444 3 703

Hamilelikte Baş Dönmesi

1 Yorum

Baş dönmesi, hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan bir durumdur ve birçok anne adayının hayatını etkileyebilir. Bu rahatsızlık, hormonal değişikliklerin yanı sıra vücuttaki kan basıncının da etkisiyle ortaya çıkabilir. Hamilelikte baş dönmesi hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Hamilelikte Baş Dönmesine Neden Olur?

Peki hamilelikte baş dönmesi neden olur? Hamileliğin ilk dönemlerinde vücudunuz iki kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlanırken, baş dönmesi birkaç faktörden kaynaklanabilir:

  • Hamilelikte baş dönmesi genellikle vücudunuzdaki hormonal değişiklikler, kan basıncındaki düşüşler ve metabolizmanızın hızlanmasına bağlı olarak yaşanır.
  • Hamileliğin erken evrelerinde progesteron hormonundaki artış, damarlarınızın gevşemesine ve genişlemesine neden olur. Bu durum kan akışının yavaşlamasına ve tansiyonun düşmesine yol açabilir. Sonuç olarak da baş dönmesi yaşanabilir.
  • Ayrıca gebelik sürecinde vücut daha fazla kan üretir ancak bu işlem zaman alır. Bu sebeple kan hacminizin artması gecikebilir ve sonucunda kısa süreli baş dönmeleri meydana gelebilir.
  • Üçüncü trimesterde ise büyümekte olan rahminiz omurganızda bulunan büyük bir kan damarına baskı yapabilir. Bu durum özellikle sırt üstü yatarken baş dönmesine neden olabilir.
  • Hamilelikte yaşanan baş dönmeleri genellikle tehlikesizdir ancak eğer bu durum sık sık tekrarlanır veya diğer belirtilerle (örneğin; göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi) birlikte görülürse hemen sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önemlidir.

Hamilelikte Baş Dönmesi Ne Zaman Başlar?

"Hamilelikte baş dönmesi ne zaman başlar?" sorusunun yanıtı konu hakkında sıklıkla merak edilir. Anne adayları genellikle hamileliğin 12. haftası ile ikinci trimesterin ilk birkaç haftası arasında baş dönmesi yaşar. Peki hamilelikte baş dönmesi ne kadar sürer? Hamilelikte baş dönmesine eşlik eden mide bulantısı genellikle sabah hastalığı olarak adlandırılır. Genelde hamileliğin ilk trimesterinde yani yaklaşık 6. haftadan itibaren başlar ve 12.-14. haftalara kadar devam edebilir. Bu belirtiler değişkenlik gösterebilir ve her kadında farklılık arz edebilir.

Baş Dönmesi Hamileliğin Yaygın Bir Erken Belirtisi midir?

Baş dönmesi genellikle hamileliğin ilk belirtilerinden biri değildir. Ancak eğer sabah bulantısı sebebiyle kan şekeri seviyeniz düşerse erken hamilelik belirtisi olabilir. Eğer mide bulantısı sebebiyle yeterince beslenemiyorsanız adetin gecikmesinden önce bile baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu durum bazen (her zaman olmasa da) hamileliğin ilk günlerinde görülebilir.

Hamilelikte Baş Dönmesi İçin Ne Yapılır?

hamilelikte baş dönmesi için ne yapılır konusu hakkında birkaç ipucu verelim. Hamilelikte baş dönmesi halsizlik ve tehlikeli baygınlıklara yol açabilir. Aniden düşme riski hem bebeğinizi hem de kendi sağlığınızı riske atabilir. Bu sebeple ayakta iken baş dönmesi yaşarsanız oturma ya da çömelme gereği duyabilirsiniz. Eğer otururken başınız dönerse başınızı dizleriniz arasına alarak ve aşağıya eğilerek baş dönmesini hafifletebilirsiniz. Eğer yatabiliyorsanız ayaklarınızı havaya dikerek kan dolaşımını düzenleyebilirsiniz. Eğer başınız çok dönüyor ve bayılma hissi yaşıyorsanız yavaşça uzanmayı deneyin. Derin nefes alın. Rahatsız edici sıkıcı kıyafetlerinizi çıkarın. Pencereleri açarak evinizi havalandırın. Demir bakımından zengin gıdalarla beslenmeye özen gösterin. Doktorunuzun belirttiği miktarda sıvı almayı hedefleyin. Uzun süre aç kalmaktan sakının ve küçük porsiyonlar halinde, daha sık yemeyi tercih edin. Kan dolaşımınızı canlandırmak için, doktorunuzun onayladığı bazı egzersizleri veya hafif yürüyüşleri günlük rutininize ekleyebilirsiniz.

Hamilelikte Baş Dönmesi Tehlikeli midir?

Hamilelik esnasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ya da bayılma hissi genellikle tipik hamilelik belirtilerindendir ve normal kabul edilir. Bu durum geçici olabileceği gibi hamilelik boyunca devam da edebilir; bu tamamen anne adayının sağlık durumu ve hamilelik sürecinde yaşanan fiziksel değişimlere bağlıdır. Hamilelikte erken dönemlerde baş dönmesi genellikle tehlike teşkil etmez, aksine normal sayılır. Ancak burada belirtilerin şiddeti önemli bir faktördür. Eğer belirtiler normal gebelik rahatsızlıklarının ötesine geçiyor ve anne adayının günlük yaşamına ciddi şekilde müdahale ediyorsa, bu durum bir sorunun var olduğuna işaret edebilir. Hamilelik süresince sizin ve bebeğinizin sağlığı için en önemli adımlardan biri doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmaktır. Herhangi bir belirti veya rahatsızlık durumunda hemen doktorunuza bilgi vermelisiniz ve onun önerilerine uygun şekilde hamilelik sürecinizi yönetmelisiniz. Hamilelikte baş dönmesi genellikle normal kabul edilse de tehlikeli durumların bir belirtisi olabilir. Bu yüzden doktor kontrolünü asla ihmal etmeyin.

Ne Zaman Doktorunuzla İletişime Geçmelisiniz?

Peki hamilelikte baş dönmesi için ne yapılmalı? Ne zaman doktora gidilmeli? Çoğu kadın hamilelik sırasında baş dönmesi, göz kararması ve bayılma hissi yaşar. Ancak bu semptomlar genellikle kısa sürelidir ve dinlenmeyle geçer. Eğer baş dönmesi her gün veya iki günde bir gibi sıkça yaşanıyorsa bu durum başka hastalıkların belirtisi olabilir ve derhal doktora danışılmalıdır. Baygınlık hissi ve gerçekten bayılma durumu ise farklı sorunları işaret eder. Baygınlık hissi ve bayılma durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Baygınlık genellikle kısa süreli ve geçici bir durumken bayılma tam bilinç kaybını ifade eder. Bilinç kaybı yaşandığında acil tıbbi yardım alınmalıdır çünkü bu durum beyin hastalıkları (nörolojik) veya iç kulak rahatsızlıklarının göstergesi olabilir.

KAYNAK:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/faintness.aspx

SIK SORULAN SORULAR

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.01.2024 11:32Yayınlanma Tarihi: 17.01.2024 14:44
1 Yorum

16 Şubat 2024 tarihinde
kübra aydeö

merhaba, hamileliğim 7+5 sadece sabahları belli aralıklarla baş dönmesi ve dudaklarda uyuşma yaşıyorum ne yapmalıyım yardımcı olabilir misinz? rn

Büyük Anadolu Hastaneleri
19 Şubat 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER