal yapabilir. Ayrıca safra salgını da artırarak sindirim problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Bunun yanında yoğun miktarda doymamış yağ asitleri içermesi ile aşırı tüketildiğinde ciltteki yağ oranını artırabilir bu da akne oluşumuna ortam hazırlar.
KAYNAK: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin-seeds
Vitamin, mineral, yağ asitleri, protein, karbonhidrat bakımından zengin olan kabak çekirdeği üreme sistemi bozuklukları, diyabet, depresyon, kolesterol, kronik enfeksiyonel hastalıklar, böbrek hastalıkları, prostat büyümesi, karaciğer toksisitesi, kısırlık, bağırsak parazitleri, sindirim problemleri gibi birçok hastalıkla mücadelede yardımcıdır.
Doymamış yağ asidi, lif ve protein indeksi içeriği bakımından değerlendirildiğinde ve diğer kuruyemişlerle karşılaştırıldığında kalorisi düşük bir kategoridedir. Ancak aşırı miktarda tüketilmesi durumunda kilo aldırabilir.
Omega 3, fitosteroller ve çinko içeren kabak çekirdeği erkeklerde testosteron üretiminin dengelenmesini destekler. Ayrıca sperm kalitesinin artmasına da destek olur.
Günlük 1avuç kadar tüketilmesi yeterlidir. 1 avuç kabak çekirdeği ortalama 112 kaloridir.
Hamilelik döneminde kabak çekirdeği tüketilmesi bebeğin beyin ve kemik gelişimini olumlu yönde destekler.
Antioksidan etkisine sahip olan kabak çekirdeği saçların toksinlerden arınmasını destekler. Çinko ve B vitaminleri içeriğiyle de saç kökünü besleyerek saç çıkmasına yardımcı olur.