444 3 703

Artrodezi (Sabitleme) Ameliyatı Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Artrodezi ağrıyı gidermek ve stabiliteyi sağlamak amacıyla kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Eklem füzyonu diğer adıyla bilinen artrodezi, genellikle cerrahi müdahale ile tamamlanan, iki kemiği bir eklem yerinde birleştirme işlemidir. Basitçe ifade etmek gerekirse ortopedi uzmanı hasarlı eklemi el ile düzeltir, kıkırdağı alır ve daha sonra kemiklerin beraber iyileşmesini sağlar. Bu prosedür genellikle ağrının kontrol altına alınamadığı durumlarda doğal ilaçlar, fizik tedavi, atel veya ağrı kesici ilaçlarla yapılan geleneksel tedavilere yanıt vermeyen inatçı ağrılara çözüm olmak için uygulanır.

Artrodezi Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Artrodez hastalıklı bir eklemin hareketini engellemek ve etkilenen bölgedeki ağrıyı azaltmak amacıyla gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürdür. Eğer eklemde ağrı varsa veya dayanıklılık sorunu mevcutsa ve ilaçlar ya da artroplasti (eklem yerine yapay malzeme konulması) gibi alternatif tedaviler başarısız olduysa veya hasta için uygun değilse, artrodezi seçilebilir.

Parmak eklemleri küçük eklemlerdir ve artrodezi operasyonları genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ancak büyük eklemlerde genel anestezi tercih edilir. Birçok durumda her iki ucu olan kemikten bir parça alınır ve kıkırdakla birlikte kemik yüzeyi çıkarılır. İki kemik ucunun birleştirilmesi sağlanır ki bu sayede taze kemik hücrelerinin büyümesi ve kaynaşması kolaylaşır. Kemiklerin sabitlenmesi için plaka, çivi ya da vida kullanılabilir. Bazı hastalar için kemik grefti de gerekebilir. Diz veya ayak bileği artrodez ameliyatı uygulamalarında eklem iyileşme süreci tamamlanana kadar hareketsiz tutulmak ister. Bu amaçla eklemde hareketsizliği sağlamak için deriden iğne ile sabitleme işlemi uygulanabilir.

Artrodez Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Artrodezi artrit nedeniyle ağrıyan eklem sorunları olan kişilere uygulanabilir. Bunun dışında kas işlev bozukluklarının sonucunda ayak ve ayak bileği kronik instabilite durumları, bu operasyonu gerektirebilir. Eğer hasta deformite nedeniyle düzgün şekilde basamıyorsa, artrodezi bir seçenek olabilir. Artroplasti cerrahisinden istenen sonucu alamayan hastalar için artrodezi düşünülebilir. Belirli travma sonrası gelişen artritler, romatizmaya bağlı artritler ve talus avasküler nekroz gibi hallerde artrodezi kullanılabilir. Hemofilik artropati hallerinde de uygulanabilir.

Ayak bileği artrodez ameliyatı sonrası ayakkabı kullanımı özen gösterilmesi gereken bir konudur. Ameliyatınızın başarıyla sonuçlanmasının ardından doktorunuzun tavsiyesiyle normal aktivitelerinize yavaşça geri dönebilirsiniz. Ameliyattan sonra ilk birkaç hafta boyunca ayağınızın şişliğini azaltmak ve iyileşmeyi desteklemek için özel bir bot veya ortopedik ayakkabı giymeniz gerekebilir. Bu süre zarfında ağırlığı ayağınıza eşit bir şekilde dağıtan ve rahat hareket etmenizi sağlayan geniş tabanlı, düz ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayrıca ameliyat sonrasındaki ilk birkaç ay içinde ayağınızdaki hassasiyet nedeniyle dar veya sıkı ayakkabılardan kaçınmanız önemlidir. Ayağınızda oluşabilecek basınç noktalarını en aza indirmek için genellikle yumuşak malzemeden yapılmış, bol hava alan ve esnek olan ayakkabılar idealdir.

Artrodezi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Artrodez ameliyatı olanlar için kemiklerin tamamen kaynaması 6 aya kadar sürebilir. Bazı hastalarda bu süreç daha hızlı olabilir. Bazı durumlarda kemikler birbirine uymaz ama fibröz doku aradaki boşluğu doldurur ve bu durum kemik kaynaşmasıyla eşdeğer bir etki ve sağlamlık sağlar. Artrodez operasyonunun temel hedefi ağrısız ve hareketsiz bir eklem yapısını oluşturmaktır. Operasyonun başarı oranı bazı kriterlere bağlı olarak değişir. Bunlar arasında ameliyat öncesi tanı, cerrahi teknik ve kullanılan tespit yöntemi bulunur. Başarı oranı genellikle %77 ile %100 arasındadır.

Artrodezi Ameliyatının Avantajı Nedir?

Artrodezi uygulandığında eklem devre dışı kalır bu da ağrının giderilmesini sağlar ve hasta sağlıklı eklemi kullanarak normal yaşamına geri dönebilir. Fakat, bu tedavi sonrasında oturma, araba sürme, bisiklete binme gibi günlük aktiviteler daha kısıtlanmış olabilir. Artroplasti operasyonunun aksine artrodez operasyonu sonucunda etkilenen bölgede hareket kabiliyeti kalmaz. Fakat artrodezin avantajı artroplastiye kıyasla, operasyon sonrası kısa süreli takip gerektirmesi fakat düzenli kontrol ya da ek bir tedavi ihtiyacı duyulmamasıdır. Hastalar eklem probleminin tamamen ortadan kalktığından emin olabilir.

Artrodez Nasıl Yapılır?

Artrodezi gerçekleştirmenin çeşitli yöntemleri mevcuttur ve bu yöntemin seçimi hastanın genel sağlık durumu, cerrahın hangi teknikten yana olduğu ve travmanın etkilediği spesifik eklem durumuna bağlıdır. İşlemi tamamlamanın bir yolu kemik greftidir. İki temel kemik grefti tipi bulunur: Bir tanesi hasta vücudundaki başka bir yerden alınan kemik dokusudur buna otogreft denir. Diğer durumlarda donörden alınan kemik dokusu veya yapay olarak üretilmiş doku kullanılır ve bu tür greftlere allogreft adı verilir.

İyileşme Süresi Nedir?

Ameliyat sonrası iyileşme süreci birkaç haftadan 12 aya kadar değişebilir. İki kemik tamamen birleştikten sonra eklem önceden bulunduğu bölge artık hareket edemez ve genellikle ağrı ortadan kalkar. Tam iyileşmeyi sağlamak için bazen ek prosedürler veya birden fazla kemik grefti gerekebilir. Hareketlilik kaybı kalıcı bir durumdur ve bu yüzden artrodez genellikle son çözüm olarak görülür.

Artrodez Hastaları Kimlerdir?

Eklem füzyonu yapılan hastalar genellikle çok yoğun ağrı çeken kişilerdir ve bu belirtiler yaşamlarını olumsuz etkiler. Ağrı kesicilerin etkisi kalmamış ve yaşam kalitesi önemli ölçüde düşmüştür. Artrodez ağrının hafiflemesine değer olan hareket yeteneği kaybına neden olabilir çünkü tedavi genel anlamda fonksiyonların ve yaşam kalitesinin yeniden kazanılmasını mümkün kılar. Bir eklem füzyonunun başarısı hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Diyabet, sigara kullanımı, steroidlerin kullanılması ve zayıf bir bağışıklık sistemi gibi risk faktörleri, enfeksiyon veya kaynamama gibi komplikasyonların oluşma ihtimalini artırabilir.

Artrodezin Faydaları ve Riskleri

Eklem füzyon cerrahisi sonucunda eklem hareketliliği kaybolurken füzyon geçiren eklem artık ağrı vermez. Bu durum sayesinde hasta daha fazla yükü ağrısız bir şekilde taşıyabilir ve genellikle daha fazla işlevsellik kazanır. Birçok hasta sürekli ağrının son bulmasının, belli bir hareket kısıtlılığı ile yaşamaktan çok daha değerli olduğunu belirtmektedir. Ancak her operasyonda olduğu gibi artrodez ameliyatında da bazı riske tabii olunmaktadır. Eklem füzyon operasyonlarının olası riskleri ve olumsuz etkileri hastadan hastaya değişiklik gösterir ve bu çeşitlilik kişinin genel sağlık durumu, yaşı ve cerrahın gerçekleştireceği işlemin türüne bağlıdır. Riskler arasında metal implantların kırılması, füzyon alanındaki sorunlar ve enfeksiyonlar bulunur. Daha nadir görülse de ameliyat sonrası kemik füzyon bölgesinde sürekli ağrı da yaşanabilir. Artrodez genellikle güvenilir bir işlem olarak kabul edilir ve birçok hastada yüksek başarı oranları elde edilmiştir.

Bilgi talep formu doldurarak artrodez ameliyatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.02.2024 17:04Yayınlanma Tarihi: 21.02.2024 07:48
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!