444 3 703

Genital Siğil Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

 

Kondilom koterizasyonu ciltte görünen istenmeyen siğillerin giderilmesi amacıyla sıklıkla başvurulan bir tedavi yöntemidir. Kondilom HPV virüsünün sonuçlarından biri olup elde, cinsel organlarda, makat bölgesinde veya vücudun diğer yerlerinde siğil oluşumuna yol açar. Kondilom hastalığına sahip olanlar genellikle genital siğillerin, makat siğili ve el ile vücut bölgelerindeki diğer siğillerin hızlı ve cerrahisiz tedavi edilmesini tercih eder. Genital siğil ameliyatı olanlar için iyileşme süreci ve ameliyat hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Kondilom Nedir?

Kondilom genital bölgede siğillerin ortaya çıkmasıdır. Genital siğiller genellikle HPV (human papilloma virüs) tarafından tetiklenir ve cinsel yolla bulaşır. Cinsel olarak bulaşan bu enfeksiyon erkeklerde penis, kadınlarda ise vulva üzerinde görülür. Enfeksiyonun yayılma riski büyük ölçüde cinsel yolla bağlantılıdır. Genellikle 18-25 yaşları arasında görülen bu hastalık genellikle cinsel ilişki sırasında korunma eksikliğinden kaynaklanır. Kondilom tedavisi için çeşitli kremler veya diğer yöntemler kullanılır ancak hiçbiri kesin bir çözüm sunmaz. Tedavi gören hastaların bir kısmında hastalığın tekrarladığına dair şikayetler bulunur. Bu virüslerden bazıları rahim ağzına yerleşip kansere neden olabilir.

Kondilom Koterizasyonu Nedir?

Genital siğil ameliyatı penis, rahim ağzı, makat ve vücudun diğer alanlarında oluşan siğillerin elektrik akımı, ısı veya kimyasal maddeler kullanılarak yakılmasını içerir.

Kondilom Koterizasyonu Nasıl Oluşur?

Günümüzde yaygın olarak görülen kondilom koterizasyonu yani genital siğil HPV virüsünün cilt üzerinde ortaya çıkardığı bir durumdur. Bulaşma riski oldukça yüksektir ve genellikle cinsel ilişki sırasında kişilerin korunmamasından meydana gelir. Fakat koruma yöntemleri her zaman istenilen sonucu sağlamayabilir ve bu yöntemlerin kullanımında dikkatli olunması gerekir.

Kondilom Belirtileri Nelerdir?

Ciltte tek veya çoklu şekilde görünen siğiller sağlık riski oluşturur. Siğillerin oluşumuyla beraber kondilom belirtileri görülür. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Dış genital bölgede küçük siğillerin oluşması
  • Küçük bir karnabaharı andıran dış görünüm
  • Vücutta yumuşak ve koyu renkli kabarıklıkların oluşması
  • Ağrı, kaşıntı, yanma gibi durumların yaşanmasıdır.

Kondilom Koterizasyonu Nasıl Yapılır?

Genital bölgede siğil ameliyatı muayene sonrasında kondilomun nasıl yok edileceğine karar verilen bir tedavidir. Bazı hastaların kremlerle tedavisi mümkünken bazıları için operasyon gerekebilir. Koterizasyon tedavisinde ilk olarak tedavi edilecek alan sterilize edilir. Daha sonra siğil, ince ve sıcak bir koter ile yakılır ve bu şekilde yok edilir. Hem erkekler hem de kadınlar için uygulanabilir ancak HPV virüsü kadınlarda daha yaygındır.

 

Genital bölgelerde 200'den fazla HPV tipleri bulunur. HPV virüsünün yaklaşık 40 türü genital siğillerin oluşumuna neden olur. En çok siğil oluşturan tipler ise HPV 6 ve HPV 11'dir. Virüsün bulaşması sonucunda deride koyu veya açık renkli kabarıklıklar görülür ve bazen lekelenmelere rastlanabilir. Bir ya da birden fazla yakın siğil görülebilir ve bunlar genellikle kaşıntıya yol açar. Hatta kanama durumu bile yaşanabilir. Virüsün ciltteki varlığının tespiti 1 yıl sürebilir.

Genital Siğil Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

Genital siğil ameliyatı sonrası iyileşme süresi tedavi seanslarının sayısı ve tedavi edilen bölgenin durumuna bağlı olarak değişir ancak genelde kondilom koterizasyonu uygulanan bölge 1 hafta içinde iyileşir. Bu süre zarfında doktorunuzun temizlik, bandaj değiştirme gibi tavsiyelerine uymanız kaliteli ve hızlı bir iyileşme süreci geçirmenize yardımcı olur. Kondilom koterizasyonu sonrası cinsellik için bölgenin tamamen iyileşmiş olması gerekmektedir. Rahim ağzına kondilom koterizasyonu uygulandıysa cinsel ilişki için en az 1 ay beklemek önerilir.

Koterizasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Koterizasyon tedavisi etkili ve basit bir yöntem olmasına rağmen kondilom koterizasyonu sonrası bakım önemlidir. Bu süreçte doktorun belirlediği randevuya kesinlikle katılmalı ve gerekli kontrollere girmelisiniz. Pap smear testinin düzenli olarak yaptırılması ve vücut değerlerinin kontrol edilmesi önemlidir. İlaç kullanımı durumunda bu sürecin doktor gözetiminde gerçekleşmesi gerekmektedir. Beslenme de göz ardı edilmemesi gereken bir faktördür ve ağır gıdalardan kaçınılmalıdır. Eğer doktorunuzun herhangi bir beslenme önerisi varsa bunu da takip etmelisiniz.

Kondilom Koterizasyonu Fiyat Aralığı Nedir?

Kondilom koterizasyonu fiyat aralığı kondilom muayenesi yapıldıktan ve tedavi süreci ile seanslar belirlendikten sonra kararlaştırılabilir. Hamilelikte genital siğil ameliyatı ve işlemin fiyatı hakkında detay için bilgi talep formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.nhs.uk/conditions/genital-warts/

SIK SORULAN SORULAR

Koterizasyon tedavisinde en büyük endişelerden biri iz bırakma ihtimalidir. Ancak koter tedavisi iz bırakmaz. Aynı yere defalarca koter uygulansa bile herhangi bir iz oluşmaz. Elektro koter ile yapılan işlemler sonrasında iz kalmasını beklememelisiniz. Ancak yine de doktorunuzla görüşerek bu konuda kesin bilgi almanız önerilir.

Kondilom koterizasyonu siğil tedavi seçenekleri arasında ağrısız ve cerrahi olmayan bir yöntem olarak kabul edilir. Kondilom koterizasyonu elektrik akımı, ısı ve kimyasalların kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir tedavi sürecidir. Bu süreçte hafif bir ağrı hissedilmesi normaldir. Ağrıya dayanıklılığı düşük olanlar için lokal anestezi seçenekleri mevcuttur. Anestezi kullanıldığında tedavi sırasında ağrı genellikle deneyimlenmez.

Yapılan bölgede cilt renginde değişiklikler görülebilir ancak bu durum her hastada meydana gelmeyebilir ve cilt yapısı ile renk tonu da bu durumu etkileyebilir. Bu konuda uzman bir doktorun tavsiyelerini almak en sağlıklı yaklaşım olacaktır.

Koterizasyon yöntemiyle tedavi edilen alanlarda siğilin tekrar ortaya çıkma ihtimali çok düşüktür. Ayrıca hızlı ve güvenli bir işlem olduğundan hasta tedavisini hemen alabilir ve yaşamına devam edebilir. Maliyeti düşük olduğu için genellikle her yerde uygulanabilir. Anestezi gerektirmemesi nedeniyle hastalar hemen taburcu edilebilirler.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.02.2024 09:34Yayınlanma Tarihi: 27.02.2024 09:14
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!