Kuru iğne tedavisi yaygın yaşanan sağlık sorunlarından biri olan kas ağrıları ve gerginliklerinden kaynaklı sorunlarda sıklıkla kullanılan bir tedavidir. Kaslar fazla yorulma veya çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak gerilebilir. Kuru iğne tedavisi temelde kas içine batırılan iğneler ile gerçekleştirilir ve kastaki gerginliği almayı amaçlar. Her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de sağlık profesyonelleri tarafında gerçekleştirilmelidir. Kuru iğne ile uygulanan tedavi yöntemiyle ilgili merak edilenleri sizler için derledik.
“Kuru iğne tedavisi nedir?” sorusu; fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavileri arasında yer alan kuru iğne yöntemi kronik kas iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir şeklinde yanıtlanabilir. Tedavide ince enjeksiyon iğneleri kullanılır ve bu iğneler ilaç içermez. Kasta oluşan sertleşmeler iğnenin mekanik etkisinden faydalanılarak giderilmeye çalışılır. Fibromiyalji, kronik kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarının tedavisinde son dönemde sıkça kullanılan kuru iğne tedavisinin ince ve çeşitli boylarda iğneler sayesinde kaslara uyarı vererek yapılır.
Akupunktur ve kuru iğne tedavisi uygulanış şekli olarak benzese de aslında birçok farkı bulunur. Geleneksel Çin tıbbına dayanan akupunktur enerji yolları denilen noktalara uygulanır ve vücuttaki enerji akışını dengeleyerek sağlığa kavuşmayı hedefler. Kuru iğne tedavisinde ise söz konusu olan enerji akışı değil doğrudan kasları ilgilendiren tetik noktalardır. Akupunktur vücudun genel olarak sağlığına ve iyiliğine odaklanırken kuru iğne tedavisi ise kas ve iskelet sistemi ile ilgili rahatsızlıkların giderilmesine odaklanır. Kuru iğne tedavisinde yerleştirilen iğneler genellikle kas içine olurken akupunkturda ise vücudun çeşitli yerlerine olabilir.
Kuru iğne tedavisi ağrıyı hafifletmek ve hareket kabiliyetini iyileştirmek için kaslardaki tetik noktaları hedef alır. Bu tedavi yöntemi özellikle fibromiyalji ve miyofasyal ağrı sendromu gibi kronik ağrı durumlarında etkili olabilir. Kuru iğne kasları gevşeterek, spazmları azaltarak ve inflamasyonu hafifleterek çalışır. Tedavinin amacı hasta için daha konforlu bir yaşam sağlamaktır. Ancak unutulmamalıdır ki kuru iğne tek başına bir çözüm değildir ve genellikle fizyoterapi veya diğer rehabilitasyon yöntemleri ile birlikte kullanılır.
Kuru iğne tedavisi çeşitli kas ve kas-iskelet sistemi sorunlarına sahip olan kişilere uygulanabilir. Kuru iğne tedavisi yaptıranlar ve durumlar aşağıdaki gibidir:
Kuru İğne Tedavisi (IMS) özel bir eğitim almış bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem kaslara ince iğnelerin yerleştirilmesini içerir ve kaslardaki gerilimi azaltmayı, kas spazmlarını rahatlatmayı ve ağrıyı hafifletmeyi amaçlar. Bu tedavinin uygulanma aşamaları aşağıdaki gibidir:
Kuru iğne tedavisi zararları genellikle hafif ve geçicidir. Ancak bazı durumlarda aşağıdaki gibi belirtiler yaşanabilir:
Her ne kadar bu yan etkiler nadiren görülse de herhangi bir yan etki ile karşılaşıldığı takdirde hemen sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir. Her tedavinin potansiyel riskleri olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla kuru iğne tedavisi almayı düşünüyorsanız, öncelikle bir sağlık profesyoneli ile görüşmekte fayda vardır.
Kuru iğne yaptıranların yorumları ve uzman görüşlerine göre kuru iğne tedavisi uzman bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalı ve dikkatlice yönetilmelidir. Tedavi sadece lisanslı veya bu alanda eğitimli bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır. Tedaviye başlamadan önce sağlık profesyoneli hastanın sağlık geçmişi ve semptomlarını dikkatlice değerlendirmelidir. Böylece kuru iğne tedavisi kişiye özgü ve ihtiyaçlara göre planlanır. Kullanılan iğneler enfeksiyon riskini azaltmak için mutlaka steril olmalıdır, bu yüzden tek kullanımlık iğneler tercih edilir. İğneler kaslara doğru doğru bir açıda ve derinliğe yerleştirilmelidir. Bu tedavinin etkili olabilmesi için önemlidir.
Tedavi öncesinde hastanın rızası alınmalıdır. Tedavinin nasıl yapılacağı, hangi bölgelerin tedavi edileceği ve muhtemel yan etkiler hakkında hasta bilgilendirilmelidir. Tedavi sonrası hastanın durumu düzenli olarak izlenmelidir. İlerleme ve tedaviye yanıt takip edilmelidir. Her hasta farklıdır bu nedenle IMS tedavi planı kişiselleştirilmelidir. Tedavi edilecek alanlar, iğne yerleştirme teknikleri ve seans sayısı, hastanın özel ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. IMS tedavisi sonrası ortaya çıkabilecek yan etkiler, hasta tarafından izlenmelidir. Bu yan etkiler arasında hafif ağrı, şişlik, morarma veya geçici hassasiyet bulunabilir. Tedavi sonrası hastalara tedavi sonrası bakım ve öneriler hakkında bilgi verilmelidir. Örneğin fiziksel aktivite düzenlemeleri veya soğuk/ısınma tedavisi gibi önerilere uyulmalıdır.
Kuru iğne tedavisi fiyatı uygulama yapılacak bölgeye ve seans sayısına göre farklılık gösterir. Kuru iğne tedavisi ücreti hakkında bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16542-dry-needling
Kuru iğne tedavisi herhangi bir sağlık sorunu olmayan 12 yaşın üstündeki herkese uygulanabilir. Bu tedavi hamilelere, iğne korkusu olanlara, bağışıklık sistemi zayıf olanlara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara uygulanmaz.
Kuru iğne uygulaması hemofili gibi kanama bozuklukları olan bireylerde kuru iğne uygulaması ciddi komplikasyonlara yol açabilir. İğnelere karşı alerjisi olan kişilere bu tedavi yöntemi önerilmez. Kuru iğne uygulamasının gebelik üzerindeki etkileri tam olarak bilinmediği için, gebe bireylere bu tedavi genellikle önerilmez. Aktif cilt enfeksiyonu veya cilt hastalığı olan bireylerde kuru iğne tedavisi riskli olabilir. İğne fobisi olan kişilerde bu tedaviye karşı direnç olabilir ve bu durum tedavinin etkinliğini azaltabilir.
Kuru iğne tedavisi, uygulandıktan hemen sonra etkisini göstermeye başlar. Ancak, tamamen rahatlama durumu kişinin sağlık durumuna ve tedaviye verdiği yanıta bağlı olarak birkaç seans sonra görülebilir.
Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler çok ince iğnelerdir. Açılması hedeflenen tetik noktalara dokunulduğunda genellikle ağrı hissedilir. İğne tedavisi sırasında da kişi bu ağrıyı hisseder. Bazı insanlar iğnenin girdiğini bile hissetmezler. Bazı kişiler ise sadece hafif bir batma hissederler.
Kuru iğne tedavisinin aslında en önemli işlevlerinden biri ağrıyı kesmektir, ama işlem sırasında bazı hastalar hafif bir rahatsızlık veya acı hissi yaşayabilirler. Bu his, kişiden kişiye değişebilir ve genellikle tolere edilebilir düzeydedir. İğneler genellikle ince ve uzundur, bu nedenle geleneksel tedavilerde kullanılan bir iğneyle karşılaştırıldığında çok daha az ağrılıdır. Ağrı veya rahatsızlık hissi, iğnelerin kaslara yerleştirilmesi sırasında, özellikle kaslardaki gergin bölgeler veya triger noktaları üzerinde çalışılırken daha belirgin olur. Ama bu his geçicidir ve tedavi sonrasında kendisini rahatlamaya bırakır. IMS sırasında ağrı hissi yaşanması, hastanın kişisel toleransına, tedavi alanının hassasiyetine ve tedaviyi uygulayan sağlık profesyonelinin deneyimine bağlı olarak değişebilir.
Hamilelik döneminde kuru iğne tedavisi konusunda kesin bir kural yoktur. Ancak terapistler genellikle bu dönemde bu tür bir tedaviyi önermezler. Tedaviye başlamadan önce her zaman doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Fibromiyalji, kronik bir durum olduğu için, tamamen iyileşme beklenmez. Ancak, kuru iğne tedavisi fibromiyalji semptomlarını yönetmede yardımcı olabilir. Bu tedavi, ağrıyı hafifletmek ve hareket kabiliyetini artırmak için kullanılabilir. Her bireyin durumu farklı olduğundan, en doğru bilgi ve yaklaşım için profesyonel bir sağlık hizmetleri sağlayıcıyla görüşmeniz tavsiye edilir.