Ig a vasküliti olarak da adlandırılan Henoch-Schönlein purpurası, küçük kan damarlarını tutan ve en sık çocukluk döneminde görülen damar iltihabıdır. Bu durum genellikle böbrek, deri ve barsaklardaki küçük damarları etkiler. "Henoch Schönlein purpurası nedir?" sorusunun yanıtını ve belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
HSP olarak kısaltılan Henoch-Schönlein purpurası genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında geliÅŸir. Mevsim geçiÅŸlerinde ve özellikle ilkbaharda daha fazla rastlanır. Henoch-Schönlein purpurası genellikle de 4-7 yaÅŸları arasında görülür.
Ä°mmün sistemde meydana gelen bu durumun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yaÅŸanan olgular incelendiÄŸinde olguların büyük bir kısmında hastalık üst solunum yolu enfeksiyonundan 10 gün sonra baÅŸladığı görülmektedir. Bunun yanında genetik yatkınlık, çevresel faktörler, yiyecekler, aşılama, haÅŸere ısırığı gibi etkenler de etkilidir.
Ä°mmün sistemde meydana gelen Henoch Schönlein purpurası belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:
Hastalık kendine özgü herhangi bir laboratuvar bulgusu vermez. Ancak eklem bulguları, böbrek tutulum bulguları, karın aÄŸrısı ya da Ig A depolanmasının fazla olması henoch-schönlein purpurası tanı kriterleri arasındadır. Tanı için nadiren deri biyopsisi gerekebilir. Bunun yanında tanıda idrar tahlili, tam kan sayımı, kanama testleri, romatizmal belirteçler yardımcı olur.
Henoch-Schönlein Purpurası genellikle kendini sınırlayan ve özel bir tedaviye gerek duymayan bir rahatsızlıktır. Hastalıkta cilt döküntüleri genellikle kendi kendine geçer. Döküntülerin yaÅŸandığı dönemde aşırı hareket döküntülerin artmasına neden olabilir bu nedenle tedavide dinlenme önemlidir. Eklemlere ait bulgular da steroid olmayan iltihap giderici ilaçlarla kontrol altına alınır. Steroid tedavisi elde edilen klinik bulgulara ve organ tutulumunun ciddiyetine göre kullanılır. Hastalık 4 ya da 6 hafta kadar sürer ve ilk 3 ayda yeniden yaÅŸanabilir.
HSP hastalığı geçirenler için düzenli olarak kontrollere gitmek önemlidir. Bunun yanında tedavide kullanılan ilaçlar bağışıklığı baskılayarak enfeksiyonlara yatkınlık yaratabilir. Bu nedenle zatürre, grip gibi durumlar karşısında aşı olunabilir. Steroide baÄŸlı osteoporoz yaÅŸanma riskine karşı da günlük D vitamini ile magnezyum takviyesi alınmalıdır. Tedavi sürecinde beslenmeye dikkat edilmeli, günlük egzersizler yapılmalıdır.
KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Henoch-Sch%C3%B6nlein_purpuras%C4%B1
Henoch-Schönlein Purpurası kalıtsal deÄŸildir ve kiÅŸiden kiÅŸiye bulaÅŸmaz.
Belirti bakımından her çocukta aynıdır ancak organ ve deri tutulumunun kapsamı hasta özelinde farklılık gösterebilir.
Hastalık geçtikten sonraki 6.ayda idrar örnekleri alınmalıdır. Böylelikle böbrek sorunları tespit edilebilir.