444 3 703

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

 

Ses kısıklığı genelde soğuk algınlığı, grip, sesin aşırı kullanımı ya da faranjit gibi enfeksiyonların bir sonucunda ortaya çıkar. Bu durum kişinin konuşma becerisini zayıflatır, sosyal veya mesleki yaşamını olumsuz etkiler. Ses kısıklığı vokal kordların şişmesi, iltihaplanması veya hasar alması nedeniyle gerçekleşir. Bu durum ses dalgalarının normalden farklı bir biçimde yayılmasına ve dolayısıyla ses değişikliğine sebep olur. Sebebi ne olursa olsun ses kısıklığı rahatsız edici bir durumdur ve tedavi edilmesi gerekir. Peki ses kısıklığına ne iyi gelir? Konu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Ses Kısılması Ne Kadar Sürede Geçer?

Ses kısılmasının iyileşme süresi bu duruma yol açan sebeplere bağlıdır. Ses kısıklığına yol açan sebepler ve geçme süresi aşağıdaki gibidir:

  • Eğer bir soğuk algınlığı veya grip sonucunda ses kısıklığı oluşmuşsa genellikle diğer semptomları ile birlikte 1 hafta içinde iyileşme görülür.
  • Eğer bir konser sonrası veya uzun süreli bağırma nedeniyle ses kısıklığı oluştuysa ses tellerine 24-48 saat dinlenme vermek genellikle iyileşmeyi sağlar.
  • Reflüden kaynaklanan ses kısılmasında uygun tedavi ile semptomlar birkaç hafta içinde hafifleyebilir.
  • Akut larenjit durumunda ses kısıklığı genellikle 1-2 hafta içinde düzelir. Kronik larenjitte ise daha uzun sürer ve tedavi gerekebilir.
  • Ses tellerindeki nodüller ya da poliplerden dolayı oluşan ses kısıklığı kendiliğinden geçmez. Tedavi veya ameliyat gerekebilir.
  • Kronik sigara kullanıcılarında ses kısıklığı oldukça uzun sürebilir. Sigarayı bıraktıktan sonra ses kısılmasının düzelmesi için uzun bir zaman dilimi gerekebilir.
  • Ses tellerine direkt olarak gerçekleşen bir travma sonucunda ses kısıklığı oluşmuşsa iyileşme süresi travmanın şiddetine bağlıdır.

Ses kısıklığınız 2-3 haftadan daha fazla devam ederse ya da sesinizi tamamen yitirirseniz bir kulak burun boğaz hekimine başvurmanız tavsiye edilir. Uzun süreli ses kısıklığı ciddi bir sağlık sorununu gösterebilir.

Aşırı Öksürük Ses Kısılmasına Yol Açar mı?

"Ses kısıklığı neden olur?" sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Aşırı öksürük ses kısıklığına neden olabilir. Öksürme vücudun hava yollarını temizlemeye yönelik refleksif bir eylemdir. Ancak sürekli ve yoğun öksürme ses tellerinize zarar verebilir ve bu da ses kısıklığına yol açabilir. Devamlı öksürme ses tellerinin birbirine sürekli ve güçlü bir biçimde çarpmasına sebep olur. Bu sürekli çarpışma ve sürtünme ses tellerinin iltihaplanmaya ve şişmeye başlamasına neden olabilir. Bu durumda ses telleri normal şekilde titreşemez ve bu da sonuç olarak ses kısıklığına yol açar.

Özellikle kronik öksürük problemi olan kişilerde ses tellerinde nodül veya polip oluşumu görülebilir. Bu nodüller veya polipler ses tellerinin normal işleyişini engelleyebilir ve bunun sonucunda ses kısıklığı meydana gelebilir. Eğer uzun süreli öksürük ve ses kısıklığı şikayetleriniz varsa kulak burun boğaz hekimine başvurmanız önerilir. Öksürüğün altında yatan sebep tespit edilmeli ve uygun tedavi planı yapılmalıdır.

Ses Kısılması ile Larenjit Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ses kısıklığı ve larenjit arasında bir fark bulunmaktadır. Ancak bu iki durum genellikle birlikte anılır çünkü larenjit, ses kısıklığının sık görülen bir nedenidir. Ses kısıklığı (disfoni) sesin kalitesinin, tonunun ya da ses düzeyinin normalden farklı olması halidir. Bu durum sesin kısık, boğuk, kesintili ya da zayıf çıkmasına yol açabilir. Ses kısıklığına pek çok etken neden olabilir ve bu yüzden tek bir hastalık veya durumla sınırlanamaz. Örneğin ses tellerindeki nodüller, aşırı ses kullanımı, reflü, tiroid hastalıkları, nörolojik rahatsızlıklar veya solunum yolu enfeksiyonları da ses kısıklığına yol açabilir.

Larenjit ise gırtlak (larenks) iltihaplanmasıdır. Ses tellerini barındıran ve sesin oluşumundan sorumlu olan larenks çeşitli faktörlerle larenjit hastalığına sebep olabilir. Larenjitin en belirgin belirtisi ses kısıklığıdır fakat aynı zamanda boğaz ağrısı, öksürük ve boğazda yanma hissi gibi semptomlar da görülebilir. Viral enfeksiyonlar, yoğun ses kullanımı, sigara dumanına maruz kalma veya mide asidinin geri akışı larenjitin tetikleyicileri arasında bulunur. Dolayısıyla ses kısıklığı bir belirti olup çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilirken larenjit spesifik bir hastalık veya durumu ifade eder ve ses kısıklığının potansiyel nedenlerinden biridir.

Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir?

“Ses kısıklığına ne iyi gelir evde çözüm yöntemleri nelerdir?” sorusu da merak edilen bir konudur. Uygulanabilecek başlıca yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Boğazın nemlendirilmesi, ağrının hafifletilmesi ve öksürüğün kontrol altına alınması amacıyla pastil kullanılabilir. Çeşitli tatların mevcut olduğu pastiller arasında zencefil, bal, limon, yeşil çay veya ekinezya içerenler ses kısıklığına karşı oldukça etkilidir.
  • Zencefil kökü bin yılı aşkın süredir tıbbi amaçlı kullanılan bir bitkidir ve ses kısıklığı dahil pek çok sağlık sorununa iyi gelir. Özellikle larenjite bağlı gelişen tahriş edici kuru öksürüğün hafifletilmesi ve ses kısıklığının giderilmesinde zencefil etkilidir.
  • Antimikrobiyal özelliklere sahip olan elma sirkesi vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine yardımcı olur. Bir çay bardağı suya 1-2 yemek kaşığı çiğ ve süzülmemiş elma sirkesi ile bir çay kaşığı bal eklenerek hazırlanan karışımın günde üç kez tüketilmesi sesin düzelmesine katkıda bulunabilir.
  • Yaşadığınız ortamın nemli tutulması ses kısıklığına iyi gelebilecek diğer bir yöntemdir. Kış aylarında kaloriferler nedeniyle ev içerisindeki hava genellikle kurur ve bu durum daha fazla ses kısıklığı vakasına sebep olabilir. Ortamın nemlendirilmesi balgamın inceltilmesini sağlar ve boğazdaki tahrişi iyileştirir.
  • Ses kısıklığına karşı genellikle ılık tuzlu suyla gargara yapılması önerilir. Bu uygulama boğazdaki tahrişi ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
  • Ballı papatya çayı tüketmek özellikle tahriş olmuş bir boğazı yatıştırır ve ses kısıklığı sorununu hafifletir. Ayrıca bitkisel çaylar bağışıklık sistemini güçlendirebilecek antioksidanlar barındırır. Bu nedenle özellikle grip sonrasında ortaya çıkan ses kısıklığı belirtisi, bu tür çayların yardımıyla giderilebilir.

Peki boğaz tahrişi ses kısıklığına ne iyi gelir? Boğaz tahrişi ve ses kısıklığına iyi gelmesi için çeşitli öneriler bulunur. İlk olarak bol su tüketmeye önem verin. Limonlu ve bal eklenmiş sıcak su da boğazınızdaki tahrişi yatıştırabilir. Tuzlu su gargarası da etkili bir yöntemdir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve bu karışımı gargara olarak kullanın. Bu boğazdaki bakterileri öldürmeye yardımcı olur ve şişliği azaltır.

Eğer ses kısıklığınız uzun süre devam ederse veya diğer semptomlara (ateş, ağırlık hissi vb.) eşlik ederse mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz. Kendiniz için en uygun tedavi seçeneklerini belirlemelerine izin verin. Unutmayın ki herhangi bir ilaç ya da takviye kullanmadan önce profesyonel bir sağlık danışmanına başvurmak her zaman en iyisidir.

Ses Kısıklığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Boğaz ağrısına ve ses kısıklığına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı ve tedavi için genellikle kulak burun boğaz uzmanlarına başvurulur.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17105-hoarseness

SIK SORULAN SORULAR

Çocuklarda ses kısıklığı genellikle soğuk algınlığı veya farklı solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Boğazda yumuşatıcı etkisi olan ılık bir içecek, özellikle bal ve limonla karıştırılmış bitki çayı, bu duruma iyi gelebilir. 

Bağırmaktan dolayı oluşan ses kısıklığında, önemli olan vokal kordların dinlenmesidir. Bu nedenle konuşmayı en aza indirmek ve sessizlik dönemleri uygulamak yararlı olabilir.

Ses kısıklığı genellikle birkaç gün içinde geçer, ancak belirtiler bir haftadan daha fazla sürerse tıbbi yardım almanız önerilir.

Ses kısıklığına anında çözüm yoktur; ancak belirtileri hafifletmek için boğaz pastili kullanmak, bol su içmek ve sigara içmemek gibi yöntemler uygulanabilir.

Geçmeyen ses kısıklığı ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu durumda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Kuru öksürük ve ses kısıklığının geçmesi için bol miktarda sıcak sıvı tüketmek, nemlendirici kullanmak ve gerekirse reçetesiz satılan öksürük şuruplarından kullanabilirsiniz. Ancak bu belirtiler 1-2 haftadan daha uzun sürerse bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmeniz önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.03.2024 01:27Yayınlanma Tarihi: 01.03.2024 14:46
Yorum Ekle


KATEGORİLER