444 3 703

Vitamin Kaynağı Kivinin Faydaları

 

Kış mevsiminde popüler bir meyve olan kivi C ve K vitaminleri bakımından son derece zengin bir kaynaktır. İçerisinde A, E, K vitaminlerinin yanında kalsiyum, çinko ve magnezyum mineralleri bulunur. Ayrıca yüksek lif içeriği ile bilinen kivi sindirim sistemine yardımcı olur, kalp sağlığını destekler ve göz hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. İşte kivi ve kivinin faydaları hakkında bilinmesi gerekenler:

Kivinin Besin Değeri

Kivi içerisinde bulunan vitaminler sayesinde zengin bir beslenme profiline sahiptir. Kivi kalori değeri düşük bir meyvedir ve özellikle C vitamini bakımından yüksektir. 100 gram kivide 61 kalori, 0,5 gram yağ, 3 mg sodyum, 15 gram karbonhidrat, 9 gram şeker, 3 gram diyet lifi, 1,1 gram protein bulunur.

Kivide Hangi Vitaminler Var?

Yaklaşık 75 gram olan orta boy 1 adet kivide 56 mg C vitamini, 3 mcg A vitamini, 1 mg E vitamini, 30 mcg K vitamini, 19,5 mcg B9 vitamini (folat), 0,05 mg B6 vitamini (piridoksin) bulunur. Kivi özellikle C vitamininin önemli bir kaynağıdır ve tek bir kivi bile günlük önerilen alım miktarının yaklaşık %90'ını karşılar. A, C ve E vitaminlerini içeren ve aynı zamanda çeşitli mineralleri barındıran kivi, bir antioksidan deposu olarak kabul edilir.

Kivinin Faydaları Nelerdir?

Kivi faydaları bakımından aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Lif açısından zengin olan kivi sindirim sağlığını destekler ve kilo verme sürecinde yardımcı olur. Astım tedavisinde destekleyici bir rolü olan kivi aynı zamanda göz sağlığını korur ve kolajen üretimine katkıda bulunur.
  • Sindirimi geliştirir. Diyet lifleri sayesinde sindirim sistemini düzenleyen kivi, bağırsakta proteinleri parçalamaya yardımcı olan enzimleri de içerir.
  • Şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir çünkü sert proteinlerin parçalanmasını hızlandırır ve ayrıca doğal bir müshil etkisi göstererek sindirim sistemini harekete geçirir.
  • Astım hastaları için faydalıdır. Kivide bulunan bol miktarda C vitamini, astım semptomları olan hırıltılı solunumu hafifletebilir. Bu özellikle kivi tüketen çocuklar için önemlidir.
  • Görme kaybını önlemeye yardımcı olur. Zeaksantin ve lutein içeren kivi, bu antioksidanlar sayesinde A vitamini oluşumunu destekler ve retinaya zarar verebilecek fazla ışığı emer, bu şekilde diğer göz rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.
  • Kilo kaybına katkıda bulunur. Düşük kalorili ve az yağlı olan kivi, aynı zamanda yüksek lif içeriği ile kilo verme sürecinde tercih edilen bir meyvedir.
  • Cilt sağlığını iyileştirir. Kolajen üretiminin anahtar bileşeni olan C vitamini, cildi sıkılaştırıcı bağ dokusu üretimine yardımcı olur. C vitamini açısından zengin olan kivi, cilt sağlığını destekleyen antioksidanlara sahiptir.
  • Kalp sağlığını korur. Potasyum minerali yönünden zengin olan kivi, kalp dostu bir meyve olarak bilinir. Yüksek tansiyonu dengeleyerek kalp sağlığını destekler ve ayrıca diyet lifleri açısından zengin olması nedeniyle kan kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur, bu da kardiyovasküler hastalıklardan korunmayı teşvik eder.
  • Sindirim sistemine fayda sağlar. Lif bakımından zengin olan kivi, sindirim sistemini düzenlemeye ve kabızlık sorununu önlemeye yardımcı olabilir. İnflamatuar bağırsak hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu gibi problemleri olan kişilerde genel bağırsak işlevlerinin düzenlenmesine katkıda bulunur.
  • Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini destekleyen bir antioksidan depo olarak kabul edilir. Serbest radikalleri nötralize ederek vücudu oksidatif stresten korur. Bu sayede inflamasyon ve çeşitli akut veya kronik hastalıklara karşı vücudun korunmasını sağlar. Hücre zarının bütünlüğünün muhafaza edilmesine yardımcı olan kivi, aynı zamanda kanser riskinin azaltılmasına da katkıda bulunur.
  • Göz sağlığını iyileştirmek ve bazı göz hastalıklarından korumak için gereken vitamin ve mineralleri, özellikle de A vitamini prekürsörü olan karotenoidleri içerir. Ayrıca görme işlevlerinden sorumlu hücrelerin sağlığını koruyan vitaminler de bulunduğundan, gece görüşünün geliştirilmesi ve göz adaptasyonunun hızlanması üzerinde olumlu etkileri olabilir.
  • C vitamini, bağışıklığı artırmanın yanında solunumu iyileştirmede de önemli rol oynar. Kivi bu konuda önemli bir C vitamini kaynağıdır ve astım belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, düzenli kivi tüketiminin solunum yolu enfeksiyonları semptomlarını azalttığını ve astım hastalarının nefes alışverişini kolaylaştırdığını göstermiştir.
  • Kivinin içeriğinde bulunan serotonin, bilinen sakinleştirici etkileri nedeniyle şaşırtıcıdır. Bu bileşen sayesinde, gece snack (yatmadan birkaç saat önce) olarak tüketilen kivi, daha kaliteli ve kesintisiz bir uyku sağlayabilir. Ayrıca bu serotonin, ruh halinizin daha dengeli bir şekilde devam etmesine de yardımcı olabilir.

Kivinin Zararları Nelerdir?

Kivi bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilen bir meyvedir. Eğer fındık, avokado, incir veya polene karşı alerjiniz varsa kivi tüketimi çapraz alerjiye yol açabilir. Bu nedenle kivi yemeden önce alerji testi yaptırmanız ve eğer ilaç kullanıyorsanız doktorunuzdan tavsiye almanız önemlidir. Kivi alerjisi olan kişiler aşağıdaki belirtileri yaşayabilir:

  • Boğazda kaşınma
  • Dilin şişme durumu
  • Yutkunmada zorlanma
  • Hırıltılı nefes alma
  • Karında ağrı hissetme
  • Kusma

Hamilelikte Kivinin Faydaları Nelerdir?

Kivi besleyici değeri yüksek bir meyve olup hamilelik süresince artan beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında rol oynar. Anne rahminde gelişen bebek için gerekli olan vitamin ve mineraller annenin vücudundan sağlandığından bu dönemde kivinin tüketilmesi annenin beslenme gereksinimlerini karşılamakta yardımcı olacaktır. Yüksek C vitamini içeriği ile cilt yenilenmesini hızlandırarak çatlakların oluşmasını önler. Sindirim sistemini düzenleyerek yaygın görülen kabızlık problemini çözmede de yardımcı olur. Bunlara ek olarak hamilelik döneminde kivi tüketmek, şişkinliği ve aşırı kilo artışını engellemeye destek sağlar.

KAYNAK:

https://www.healthline.com/nutrition/kiwi-benefits#How-to-eat-kiwi

https://health.clevelandclinic.org/can-you-eat-kiwi-skin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2898

https://www.verywellhealth.com/kiwi-study-boost-strength-5083704

SIK SORULAN SORULAR

Cildin sağlığını ve görünümünü olumlu yönde etkileyen bir dizi besleyici maddeye sahiptir. Eğer beslenme rutininize kivi kabuğunu da eklerseniz bu faydalar daha belirgin hale gelebilir. Kivi kabuğu meyvenin içerisindeki etten üç kat daha fazla antioksidan barındırır. Antioksidanlar serbest radikallere karşı savaşarak hücre hasarını engeller ve bu sayede cildin erken yaşlanmasını yavaşlatır. Dahası serbest radikaller tarafından neden olunan hastalıkları önlemeye yardımcı olabilirler.

Bir araştırmaya göre günde 2 adet altın kivi yemek moralinizi yükseltebilir. Araştırmada belirtildiği üzere günde 2 adet altın kivi yiyen katılımcıların ve günlük C vitamini takviyesi alan kişilerin plazma vitamin C seviyeleri iki hafta içinde maksimuma ulaşmıştır. Maksimum düzeye geldikten sonra alınan fazladan vitamin C çoğunlukla idrarla atılır ve vücut tarafından kullanılmaz.

Kivi tüketimi kilo artışına sebep olmaz tam tersine, kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Yüksek besin değerine sahip olan kivi C ve K vitamini, folat ve lif bakımından çok zengindir. Araştırmalar düşük glisemik indeksli (GI) ve yüksek lifli yapısıyla kivinin kan şekeri dalgalanmalarını hafiflettiğini ve böylece kilo yönetimine destek olduğunu belirtmektedir.

Kivi ne kadar nadir de olsa bazen alerjik tepkilere sebep olabilir. Kivi alerjisi kivinin çeşitli besinlerle çapraz reaksiyonlar göstermesi ve bağışıklık sisteminin bu meyveyi zararlı olarak tanımlayarak reaksiyon göstermesi gibi durumlardan kaynaklanabilir.

Kış mevsiminde tercih edilen kivi çayı bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı savunur. Kolesterol seviyelerini kontrol altına alır ve dengede tutar. Yaşlanma ile ilişkili görme bozukluklarını önler. Metabolizmayı hızlandırır. Sindirim problemlerine iyi gelir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.01.2024 14:18Yayınlanma Tarihi: 22.01.2024 12:34
Yorum Ekle


KATEGORİLER