444 3 703

Artroskopi Nedir? Artroskopi Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Günümüzde özellikle menisküs ameliyatları olmak üzere birçok ortopedik operasyonda kullanılan artroskopi ameliyatı iyileşme sürecini hızlandırma özelliği ile ön plana çıkar. Bu yöntem sayesinde cerrahi müdahale süreleri kısaltılırken büyük boyutlu kesilerin yapılmasına da gerek kalmaz.

Artroskopi Nedir?

Artroskopi diz, omuz, ayak bileği ve kalça gibi eklem bölgelerindeki sorunların teşhis ve tedavi aşamasında kullanılan kapalı bir cerrahi tedavi tekniğidir. Eklem içerisine ufak bir delik açarak girilen artroskopide eklemin iç yapısı bir kamera yardımıyla monitöre yansıtılır. Sonrasında ise teşhis ve tedavi süreci için küçük deliklerden girilir.

Artroskopi Çeşitleri Nelerdir?

Ortopedi ve travmatoloji cerrahları tarafından genellikle eklem içerisini görüntülemek için kullanılan artroskopi yönteminde farklı türler bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Ayak ve ayak bileği artroskopisi
  • Dirsek artroskopisi
  • Diz artroskopisi
  • El ve bilek artroskopisi
  • Kalça artroskopisi
  • Omuz artroskopi ameliyatı

Artroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Artroskopi ameliyatı nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Artroskopi operasyonu hastanın durumuna göre belirli bir bölgenin ya da genel anestezi ile tüm vücudun uyuşturulmasının ardından gerçekleştirilir. Yaklaşık yarım santimetrelik iki kesinin yapıldığı bu operasyonda birine eklemi görüntüleyen ve video cihazına bağlı olan artroskop yerleştirilir. Örneğin diz artroskopisi sırasında eklem içerisine steril serum fizyolojik verilerek temizlenir ve görüntünün net olması sağlanır. Diğer kesiden ise problemli kısımları tespit etmek ve tedaviyi gerçekleştirmek için gerekli aletler yerleştirilir ve operasyon tamamlanır. Artroskopik cerrahi deri üzerinde açılan minik delikler aracılığıyla kurşun kalem kalınlığındaki bir alete monte edilen küçük bir aydınlatmalı lens yardımıyla eklem içerisindeki yapıları detaylıca incelemeyi mümkün kılar. Cerrah minyatür bir kameraya bağlı alet yardımıyla büyük ameliyat kesiklerine ihtiyaç duymadan eklem içini inceleyebilir. Açık ameliyatlara kıyasla daha az kesinin yapılması hastanın iyileşme sürecini hızlandırır.

Artroskopi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?

  • Burkulma sonrasında uzun süreli ağrılar ve eklem içindeki sıkışmalar
  • Diz kapağı çıkıklıkları
  • Eklem içi kırıklar
  • Eklem içinde serbest olan kıkırdaklar
  • Eklem kapsülü rahatsızlıkları
  • Kemik ve yabancı cisimlerin alınması
  • Menisküs, kalça, ayak bileği ve omuzdaki bağ ve kıkırdak hasarları
  • Omuz çıkıklıkları
  • Omuz sıkışma rahatsızlıkları
  • Omuzu döndüren kaslardaki yırtıklar

Artroskopi Kimlere Uygulanır?

Artroskopi ameliyatı olanlar yorumları ve uzman görüşlerine göre hem akut hem de kronik kemik ve eklem hastalıkları artroskopi ile tedavi edilebilir. Hastalığın ilk evrelerinde genellikle kilo verme, egzersiz yapma, ilaç kullanma ve steroid enjeksiyonu, fiziksel terapi ve dinlenme gibi yöntemlere başvurulur. Ancak bu tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda artroskopi önerilir. İşte artroskopinin uygulanabileceği bazı durumlar:

  • Diz, omuz, el ve ayak bileği, dirsek eklemlerini çevreleyen dokulardaki iltihaplanmalar (Sinovit),
  • Eklem içerisinde gevşek kemik veya kıkırdak parçalarının varlığı,
  • Kıkırdakların zarar görmesi veya yırtılması,
  • Tendon veya bağ hasarları,
  • Omuz sıkışması, omuz çıkıklığı, karpal tünel sendromu ve diz dengesizlikleri.
  • Artroskopi ile artritin neden olduğu bazı kemik-eklem sorunları da tedavi edilebilir.

Artroskopi Menisküs Ameliyatı

Menisküs yırtıkları genellikle ani dönme hareketlerinden sonra ortaya çıkar ve bu durum en sık sporcularda görülür. Ancak menisküs yırtığı sadece sporculara özgü bir durum değildir. Dizini herhangi bir şekilde zorlayan herkes bu sorunu yaşayabilir. Bu problem genellikle yürümekte zorluk, ağrı ve ara sıra dizin kilitleme belirtileriyle kendini belli eder. Bu tip sorunlarda en yaygın olarak başvurulan cerrahi müdahale artroskopi menisküs ameliyatı uygulamasıdır.

Menisküs yırtıklarının tedavisi diğer tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi erken teşhisin önemine bağlıdır. Bu tip yırtıkların göz ardı edilmesi ilerleyen süreçte dizde kıkırdak hasarı ve osteoartrit gibi problemlere yol açabilir. Her menisküs yırtığına sahip birey için artroskopi prosedürü gereklilik olmayabilir. Kendi içinde stabil olan ve aşınmış menisküs yırtıkları ilaç tedavisi ve kas güçlendirme egzersizleri ile izlenebilir. Her yırtığın bireysel olarak değerlendirilmesi önemlidir. Kişinin yaşam tarzı, fiziksel aktivite seviyesi, sporcu olup olmadığı ve yırtığın tipi, önerilecek tedaviyi belirler.

Artroskopi Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Artroskopi ameliyatı fiyatı bölgeye, şehre ve hastaneye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Dahası uygulanan artroskopi türü de maliyeti etkileyebilir. Ücretler yapılan muayene ve testlere, kullanılan cerrahi aletlere ve cerrahın deneyimine dayalı olarak belirlenir. Diz, kalça, ayak, dirsek ve omuz artroskopi ameliyatı fiyatı hakkında detay için bilgi formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Omuz Artroskopisi ameliyatı hakkında da detaylı bilgi edinmek için "Omuz Artroskopisi Ameliyatı Nedir? Nasıl Uygulanır?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/arthroscopy/about/pac-20392974

SIK SORULAN SORULAR

Süresi genellikle 30 dakikadan 2 saate kadar değişebilir. İşlemin süresi tedavi edilen eklem rahatsızlığının türü ve işlemin karmaşıklığına göre farklılık gösterebilir. Daha karmaşık tamirler veya birden çok sorunun çözülmesi gerektiğinde, ameliyat süreci uzayabilir. Çoğu zaman hastalar lokal, spinal veya genel anestezi altına alınır.

Diz, omuz, kalça ve ayak tedavi gerektiren eklemlerdir. Dirsek, el bileği ve ayak baş parmağı eklemi dahil olmak üzere diğer eklemlerde de artroskopiden fayda sağlanabilir. Eklem dışı bölgelerde ise artroskopik teknoloji ve aletlerle tedavi gerçekleştirilebilir. Bu durumda işlemler endoskopik olarak adlandırılır.

Artroskopide eklem görüntülemek ve tedavi etmek için kullanılan kamera ve aletlerin kalım santimetredir. Bu nedenle bir santimetrelik veya daha küçük kesikler işlem için yeterlidir. Artroskopik prosedürler eklem kapsülü ve çevresindeki deri ya da kaslarda büyük kesilere ihtiyaç duymaz. Bu teknikle büyük kesilerin iyileşme sürecinden kaçınılmış olur çünkü artroskopi sırasında yapılan küçük delikler hızla iyileşir. Bu durum ağrının daha kolay kontrol edilmesini sağlar ve fizik tedavi egzersizleri ameliyat sonrası dönemde daha rahat ve hızlı başlanabilir. Artroskopi sonucunda kalan yara izi birkaç milimetre genişliğindedir ve birkaç ay sonra neredeyse fark edilmez hale gelir.

Çoğu artroskopik cerrahi prosedürü günübirlik gerçekleştirilir. Yani hasta ameliyat olduğu gün hastaneye yatar ve tedavisi tamamlandığında aynı günün sonunda taburcu olur. Ancak ameliyatın türüne ve hastanın durumuna bağlı olarak bu süre birkaç güne uzayabilir. Bu konuda doktorunuz sizi ameliyat öncesi bilgilendirecektir.

Artroskopi, minimal invaziv bir işlem olup en önemli avantajı eklem üzerinde büyük kesiler yerine yarım santimetrelik küçük deliklerle tam bir değerlendirme ve cerrahi müdahale yapılabilmesidir. Küçük kesiler hastanın estetik görünümünü korurken iyileşme sürecini de hızlandırır.

Belirli bir eklemdeki sorunları tanımlamak ve tedavi etmek için kullanılan diz artroskopi ameliyatı dizden kalça ve ayak bileğine, omuzdan el bileği ve dirseğe hatta parmak eklemlerine kadar birçok bölgeye başarıyla uygulanır. Bir diz artroskopisi operasyonunu takiben hastanın yürüme yeteneği geri kazanması genellikle yapılan işleme bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğu durumda artroskopi sonrası hastaların erken dönemde koltuk değnekleri yardımıyla yürümelerine izin verilir.

Artroskopik cerrahi geçiren hastaların çoğu büyük kesiler gerektiren geleneksel bir ameliyata kıyasla daha hızlı toparlanma gösterir. İşlem detaylarına bağlı olarak, bazı hastalar birkaç gün içinde işlerine geri dönebilir. Ancak tam anlamıyla iyileşme, prosedüre bağlı olarak birkaç hafta sürebilir. Sporcular ve genel sağlık durumu iyi olan kişiler genellikle doktorlarının gözetiminde birkaç hafta içinde aktivitelerine devam edebilir. Ek olarak doktorlar genellikle operasyon sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon önerir. Bu hastanın toparlanma sürecini hızlandırabilir, kas gücünü artırabilir ve gelecekteki yaralanmaları önleyebilir.

Ameliyat öncesinde hastaların zedelenmiş eklemi aşırı kullanmaktan kaçınması gerekir. Ayrıca herhangi bir alerjinin doktor ve sağlık ekibine bildirilmesi, kullanılan ilaçlar ve takviyelerin listesinin sunulması ve kan inceltici ilaç kullanımının mutlaka belirtilmesi önemlidir.

Operasyon bölgesindeki kesikler ve delikler tamamen iyileşene kadar suyla temasından kaçınılmalıdır. Ek olarak, doktorun belirttiği şekilde eklemin hareket ettirilmesi ve yüklenmesi gerekir. Hareket etme zamanlaması ve yük bindirme miktarı doktor tarafından belirlenmelidir ve bu talimatlara sıkı sıkıya uyulmalıdır. Operasyondan sonra bazı hastalarda hafif ağrı, artroskopi ameliyatı sonrası şişlik, morarma ve sertlik görülebilir. Bu türden şikayetleri hafifletmek için ağrı kesici kullanılabilir. Şişliklerde de buz uygulaması yapılabilir. Bunun yanında koltuk değneği kullanımı da bir alternatiftir. Eklem sertliğinin önüne geçmek ve kasları güçlendirmek için de fizyoterapi ve egzersizlerden yardım alınabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.02.2024 11:22Yayınlanma Tarihi: 21.02.2024 07:49
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!