İsveç diyeti dünya çapında Rigshospitalet rejimi ismiyle de bilinir. Hızlı kilo verme hedefli ve genelde kısa periyotta uygulanan bir beslenme planıdır. 1960'ların ortalarında İsveç Ulusal Gıda Kurumu tarafından oluşturulan bu diyet yöntemi genellikle 13 gün süren ve düşük kalorili yiyecekler içeren bir programdır. İsveç diyetiyle ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
“İsveç diyeti nedir?” sorusu merak edenler için; karbonhidrat tüketimini azaltıp protein alımını arttırmayı hedefleyerek obeziteyi azaltmayı amaçlayan bir diyettir şeklinde yanıtlanabilir. İsveç Ulusal Gıda Kurumu'nun oluşturduğu diyet kök sebzeler, tam tahıl ürünleri ve balık gibi İsveç'te geleneksel olarak kullanılan işlenmemiş gıdalara odaklanmaktadır. Egzersiz ile eş zamanlı uygulandığında bu diyetten elde edilen sonuçlar daha etkilidir. Bu nedenle günde yarım saatlik bir egzersiz rutini uygun olabilir. Eğer vücut düzenli egzersize alışkın değilse günde 5 dakika ile başlayarak bu süre zamanla yarım saate çıkartılabilir.
İsveç diyeti hızlı kilo verme hedefine yönelik belirli kurallar çerçevesinde uygulanır. İşte İsveç diyetinin nasıl takip edileceği ile ilgili ana bilgiler:
İsveç diyeti listesi ana gıdaları ve örnek bir günlük menü aşağıdaki gibidir:
İsveç diyeti yapanlar zayıflama ve obezite riskini azaltma amacına ulaşmak için bazı gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu gıdalar aşağıdaki gibidir:
İsveç diyeti yapanların yorumları ve uzman görüşlerine göre bu diyet herkes için uygun olmayabilir. Diyabet hastalarının düşük kalorili diyetler kan şekeri seviyelerini değiştirebilir. Kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan kişiler için İsveç diyeti risk taşıyabilir. Annelerin ve bebeklerin gerekli beslenme ihtiyaçlarını karşılamayabilir. İsveç diyeti, bazı kişilerde metabolizmanın daha da yavaşlamasına sebep olabilir, bu nedenle dikkat etmekte fayda vardır. Ciddi sağlık problemleri olan bireylerin, diyet uygulamadan önce doktorlarına danışması gerekmektedir.
13 günlük İsveç diyeti kısa süreli kilo verme hedeflerine çabuk bir çözüm sunarken bir takım genel sorunlara da neden olabilir. İsveç diyetinden sonra sıklıkla rastlanan problemler aşağıdaki gibidir:
Kuruyemişler arasında ceviz, badem, ayçiçeği tohumu, kabak çekirdeği, fındık, kaju belirlenen miktarlarda alınabilir.
Bu diyet uygulanması zor olsa da birçok kişi tarafından denenmiş ve başarıya ulaşılmıştır. Bu diyetle bir hafta içinde 3 kiloya kadar kilo vermek olasıdır.
Bu beslenme planı protein ağırlıklıdır. Kalori açısından düşük kalorili bir diyettir.
Bu diyetin etkili olduğu gösterilmiştir. Doğru yapılırsa kilo kaybetmenize destek olabilir. Ne kadar kilo vereceğiniz günlük tükettiğiniz kalori miktarına, gereken kilo kaybınıza ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişecektir.
6 ile 13 gün arasında uygulanması gereken bir diyettir. Diyete 6. günde son verebilirsiniz. Ancak bu diyette günlük kalori alımınız 1000 kalorinin altında olmalıdır. Belirlenen miktardan fazla gazlı içecek, kahve veya çay tüketemezsiniz. Bu diyeti en az 6 gün, en çok 13 gün boyunca yapabilirsiniz ve tekrarlamadan önce kesinlikle 3 ay beklemelisiniz.
İsveç diyeti kısa vadeli ve sıkı bir diyet programıdır. Genellikle 13 gün süren program katı kurallar koymakta ve kalori alımını kısıtlamaktadır. İsveç Diyetini uygulayanlar genellikle diyet sonunda 7-10 kilo hatta daha fazla kilo kaybettiğini belirtirler. Ancak, bu diyetin hızlı kilo verdirme özelliği olduğu doğru olsa da bu kilo kaybının büyük oranda su ve kas kaybından kaynaklandığı unutulmamalıdır.
İsveç diyeti 6. Günlük süreçte gerçekleşen kilo kaybı kişisel faktörler, başlangıçtaki ağırlık ve metabolizma hızına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle 6. günde 4 ila 6 kg arasında bir kilo kaybının yaşandığı ifade edilse de bunun büyük oranda su kaybına ve azalan kalori alımına dayandığı belirtilmelidir.
Salam yerine İsveç diyetinde daha düşük kalorili ve sağlık açısından daha iyi seçenekler bulunmaktadır. Salam yüksek tuz ve doymuş yağ içerdiği için kilo verme ve genel sağlığına dikkat eden kişiler için ideal değillerdir. Tavuk veya hindi göğsü, İsveç diyetinin önemli protein kaynaklarından biridir. Konserve ton balığı, az kalorili, bol proteinli ve sağlıklı yağlar barındırır. Az yağlı dana jambon veya pastırma, salama sağlıklı bir alternatif olabilir.
Diyette ıspanak yerine marul, semizotu veya maydanoz tercih edilebilir.
Yeşil çayın antioksidanlarla dolu olduğunu ve kilo verme sürecini hızlandırabileceğini unutmamak önemlidir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını artırır ve iştahı kontrol altına alır. Ancak, yeşil çayın kafein içerdiğini ve İsveç diyetinde günlük kafein tüketiminin sınırlı olması gerektiğini hatırlamak önemlidir. Bu nedenle, günde 2-3 fincandan fazla yeşil çay tüketmemelisiniz.
İsveç diyeti en az 6 gün ve en çok 13 gün süreyle yapılabilir. Bir diyet programının ardından yeni bir diyet programına başlamadan önce en az 3 ay beklemeniz önerilir.
Bu diyetin en belirgin olumsuz yanı kalp çarpıntısı, endişe ve huzursuzluk gibi yan etkilere yol açabilmesidir. Eğer kafeine karşı hassas bir yapıya sahipseniz ya da kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi sağlık problemleriniz varsa bu diyet sizin için ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.